Brutálisan pörög a használtautó-piac: ezek a magyarok új kedvencei

2020. január 20. 13:33

Növekedett az új és a használt autók piaca is a tavalyi évben. Az online használtautó-piac 458 millió keresése és az importált autók összetétele is azt mutatja, hogy a vásárlók egyre inkább józan, megfizethető és fenntartható autókra vágynak: a használtan behozott autók javát immár a kompakt, alsó-középkategóriás modellek adják. Azonban míg az adásvételek száma nőtt, az importált autók száma - 2009 óta először - csökkent, a Volkswagen, Opel és Ford egyeduralma viszont még így sem változott. 

Tavaly 15,6 százalékos bővüléssel 10 éves rekordot jelentő, 157 906 példányosra nőtt az új autók piaca, míg a használt autók adásvétele kapcsán szintén rekorder, 810 920 (+6,1%) tranzakció történt - derül ki a Datahouse Kft. adataiból. Az autópiacnak mégis volt olyan szegmense, ami nem tudott bővülni tavaly, ez pedig az import. A használtautó-import mélypontját 2009 jelentette, akkor mindössze 15 500 használt személyautó érkezett az országba. Áttörést ezt követően a 2012-es év hozott, akkor módosult ugyanis a regisztrációs adó mértéke és annak avulási táblája. Emiatt már 2012-ben is 49 ezer, tavalyelőtt 158 790, míg tavaly, 1,5 százaékos csökkenéssel, 156 475 példány érkezett belőlük Magyarországra. 

A 2019-es év azonban nemcsak az import kis mértékű visszaesése miatt bizonyult trendfordulónak: 2012 után először ismét az új autók piaca adta a jelentősebb volument, bár előnye még mindig szerény, és messze elmarad attól, ami a 14,2 éves átlagos életkorú hazai autópark fiatalodásához szükséges lenne. A behozott autók csaknem 60 százaléka 10 évnél idősebb, így nagy részük ráadásul csupán legfeljebb Euro 4-es emissziós normájú - írja közleményében a használautó.hu

A modellek sorában több változást is láthatunk. Erősíteni tudott az olcsónak számító Opel Corsa és az arra épülő kisméretű egyterű, a Meriva is. Hyundai i30-ból 25, Kia cee’dből 23,9 százalékkal több érkezett tavaly, mint egy évvel korábban. Opel Zafirából viszont 45,1 százalékkal kevesebb, aminek nyilván az is az oka, hogy ez a használt szegmens itthon jelentős pofont kapott az új hétülésesek nagycsaládosok számára kiírt, 2,5 millió forintos támogatásával. Így nem is éri meg őket behozni. Ahogyan az új autók piacán, úgy a használtak importjánál is alapvetően stagnálás várható az idei évben, ám ez a piac még kényesebb a világpiaci változásokra. Serkenthetik a külföldi emissziós korlátozások keltette áresések, de visszavetheti a forint árfolyamának változása és persze az is, ha esetleg hazai emissziós szigorítást vezetnek be

 - tette hozzá Katona Mátyás. A használt autók hazai népszerűségét az import mellett a portál keresési statisztikája is jól mutatja, amiben a 2019-es év hozott némi változást. A 2018-ban még legtöbbeket érdeklő Opel Astrát megelőzte a Volkswagen Golf, a top 10-be bekerült a Ford Mondeo, a top 20-ba pedig a Toyota Yaris - mindketten egy-egy hellyel léptek előre, épp annyival, amennyivel a Suzuki Vitara és a Toyota Avensis is erősített. A Toyota Corolla ezzel szemben már három helyezésnyit előzött, míg a Mazda6 kettővel került hátrébb, az Opel Corsa és a BMW 5-ös sorozata pedig eggyel. 

 "Míg korábban a középkategóriás modellek álltak a népszerűségi lista élén, ma már a kompakt, alsó-középkategóriás modellek adják a használtan behozott autók javát. Ahogyan az import, úgy az oldalunkon regisztrált keresések is mutatják: a vásárlók egyre inkább józan, megfizethető és egyre inkább fenntartható autókra vágynak. 2019-ben minden eddiginél többször, összesen 458 millió alkalommal kerestek használt autókat a felületünkön. Üzemanyagfajta szerint a böngészők nagyjából 65 százaléka szűri keresését, közülük 59,8 százalékban benzines, 29,4 százalékban pedig dízel autóra vágynak. Hibrid és elektromos modellekre megközelítőleg 10 százalékuk szűkít, és lassan, de biztosan nő a számuk" - emelte ki a hazai használtautó-piaccal kapcsolatban Katona Mátyás, a 20 éves Használtautó.hu szakértője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemcsak az újonnan forgalomba helyezett autók száma és a Használtautó.hu látogatottsága, valamint keresési száma nőtt tavaly, hanem a hazai adásvételek száma is. A bő 3,6 millió példányos autóparkhoz mérten a rekorder számú, 810 920 tulajdonosváltás azt jelenti, hogy legalább minden ötödik autó gazdát cserélt tavaly. Ha a hazai adásvételeket nézzük, természetesen a legnagyobb példányszámban futó modellek (Opel Astra, Suzuki Swift, Ford Focus, Volkswagen Golf és Passat) cseréltek legtöbbször gazdát. Márkaszinten is a legnagyobb példányszámban futó Opeleket írták legtöbb alkalommal új tulajdonos nevére, ami alighanem idén is így lesz" - emelte ki a portál szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm