15 °C Budapest

Csak óvatosan a digitális ajándékokkal: ezek a veszélyek leselkednek a családokra

2020. december 7. 18:03

Egy angol magazin nemrég gyerekeket kérdezett meg arról, hogy milyen ajándékra vágynak idén karácsonykor. Bár a listáról jó pár "klasszikus" kívánság a saját gyerekkorunkból is ismerős lehet - mint például a Lego vagy egy kiskutya -, felkerültek rá az okosórák, a játékkonzolok, a videójátékokról mintázott játékfegyverek, sőt, még a videójáték szereplők inspirálta szakácskönyv is.

A listát elnézve valószínűleg idén is sok családban kerül valamilyen digitális ajándék a fa alá. Ezt támasztja alá az egyik hazai felmérés is, mely szerint a népszerű Fekete Péntek akciókat a válaszadók 65%-a már karácsonyi ajándékok beszerzésére is kihasználta, a slágertermékek pedig nem meglepő módon a mobiltelefonok és tabletek, a szórakoztató elektronika, illetve a számítástechnikai eszközök voltak.

Bár a digitális ajándékok nagy örömöt okoznak a kicsiknek, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az internetnek sötét oldala is van, amely veszélyes lehet a gyermekek számára. Éppen ezért a Sicontact Kft. szakértői most összegyűjtötték, mire érdemes figyelnünk szülőként annak érdekében, hogy a legkisebbek is biztonságosan használhassák karácsonyi ajándékaikat - olvasható a vállalat közleményében.

Videójátékok

Válasszunk a gyerekek életkorának megfelelő játékot, amit hivatalos, megbízható forrásból szerezzünk be. A választásban az ajánlások, szakértői fórumok mellett a PEGI, azaz az elektronikus játékokhoz használt korhatár és tartalom besorolási rendszer is segít. Akár számítógépen, mobilon vagy konzolokon játszanak a gyerekek, mindig tartsuk az eszközöket naprakészen, telepítsük a frissítéseket, mert lehet, hogy biztonsági javításokat is tartalmaznak. Ez az operációs rendszer mellett a játékkliensekre (mint például a Steam vagy az Origin), és magukra a játékokra is vonatkozik.

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy legyenek óvatosak: a csalásokat és a fizetős játékok ingyenes verzióit kínáló nem hivatalos weboldalak, fórumok linkjei mögött vírusok is rejtőzhetnek. Ahogy az internet többi részén, úgy a játékos közösségekben sem mindenki jó szándékú - sose adjanak meg személyes vagy bankkártya adatokat, sem a fórumokon, sem privát üzenetben.

Okostelefonok és tabletek

Az új mobilok beüzemelésekor az egyik első teendő, hogy az eszköz valamilyen feloldó kód beállítását kéri. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy olyan kódot válasszanak, amely nem köthető hozzájuk - mint például a születésnapjuk - mivel ezeket a kódokat nagyon könnyű kitalálni. Érdemes minél hamarabb beszerezni egy biztonsági alkalmazást is - az Android ugyanis a második legtöbbször támadott rendszer a Windows után. Nézzük át együtt a gyerekekkel, hogy milyen alkalmazások kerülnek a telefonra, és ellenőrizzük azt is, hogy ezek mihez kérnek hozzáférést.

Legyünk gyanakvók, ha egy app túl sok vagy furcsa hozzáférést kér - egy kvízjátéknak valószínűleg nincs feltétlenül szüksége a gyerekek pontos tartózkodási helyére. Mindig a hivatalos áruházból töltsünk le appokat (Google Play, App Store), mert az egyéb forrásokból beszerezhető appok kártevőket tartalmazhatnak, amelyek zárolhatják az eszközt, de akár kémkedhetnek is a gyerekek után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Okoskütyük

Ha valamilyen internetre csatlakozó kütyüvel - például okosórával - lepjük meg a gyerekeket, akkor mindenképpen szánjunk egy kis időt a megfelelő modell kiválasztására. Járjunk utána a lehetőségeknek, olvassunk megbízható forrásból származó véleményeket, és keressünk rá a modell nevére, a sebezhetőség vagy hasonló szavak kombinációjával. Erre azért van szükség, mert a gyártók a gyors megjelenés érdekében sajnos sokszor nem fektetnek kellő hangsúlyt a biztonsági szempontokra, a sebezhetőségek javítása pedig utólag nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen.

Pár éve például a norvég Fogyasztóvédelmi Tanács tesztjén több problémás okosórát is találtak, amelyek titkosítás nélkül tárolták és továbbították az adatokat, ami lehetővé tette, hogy hackerek megfigyelhessék a gyerekeket, sőt akár kommunikálhassanak is velük. Legyünk óvatosak a kevésbé ismert márkákkal, ha nem tudjuk ellenőrizni, hogy az adatainkat hol tárolják, és hogyan védik. A számítógépekhez és telefonokhoz hasonlóan itt is aranyszabály, hogy amely eszköznél lehetséges, ott mindenképp telepítsük a biztonsági frissítéseket, amint elérhetővé válnak.

Laptopok és asztali számítógépek

Ha idén a gyermekünket az első saját laptopja vagy asztali számítógépe várja a fa alatt, akkor gondoskodjunk róla, hogy az eszköz fel legyen vértezve a különböző fenyegetések ellen. Ehhez elengedhetetlen egy megbízható és modern biztonsági program, amely a vírusok felismerése mellett védelmet nyújt például az adathalászat vagy a webkamerához történő hozzáférések ellen. Válasszunk olyan szoftvert, amely szülői felügyelet funkcióval is rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy a gyermekek számára káros internetes tartalmakat blokkolhassuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem