15 °C Budapest

Borkóstolás, felsőfokon (x)

Pénzcentrum
2017. április 20. 17:30

Érdemes konkrét stratégiával érkezni.

Ha az ember borkóstolón jár, temérdek különböző tétellel találkozhat - éppen ezért érdemes ilyenkor konkrét stratégiával érkezni, elsősorban az eredményesség, másodsorban pedig a józanság megőrzése érdekében. A megfelelő felkészültség mellett azonban a körülményeknek is ideálisnak kell lenniük, hiszen a kóstolás olyan érzékszervi elemzés, amelynél az adott élvezeti cikket - azaz a bort - látással, szaglással és ízleléssel elemezzük, annak alapos megismerése céljából.

A sok borrajongót vonzó rendezvényeken, mint az április 22-i Kékfrankos Április Nagykóstolón is, elkerülhetetlen a tömeg - éppen ezért érdemes ilyenkor korán érkezni. Egy-egy népszerű borkóstoló elején a választék még biztosan teljes, könnyen odaférünk a standokhoz; sőt mi több, magával a borásszal is nagyobb eséllyel beszélgethetünk.

Mivel a kóstolás egyidejűleg analizáló (tehát megfigyelő) és szintetizáló (azaz összehasonlító) tevékenység, ezért érdemes mindig egymáshoz mérni a borokat. Az előzőhöz képest testesebb volt, esetleg kevésbé savasnak érezzük? A válaszok sokat segítenek, ezért nevezzünk ki viszonyítási pontokat, majd memorizáljuk a kóstolt borokat azok alapján.

Ezek a viszonyítási pontok lehetnek:

  • cukortartalom (mindig haladjunk a száraz tételektől az édes borok felé),
  • testesség (a könnyedebbtől a testesebb borok irányába),
  • a bor kora (kezdjünk a fiatalabb tételekkel),
  • a bor "komolysága" (a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig)
  • de akár borvidék is, főleg ha van már konkrét kedvencünk.

12+1 tipp, hogy a kóstolás valóban kellemes élmény legyen:

1. Érkezzünk kipihenten és frissen.
2. A kóstolás több órát is igénybe vehet - érdemes kényelmes ruhában, cipőben végigjárni a standokat. Parfümre pedig semmi szükség.
3. Együnk a kóstolás előtt, és kisebb falatokat közben is - de kerüljük a túl fűszeres ízeket. A zsírosabb falatok lassítják az alkohol felszívódását.
4. Folyamatosan igyunk szénsavmentes vizet - legalább kétszer annyit, amennyi bort! A hidratálás segít a méregtelenítésben.
5. Legyen stratégiánk; tervezzük meg, hogy mit szeretnénk kóstolni, melyik pincészeteket szeretnénk felkeresni. A legtöbb rendezvény előre közli a kiállítók listáját, így könnyen ki tudjuk választani kedvenceinket.
6. Hagyjuk magunkat meglepni! Legyen bizalmunk a kisebb pincészetek felé, kísérletezzünk a komfortzónánkon kívüli borokkal is!
7. Jegyzeteljünk, hogy emlékezzünk később is, mit kóstoltunk.
8. Bátran pörgessük a bort pohárban - ez kinyitja és jobban feltárja a bort.
9. Kóstoljunk diszkréten - ne szürcsöljünk hangosan és a köpőt tartsuk közel a szánkhoz.
10. Bár isteni nedű, de ha sokat kóstolunk, akkor inkább köpjük ki a bort, miután megforgattuk a szánkban.
11. Válasszuk kilépő bornak azt, amelyik a kedvencünk volt, hogy hosszan élvezhessük az élményt - ezt már nyugodtan le is nyelhetjük!
12. Hazaérve igyunk meg még egy nagy pohár vizet, és érdemes a vitaminokat, ásványi anyagokat is pótolni; ez segít elkerülni a másnaposságot.

+ 1. Beszélgessünk bátran a borászokkal, a többi borkedvelő vendéggel, akár ismeretlenül is - a borkóstoló társasági esemény is, ahol kapcsolatok, barátságok is születhetnek.

A kóstolás minőségét nagyban befolyásolja a megfelelő pohár. A színvonalas kóstolókon minőségi kóstolópoharakkal készülnek a szervezők - ezek a poharak optimálisan vezetik az orrhoz az aromaanyagokat, kialakításuk segíti az ízek kibontakozását és a korty élvezetét. Számos borstílushoz készül kifejezetten az adott stílus karakterisztikáját hangsúlyozó pohár.

Optimális kóstolási hőmérsékletek:

  • pezsgő: 8 fok
  • könnyű, reduktív fehérborok: 10-12 fok
  • rozé borok: 12 fok
  • tokaji aszúk és más édes borok: 12 fok
  • testes, hordós érlelésű fehérborok: 14 fok
  • könnyű, fiatal vörösborok: 14 fok
  • testes, idősebb vörösborok: 16-18 fok

További hasznos tippek kezdőknek és haladóknak:

  • ha túl hidegen kapjuk a bort, a poharat a tenyerünkben tartva gyorsan felmelegíthetjük
  • a bor első kortyával csak öblítsük ki szánkat, majd köpjük ki, és egy második korttyal kezdjük el elemezni
  • figyeljük meg a bor színének árnyalatát, az átlátszóságot és a viszkozitást is, ezek ugyanis a bor tisztaságára és beltartalmára is utalhatnak
  • bátran asszociáljunk a felmerülő illatok és ízek alapján, ez ugyanis segít majd legközelebb beazonosítani egy akár ismeretlen tételt
  • elemezzük a korty hosszúságát is, ami a bor minőségére utal - minél hosszabb a lecsengés, annál karakteresebb, komplexebb a bor
  • a legfontosabb pedig maga az összkép: mennyire volt egyensúlyban a bort, nem volt-e túl savas, túl alkoholos vagy tanninos? És a lényeg: tetszett-e vagy sem?

Legközelebb a Kékfrankos Áprilison tesztelheti tudását!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem