2019. február 16. szombat Julianna, Lilla

Citromléteszt: te is ilyet használsz? C-vitamin sincs benne, pedig 100 százalékos


13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét. A citromlevek élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból megfeleltek, de 8 esetben a kisebb súlyú jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult.

Tizenhárom - köztük öt bio minősítésű és hét sűrítményből készült - 100 százalékos citromlé komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai. A szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid, valamint a C-vitamin tartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy 

élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak.

A Nébih felügyelői ellenőrizték a termékspecifikációkat és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el. Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását. A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápérték adatok feltüntetésének hiányát, az energiatartalmat, a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, a tárolási feltétel elmulasztását és annak helytelen jelölését is. 

Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel.A jelölési problémák miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás. A Nébih az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és - intézkedési terv benyújtása mellett - kötelezi a hibák javítására.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket "vak-kóstolásos" módszerrel. A citromlevek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki.

A tesztelt citromlevek közül a Limmi citromlé nyerte el a kóstolók tetszését. Második lett a Sweet Valley terméke, míg harmadikként a CBA "citromízesítő"-nek nevezett 100 százalékos citromlé végzett.

Finomnak finom, csak vitamin nincs benne

Bár nincs jogszabályban előírva a minimális C-vitamin mennyiség, a szakemberek ezt is megvizsgálták. Kiderült, hogy a frissen facsart citrom leve után (amelyben egyébkét 45 mg/100 ml vitamin van) a Rauch terméke tartalmazza a legtöbb jótékony anyagot, valamivel több mint 30 milligrammot. Ezt követi a Limmi (25mg/100ml) és az Alnatura valamitn a Bio Zentrale (25 mg/100 ml). Azonban kiderült, hiába végzett harmadik helyen a kóstolóknál a CBA terméke, az

szinte egyetlen gramm C-vitamint sem tartalmaz, de a szintén top3-as Sweet Valley-ben is csak minimális mennyiség van.

Hasonlóan a nullához konvergál a Fruppy és a Lemonly termékének vitamintartalma is a szakértők mérése szerint. Ugyanakkor kiemelték, hogy a C-vitamin tartalmat számos tényező befolyásolhatja, például az oxidáció és a csomagolóanyag típusa vagy éppen a fényhatás.

Könnyen elillan

A C-vitamin a levegő oxigénjének, továbbá egyes enzimek hatására oxidálódik. Az így keletkező oxidált forma már nem rendelkezik vitamin hatással. Az oxidációs folyamat a tárolás során is végbemegy, melynek mértéke függ a csomagolás típusától is, hogy műanyag palackban vagy üvegben tárolják. Az üvegben játszódik le legkevésbé az oxidációs folyamat. A C-vitamin tartalom jelentős csökkenését okozhatja a fényhatás, ahogyan a gyártástól számított időtartam eltelte is jelentősen befolyásolja. Nem utolsó sorban függ a felhasznált alapanyag fajtájától és annak érettségi fokától is.

JÓL JÖNNE 600 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 600 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 613 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB 14 634 forintos törlesztőt (THM 10,14%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS