16 °C Budapest

Csalók árulnak tűzifát az interneten: így kerüld el az átverést

2017. augusztus 21. 12:00

Számos jogsértést tárt fel az utóbbi időben az interneten tűzifát hirdetők körében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzésekre legtöbbször lakossági bejelentés alapján került sor. A bejelentők rendszerint az interneten hirdetett, majd kiszállított tűzifa mennyiségét, minőségét kifogásolták, illetve a bizonylatokat hiányolták, panaszaikkal pedig sok esetben már nem tudták utolérni a hirdetőt.

Számos bejelentés érkezett az utóbbi hónapokban a NÉBIH-hez internetes tűzifa rendelések kapcsán. A bejelentők legtöbbször az kiszállított tűzifa mennyiségét, minőségét, valamint az adásvétel körülményeit kifogásolták. Egy vállalkozás jogszerű működésére önmagában nem jelent garanciát az, ha honlapjáról valaki már több éve rendel tűzifát. A hatósági ellenőrzések tapasztalatai szerint a hirdetők sok esetben megsértik az előírt követelményeket, illetve nem tartják be a faanyag-kereskedelmi lánccal kapcsolatos, hatályos szabályokat.

  • A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy online tűzifavásárlás esetén különösen körültekintően járjanak el és vegyék figyelembe az alábbi szempontokat. Mindig győződjenek meg arról, hogy a hirdetés mögött valós személy vagy vállalkozás áll! Gyanúra adhat okot, ha a hirdető nevét nem sikerül azonosítani. A kereskedő működését egyszerűen ellenőrizhetik az interneten elérhető cégnyilvántartásból.
  • A hirdető azonosítása után célszerű ellenőrizni, hogy a személy vagy cég neve szerepel-e a NÉBIH honlapján közzétett jogsértések között. Az EUTR jogsértés listán név szerint megtalálhatóak az - olykor az internetes reklámozástól is - eltiltott kereskedők, ezáltal csökkenthető a vásárlás során felmerülő kockázat.
  • Fontos, hogy előre utalással csak megbízható hirdető esetén fizessenek! Cég esetében a megadott bankszámlaszámot feltétlenül vessék össze a cégnyilvántartásban szereplő adattal!
  • Érdemes előnyben részesíteni a nyitva tartással működő, telephellyel rendelkező hirdetőket az esetlegesen felmerülő panaszok érvényesíthetősége miatt.
  • Minden esetben kérjék a tűzifa átadásakor a nyomtatvány alapú, sorszámozott szállítójegyet, a névre szólóan kiállított számlát vagy nyugtát, valamint a tűzifa vásárlói tájékoztatót is!
A NÉBIH kéri a lakosságot, hogy amennyiben illegális vagy gyanús tűzifa hirdetést észlelnek, jelezzék a NÉBIH ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen!
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem