8 °C Budapest

Betiltanák a gyerekek energiaital-fogyasztását? Mit szólnak a gyártók

Pénzcentrum
2014. május 23. 05:31

Miután felmerült a fiatalkorúak energiaital-fogyasztásának korlátozása, a Pénzcentrum.hu megkereste a gyártókat, ők hogyan viszonyulnak a kérdéshez. A válasz egyértelmű: nem ajánlják, hogy a gyerekek a termékeiket fogyasszák.

Nemrég a Pénzcentrum.hu hírt adott arról, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság vizsgálja az energiaital-fogyasztás korlátozásának lehetőségét a fiatalkorúak körében. Annak ellenére, hogy híradásunkat az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott információkra alapoztuk, pár nappal később az államtitkárság cáfolta, hogy a korlátozás lehetőségének megvitatása napirenden lenne.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának április 15-i válasza a Pénzcentrum.hu kérdésére
"Az eddigi tapasztalatok és vizsgálati eredmények alapján az energiaitalok összetételére, forgalomba hozatalára vonatkozóan a közegészségügyi szempontokat előtérbe helyező jogszabályi előírások megalkotásának - az európai uniós mozgástérrel összhangban lévő - lehetőségét vizsgálja az Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Fontos lenne az energiaitalok - mint termékkör - definiálása is, hiszen jelenleg a NETA törvényen kívül egyéb definíció nincs, és az is jól látszik, hogy a gyártóknak az energiaitalok tekintetében kifejtett "reformulációs" aktivitása igen jelentős."

Mint Szócska Miklós államtitkár az MTI-nek elmondta, először azon toxikológiai vizsgálatok a kiértékelése zajlik, amelyeket különböző rosszullétek miatt jelentettek. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai szerint 2011. november 1. és 2014. április 9. közötti időszak alatt összesen 358 esetben érkezett hozzájuk bejelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről: rosszullétekről és kellemetlen tünetekről. Vélhetően ezekre, vagy az ezekhez hasonló rosszullétekre, és kivizsgálásuk eredményeinek kiértékelésére utalt az államtitkár. Emellett az Államtitkárság elemzi a népegészségügyi termékadó (NETA) hatását - a chipsadó bevezetése óta a hozzáadott koffeintartalmú energiaitalok adókötelessé váltak -, valamint az uniós országok szabályozásának összehasonlító elemzése is folyamatban van.

KATTINTS! Betiltanák a gyerekek energiaital-fogyasztását Magyarországon

Van, ahol tiltják
Közben múlt héten Litvánia betiltotta az energiaital-fogyasztást a fiatalkorúak körében, ezzel precedenst teremtve az Európai Unióban. A többi tagországban csak ajánlások vannak életben, nem pedig tiltások. Emellett a csehek is épp korlátoznak, igaz ott általánosságban az egészségre károsnak mondható termékek egész csoportjával foglalkoznak. A cseh oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy új szabályozás fog életbe lépni az azoknál az automatáknál, amikből a fiatalkorúak cukros üdítőket, sós és túlságosan zsíros ételeket vásárolhatnak az iskolákban.

Mit gondolnak a gyártók?

A Pénzcentrum.hu a korlátozás lehetőségének kapcsán megkereste a gyártókat, hogy az ő véleményüket is megismerje a kérdésben. A legtöbb gyártó a termék csomagolásán figyelmeztet arra, hogy: "Magas koffeintartalom. Fogyasztása gyermekek, terhes és szoptató nők, valamint koffein-érzékenyek számára nem ajánlott!" Mint arról a Hell Energy lapunkat tájékoztatta, ők is ezzel a felirattal látják el termékeiket. Emellett a cég fontosnak tartja, hogy ne reklámozzák energiaitalaikat iskolákban, és azok környékén, sőt a számos megkeresés ellenére sem árusítják termékeiket iskolai büfékben, ezen kívül nem vállalnak szponzori szerepet középiskolai rendezvényeken. Hozzátették azt is, hogy véleményük szerint a fél liternél nagyobb kiszerelést mindenképpen be kellene tiltani, hogy még csak abba a kísértésbe se tudjon esni valaki, hogy elkortyolgat egyszerre másfél litert. Amiatt is be kellene ezeket tiltani, mert ezek általában a megbízhatatlan termékek esetében kapható kiszerelések, amelyeknek az összetétele és a felhasznált anyagok minősége sokszor nehezen ellenőrizhető.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség szerint nincs arra bizonyíték, hogy a fiatalok túlságosan sok energiaitalt fogyasztanának. Példaként említik azt, hogy az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) utolsó, 2009-es, országos, reprezentatív adatai alapján a hazai napi átlagosan bevitt koffein mennyisége napi 122,5 milligramm, ami jóval alatta marad az európai 200 milligramm/nap átlagos fogyasztásnak a felnőttek körében. Kiemelték, hogy az OTÁP adatai a 19-60 közötti korosztályra vonatkoznak, és nincs arról tudomásuk, hogy a gyerekek körében is rendelkezésre állna ilyen adat. Ennek ellenére a szövetség tagjai között található energiaitalt is gyártó vállalatok (például a Burnt, vagy a Monstert gyártó Coca-Cola Magyarország) termékei megfelelnek a hazai és az uniós hatályos jelölési rendelet előírásainak: elhelyezik termékeiken a "gyermekeknek, terhes és szoptató anyák számára nem ajánlott" feliratot.

Nem gyerekeknek való, ne is reklámozzuk

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az energiaital még mindig egy relatíve új kategóriája a fizikai és mentális aktivitást fokozó, nem alkoholos italoknak. Javítja a koncentrációt, gyorsítja a reakcióidőt és fokozza az éberséget az Energy Drinks Europe (EDE), a nagy európai energiaital-gyártók érdekvédelmi szövetsége szerint. Az egészségre gyakorolt nem káros hatását többek között a European Food Saftey Authority (EFSA - az európai élelmiszerbiztonsági hatóság) szavatolja. A szabályozás szerint mindegyik dobozon fel kell tüntetni, hogy gyerekeknek, terhes és szoptató kismamáknak nem ajánlott, illetve azt, mennyi koffeint tartalmaz.

A szövetség elismeri, hogy korlátozni kell a reklámozást a fiatalkorúak érdekében. Fontosnak tartják, hogy kiderítsék, helytállóak-e az aggodalmak a kiskorúakra gyakorolt hatással kapcsolatban. Emellett kötelességüknek tartják a fogyasztók részletes tájékoztatását az összetevőkkel és az energiaitalok élettani hatásával kapcsolatban, illetve a felelősségteljes energiaital-fogyasztásra szeretnék őket ösztönözni. Ezért fektetett le az EDE egy írásbeli szabályozást (Code of Practice), melyben szigorú elvárásokat támaszt az összetétellel kapcsolatban, leírja az élettani hatásokat, többek között sportolás esetén való, és az alkohollal együtt történő fogyasztás esetében. Kijelentik továbbá, hogy mint magas koffeintartalmú ital, az energiaital nem gyerekeknek való, ezért nem ajánlják a fogyasztását.

KATTINTS! Cáfol az államtitkárság: mégsem lesz szigorítás az energiaitaloknál

Ragaszkodnak ahhoz, hogy a 12 év alattiak körében ne lehessen reklámozni és árusítani ezeket a termékeket. Ha bármelyik gyártó tagja akar lenni az Energy Drinks Europe-nak, be kell tartania a szabályozást. A szövetségnek összesen eddig csupán négy tagja van. Az itthon is elérhető termékek gyártója közül tag például a Red Bull, vagy az Atomic Energy Drinks. Egyébként az EDE adatai szerint 2012-ben 34 milliárd doboz (250 milliliteres kiszerelésű) energiaitalt vásároltak világszerte és a globális energiaital-piac 41,1 milliárd euró forgalmat bonyolított. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem