9 °C Budapest

Családi házad, nyaralód van? Ennyiből jön ki a kertben egy saját medence

2018. június 23. 07:00

Gombamód szaporodik azok száma, akik élnének a medence építtetés lehetőségével. Sőt egyes kivitelezők szerint, ma már boldog-boldogtalan úszómedencét akar magának. Ennek azonban komoly ára van, szakértők szerint ugyanis akkora munkaerőhiány tapasztalható az építőiparban, hogy az épített medencék esetében csak az építkezési munkálatok több millió forintba kerülnek, és akkor magáról a szerkezet áráról még nem is beszéltünk. Ennek ellenére úgy látszik nincs megállás, a kérdés csak az, hogy kinek meddig ér a takarója.

Végérvényesen beköszöntött a nyár, és a nagy hőségben nagyon jól tud esni a felfrissülés, főleg akkor, ha ezért a saját házunkból sem kell kimozdulni. Egy felfújható gyerekpancsolót például bárhová le tudunk tenni a kertben, de egy könnyűszerkezetes polipropilén medencék azért már komolyabb a hely- és vízigénye, ráadásul hiába olcsó relatív a szerkezet, már ennek az elhelyezéséhez is földmunkára van szükség, és mint egy szakértőtől megtudtuk, ezt manapság a legnehezebb és legdrágább kiviteleztetni. Nincs ugyanis rá ember. 

Boldog-boldogtalan medencét szeretne építtetni, de a szakemberhiány olyan mértékű, hogy szinte lehetetlen kivitelezőt találni. Ez a hiány ráadásul sokkal inkább az építőiparra értendő, semmint a gépészeti szerelés részére

- mondta el a Pénzcentrumnak egy neve elhallgatását kérő, medenceépítéssel foglalkozó vállalkozó, aki azt is elmondta, hogy a medencék megépítésének nagy része azon csúszik el, hogy nincs olyan ember, aki:

  • beépítsen,
  • gödröt ásson,
  • elszállítsa a földet,
  • megcsinálja a betonfelületet, elkészítsen valami járdát, és ráadásul még
  • burkoljon is - mert hogy ez sem árt.

Mindez összesen a szakember szerint egy 2-2,5 millió + áfás beruházást jelent, amire nyugodt szívvel számolhatunk még legalább 4 millió forint + áfát, egy 8 méterszer 3,80-as jobb minőségű medencére. 

Így a végösszeg körül-belül 6 millió forint + 1 620 000 áfa, tehát több mint 7 600 000-ből már van egy jó minőségű medencénk.

Meghökkentő

A kivitelező persze felhívja a figyelmet, hogy az árak mindig mindenkinek relatívak, van, aki 60 ezer forintot is sajnálna egy gyerekpancsolóra, más meg tizenmilliókat is simán kiperkál egy monolit vasbeton, csempézett, feszített víztükrű alkalmatosságért - a szakértő szerint egyébként ez ma a csúcs -.

Persze, ha valakinek elég, hogy a kertben vizes legyen, az soha nem fog ilyen árak mellett medenceépítésben gondolkodni. Ennek ellenére én inkább azt látom, hogy rendkívül nagy a kereslet növekedése, és talán azt is mondhatom, hogy egyre többen vannak azok, akik nagyobb költségvetésű medencéket engedhetnek meg maguknak vagy legalábbis ilyenekre próbálnak meg ajánlatot kérni

- árulta el lapunknak a medenceépítéssel foglalkozó szakember. Az tehát, hogy kinek mi a drága, relatív, azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a medenceépítés az ingatlanunk értékét is milliókkal növelheti, de még ha nem is gondolkozunk az efféle ok miatti beruházásba, akkor is ott van az az szempont, hogy egy jó medence 10-20 évig is simán kiszolgálhat egy családot - megfelelő karbantartással -, minden évben, akár fél éven keresztül.

Mindezek okán kíváncsiak voltunk, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben mégis mennyibe kerülne, ha hitelből építtetnénk magunknak lubickolót. A számításhoz a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát használtuk annak érdekében, hogy megtaláljuk a piacon jelenleg elérhető legjobb konstrukciókat. Nem szabad ugyanis figyelmen kívül hagyni, hogy egy jól megválasztott hitellel, akár százezreket is spórolhatunk a futamidő teljes hossza alatt, úgyhogy érdemes mindig körültekintőnek és alaposnak lenni.

Első kalkulációnkban egy polipropilén medencével számoltunk, aminek a földmunkálati is elérhetik manapság akár az egymillió forintot, és akkor még ott van maga a szerkezetnek is az ára. Első körben ezért egy 1,5 milliós összeget, 60 hónapos futamidőre adtunk meg. Így, a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 30 050 forintos törlesztőt ígér a 8,46%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, ahol 30 327 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank konstrukcióit is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Második kalkulációnkban ennél már bátrabbak voltunk, és megcéloztunk egy komolyabb, akár már úszásra is használható alkalmasságot. Egy tetemesebb önerőt is számításba véve 3 millió forinttal számoltunk, 84 hónapos futamidőre. A törlesztő részletek alapján az egyik legjobb az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 ezer forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 46 324 forintos törlesztőt igérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, és az UniCredit Bank konstrukcióit is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Kiegészítők

Mindeddig csak a medence megépítésének és anyagárát vettük számításba, ám ezeken felül is bőven akad még olyan beruházás, ami jócskán növelheti a végösszeget. Ezek közül az egyik legpatinásabb például egy polikarbonát lefedése a csobbanónak, erre egy nagyobb méretű medence esetében például még számolhatunk 1,5-2 millió forintot. Emellett költhetjük még a pénzt többek között:

  • létrára,
  • ellenáramoltatóra (ez akár egy kisebb medencét is úszásra alkalmassá tehet),
  • medencefűtésre,
  • hőszivattyúra,
  • medencetisztító robotra,
  • medenceparti nyakzuhanyra,
  • de akár kerti tusolóra is.

Te jó ég!

A számokat látva nem csoda, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy miként tudják csökkenteni a medenceépítés egyre inkább elszállóban lévő költségeit. Mivel manapság az ágazatokon átívelő, magyarországi munkaerőhiány igencsak megtépázta az építőipari szakemberek felhozatalát, ezért nem meglepő, hogy leginkább a kivitelezés ezen porcióján tudunk a legtöbbet spórolni. Így például sokat megtakaríthatunk, ha magunknak ásunk gödröt, megoldjuk a felesleges föld elszállítását, netán még a betonozást is a kisujjunkból rázzuk ki. 

Az sem teljesen ördögtől való ötlet, hogy saját magunk álljunk neki a medence építésének, azonban mindenképp gondoljuk át a részleteket, mielőtt belevágnánk. A "csináld magad" egy ideig még belefér, bizonyos medencetípusoknál, de akkor is érdemes szakértő véleményét kérni, különben nagyon drága lesz a végeredmény.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem