2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Brutálisan megdrágult a magyarok nagy kedvence: kilőtt a világpiaci ár


Több mint 20 százalékkal növekedett a narancslé világpiaci ára márciusban a koronavírus miatt: a földeken nincs elég munkás, a szállítás pedig elég nehézkes.

A narancslé ára több mint 20 százalékkal emelkedett ebben a hónapban a világpiacon, mivel a vásárlók a koronavírus-járvány idején az egészséges termékeket keresik. A kereslet növekedése mellett azonban a termelők nehéz helyzetben vannak, mivel akadozik az áruszállítás - írja a BBC.

A narancslé határidős áremelkedése jelzi a termék szállítási költségeit a következő hónapokra. A határidős szerződések - amelyek jellemzőek az olyan árukra, mint a narancs - pedig segítenek a vállalatoknak a tőzsdei kereskedésben, valamint a rögzített "jövőbeni" árak óvnak az esetleges áremelkedéstől.

A koronavírus-járvány kitörése a narancslé keresletét és kínálatát egyaránt sújtja. Az immunerősítő hatása vonzza a keresletet, ugyanakkor nincs elegendő tartályhajó kapacitás azokon a földterületeken, ahol a légi áruszállítás most nem működik

- fejtette ki Stephen Innes, az AxiCorp globális piaci stratégája.

Ráadásul a termőföldeken sincs elég munkavállaló, a kereskedők attól tartanak, hogy vajon lesz-e elég ember a floridai és brazil ültetvényen - fejtette ki Jack Scoville, az amerikai Price Futures Group kereskedelmi vállalat szakértője.

A narancslé világpiaci ára 2015 októbere óta nem volt ilyen magas: Scoville úgy véli, ez az áremelkedés hamarosan eléri a szupermarketek polcait, illetve a vevők pénztárcáját is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.