15 °C Budapest

Csalás az Ötöslottó sorsoláson? Tisztul a kép, minden egy irányba mutat

2019. március 30. 07:01

Minden idők 3. legnagyobb nyereményét viheti el ma egy szerencsés az Ötöslottón. A tét ugyanis 3 milliárd 593 millió forint. De vajon tényleg csak a vakszerencsén múlik egy új magyar milliárdos sorsa vagy egyéb erők is szerepet játszhatnak a történetben a számok meghekkelésével, a golyók cinkelésével? Ennek járt most utána a Pénzcentrum.

Ez a hétvége is igen erős lesz a hazai szerencsevadászok számára, ugyanis mind az Ötöslottó mind pedig a Hatoslottó rekord főnyereménnyel kecsegtet. Így nem csoda, hogy magyarok millió fognak izgulni a tévé előtt szombat este és vasárnap délután is.

A tét ugyanis nagy, az Ötöslottón minden idők harmadik legnagyobb nyereménye várja a játékosokat, és aki nyerne, az nem kevesebb mint 3 milliárd 593 millió forinttal lenne gazdagabb. A Hatoslottón sem kisebb a tét, ott minden idők második legnagyobb nyereménye kelhet el, ami 1 milliárd 681 forintot jelentene a nyertesnek. 

A 13. hét hétvégéjén tehát összesen 5,189 milliárd forint keresi gazdáját, ez minden idők legmagasabb hétvégi lottó össznyereménye.

A rekord közeli halmozódásra és a giganyereményekre azonban nem reagál mindenki pozitívan. Sőt! Mindig vannak olyan hangok, az online térben nem is kevesen, akik nem tartják magukban negatív véleményüket, és csalást kiáltanak.

Falra hányt borsó

A sokszor végeláthatatlan Facebook kommentek mellett - melyek többnyire arról szólnak, hogy vagy megvan, ki mikor nyeri a milliárdos összeget vagy egyszerűen csak a Szerencsejáték Zrt. beárazta a halmozódási heteket, amit magának fölözne majd le - bizony az internet más helyein is megjelennek összeesküvés elméletek.

A Pénzcentrum levelezőládájába például a következő szövegezésű hírlevél érkezett, ami arra hivatott, hogy bárkiben, aki megkapja, felkeltse a kétely érzését a lottósorsolás tisztaságát illetően:

Cinkeltek lennének tehát a golyók, a Szerencsejáték Zrt. beépített emberekkel húzat számokat vagy lehet, hogy mindenki benne van, és az egész szerencsejáték biznisz egy óriási pénzszivattyús összeesküvés? Izgalmas konteónak hangzik, de minderre a válasz szinte biztosan az, hogy nincs így. 

Az örök kételkedőket persze nehéz bármiről is meggyőzni, ám mi korábban arra kértük a Szerencsejáték Zrt.-t, árulják el nekünk, pontosan mi a sorsolást felügyelő közjegyző, valamint a sorsolási bizottság feladata, továbbá megnéztük azt is, hogy csak a múlt héten mekkora bevétele volt a társaságnak az Ötöslottó alapjátékainak eladásából, és hogy ez miként alakult a nyeremények kifizetéséhez képest.

Csalni, minek?

Ha megnézzük a 12. hét játékértékesítési számait, akkor azt látjuk, hogy az Ötöslottón nem kevesebb mint 5 166 527 alapjátékot értékesítettek, ez összesen 1 291 631 750 forintos bevételt jelentett egyetlen hét leforgása alatt a Szerencsejáték Zrt.-nek. Amihez, ha hozzávesszük, hogy már a 10. játékhéten is 5 millió darabszám fölött járt - és azóta mindig - az értékesített játékok száma, egészen könnyű a matek.

Persze a heti, 2-es, 3-as, 4-es találatokat is ki kell fizetni, ezek a 12. héten például a következőképp alakultak az Ötöslottó esetében: 180 366 480 forint ment a kettesekre, 82 573 875 forint a hármasokra és 77 400 840 forint a négyesekre. Ha ezeket kivonjuk a majd 1,3 milliárdos értékesített alapjátékokból származó bevételekből, még akkor maradt a társaságnak 951 290 555 forintja. 

Ez tehát bombabiznisz, ami egyben azt is jelenti, hogy egy ilyen nyereséges üzletet miért akarná bárki azzal elrontani, hogy csal. Azt ugyanis könnyen el lehet képzelni, mi lenne akkor, ha egy ilyen mutyi kiderülni. A Szerencsejáték Zrt.-nek éppen ezért elemi érdeke, hogy tisztességesen működjön a játék. Ennek biztosítására pedig számtalan lépést tesz: ott van a Sorsolási Bizottság, amelynek, a Szerencsejáték Zrt. közlése alapján, a következők a feladatai:

  • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
  • a sorsoló gép működésének ellenőrzése,
  • a sorsolási (éles, tartalék) kellékek ellenőrzése: közjegyzői zár sértetlensége, Mérésügyi Szerv hitelesítésének érvényessége,
  • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszköz kinyitása a közjegyző jelenlétében,
  • a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a sorsolási eszközök őrzése a sorsolás ideje alatt és azok elzárásáig,
  • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a számgolyók elzárása a közjegyző jelenlétében,
  • a sorsoló berendezések tárolására használatos helyiség bezárása a közjegyző zár alá vételt megelőzően.

A közjegyző

Továbbá, ott van egy közjegyző, aki szintén a sorsolás szabályos, tisztességes kimeneteléért felel. Feladata:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó ugyancsak közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
  • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszközök sértetlenségének ellenőrzése,
  • a sorsolás előtt a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a sorsolás közvetlen figyelemmel kísérése,
  • a sorsoláson történtekről hiteles jegyzőkönyv készítése (amennyiben a sorsoláson aggályos körülményt észlel, a Sorsolási Bizottság figyelmét köteles felhívni és ezt a jegyzőkönyvben feltüntetni)
  • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
  • a golyótartók, a sorsolási eszközök tárolójának lezárása.
  • A sorsoláson résztvevő közjegyzőket - negyedéves beosztás alapján- a Szerencsejáték Zrt. Sorsolási Osztályának munkatársai kérik fel a sorsolások hitelesítésére. Közjegyző jelenléte nélkül a sorsolás nem tartható meg, jelenlétük a sorsolásokon kötelező.

További biztosítékok

Egy esetleges összeesküvés esélyét tovább csökkenti, hogy a Szerencsejáték Zrt. minden sorsolási eszközét a Budapest Főváros Kormányhivatala Mechanikai Mérések Osztálya engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárásra kétévente kerül sor, mely során többek között több száz próbasorsolást végeznek el, vizsgálják az eszközöket, a nyerőszámok megfelelő matematikai véletlenszerűségét, valamint ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait is. 

Az ellenőrzéseket követően a számgolyókat leplombálva adják át a lottótársaság számára. A plombát ezt követően kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni. A sorsolások után a közjegyző újra lezárja a golyókészleteket. A hitelesített sorsolási eszközöket illetve megfelelő használatukat, továbbá a sorsolási eseményt a Szerencsejáték Felügyelet is ellenőrzi.

A fenti bonyolult ellenőrzési rendszer mind-mind azt szolgálja, hogy az embereknek megmaradjon a bizalma a Szerencsejáték Zrt.-ben, hisz ha a közbizalmat elveszítik, akkor senki nem fog lottózni, ők meg lehúzhatják a rolót.

Természetesen lehet azt mondani, hogyha rendszerszintű összeesküvésről van szó, akkor benne lehet az összes érintett közjegyző, a sorsolási bizottság, a kormányhivatal, a felügyelet, sőt, még egy csomó számhúzó is. Ez azonban olyan szintű koordinációt igényelne, amit hosszú távon szinte biztosan lehetetlen lenne fenntartani, és minek is tenné bárki, főleg ha adva van egy tuti pénzszivattyús játék keretrendszere.

Ami nem más, mint maga a lottó szisztéma, aminek az alapjaiba van kódolva, hogy szinte lehetetlen legyen vele nyerni.

Ha megvizsgáljuk ugyanis azt a tényt, hogy annak az esélye, hogy valaki eltaláljon 90 számból ötöt - a megfelelő sorrendben -, 1 a 43 949 268-hoz. Hogy megértsük ezeket az arányokat, érdemes utána nézni néhány kevésbé releváns, ám annál viccesebb statisztikának.

Ez a kemény nem a kád széle

Így például annak az esélye, hogy a mai napon észleljünk egy földönkívüli lényt egy azonosítatlan repülő objektumban 1 a 3 000 000-hoz, annak az esélye pedig, hogy kilőjenek bennünket egy ágyúból 1 a 20 000 000-hoz, de például annak, hogy valaki egy szupermodellel randizzon 1 a 88 000-hez az esélye. Annak viszont, hogy valaki írjon egy New York Times bestsellert csupán 1 a 220-hoz.

A villámcsapásnak, aminek körülbelül annyi az esélye, mint a kézbe royal flössnek 1 a 750 000-hez. Ellenben annak már csak 1 a 13 200 000-hez az esélye, hogy egy kisgyermekből olyan felnőtt legyen, aki eljut az űrbe. Ahol valljuk be, annyira még nem járt sok ember.

De még ennek a kiskrapeknek is 3,3-szor nagyobb az esélye az űrsétára, mint hogy valakinek telitalálata legyen Magyarországon az Ötöslottón!

Mindebből tehát az derül ki, hogy teljesen értelmetlen lenne csalni egy játékban, amibe szinte eleve bele van kódolva a nyeretlenség. De persze, ahogy űrben lebegő emberek, illetve szupermodell barátok és barátnők is vannak, úgy az Ötöslottó jackpotja is be fog jönni valakinek, előbb vagy utóbb biztosan. 

Egy valamit azonban egész biztosan nehezebb összehozni, mint egy telitalálatost az ötösön, annak az esélye ugyanis, hogy valakinek a házán landoljon egy meteor 1 a 182 138 880 000 000-hoz. Ez több mint 4 000 000-szor valószínűtlenebb, minthogy ma este valakinek telitalálatosa legyen a sorsoláson. Sok szerencsét!

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem