2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Csillagászati különbség van az egyes COVID-oltások között: mindenre figyleni kell


Már most vannak olyan COVID-oltások, amiknek ismert az egy adagnyi áruk. Ezek között azonban bődületes különbségek mutatkoznak. A legolcsóbb majd tizedannyiba kerül, mint az eddigi legdrágább oltóanyag. Az árazás azért különösen fontos, mert nagy befolyással lehet a nemzetközi hatóanyag-terítésre, ahogy az sem elhanyagolható tényező, hogy melyik vakcinát, milyen körülmények között lehet tárolni. Eddig elérhető információk szerint Magyarország hozzávetőleg 9 millió vakcinát már lefoglalhatott az állampolgárok számára.

Rengeteg COVID-vakcina toporog már a célegyenseben, sőt olyan oltóanyag is akad, amit december végén elkezdenek beadni az embereknek. Ezek közül, ami az Európai Uniót leginkább érinti az a Pfizer és BioNTech vakcinája, erről kedden írtuk meg, hogy december végén már az EU-ban is engedélyezhetik a gyógyszert, ami utána megindulhat a tömeges oltás.

Ezen kívül azonban a Moderna, a Sinovac, a Johnson & Johnson, az orosz Sputnik V és az Oxford Egyetem közreműködésével fejlesztett vakcina is ott toporzékol már az oltás-kapuban. E vakcináknak ráadásul már az ára is ismert. A híradások többsége persze első sorban a vakcinák hatásosságáról szól, ám a globális terítéskor egyáltalán nem mindegy, hogy az oltásokat milyen körülmények között lehet tárolni, illetve hogy mennyibe fognak kerülni.

Csak egy példa, a Pfizer/BioNTech hatóanyágát -70 C fokon kell tárolni, míg a Moderna terméket egy átlagos fagyasztóban, -20 fokon is lehet tartani, ez például egy olyan indikátor, ami hatással lehet a nemzetközi terítésre.

Ahogyan például az is, hogy míg a gazdagabb kormányok adófizetői pénzből teszik ingyenessé az oltásokat az állampolgáraik számára, addig más, akár szegényebb országokban ez biztos nem lesz mindenhol lehetséges. Ezért a szakértők azon a véleményen vannak, hogy például az olcsóbb oltások döntő szerepet játszanak majd a világjárvány legyőzésében a világ távolabbi sarkaiban.

Ahogy a statisztikákból látszik, egyáltalán nem mindegy, mennyibe is kerül egy vakcina. A legolcsóbb és a legdrágább induló között ugyanis majd tízszeres az árbeli eltérés. Az eddig hat árlistás vakcina közül három 5 ezer forintnál - majdnem inkább 6 ezernél - is drágább, míg az orosz, valamint a Johnson & Johnson vakcinája 3 ezer forintba kerül. A legolcsóbb vakcina messze az Oxford Egyetem és az AstraZeneca vállalkozása, az egyszeri adagjuk

csupán 1 184 forintba kerülne.

Még mindig a sötétben tapogatózunk

A vakcinákkal kapcsolatban egyelőre annyi biztos, hogy november végi adatok szerint az EU 1,43 milliárd adag COVID-oltást már lefoglalt. Ezen belül Magyarország, ahogy azt a december harmadiki Kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, 50 milliárd forint értékben foglalt le saját felhasználásra vakcinákat. Ha vesszük a 6, már árral rendelkező vakcina átlagárát, akkor ez körülbelül

9 millió darab vakcinát jelenthet eddig összesen.

Ez csaknem a teljes magyar lakosság oltására elegendő lehet. Ám fontos hangsúlyozni, hogy a pontosan lefoglalt oltóanyagok márkájáról egyelőre nem lehet tudni. Ahogy pontosan az sem tiszta, hogy magánegészségügy keretén belül be lehet-e majd oltatnia magát az embernek. Mert ha igen, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen árú oltásokat tudnak majd beszerezni az ellátók. Egyelőre annyi biztos, hogy Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta,

Magyarországon az oltási program államilag szervezett lesz.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked