11 °C Budapest

Betehet a kijárási korlátozás a nonstop boltoknak: a benzinkutaknak sem jön jól

2020. november 4. 16:01

A frissen bejelentett kijárási korlátozás szabályai egyértelműek. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Kivétel a munkavégzés, a munkába járás, vagy a munkából hazajutás, vagy az egészség védelme érdekében az otthonunk elhagyása. Ez azt jelenti, hogy a non-stop kisboltokat sem kereshetjük fel éjszaka.

A nyitvatartás idejét néhány korlátozástól eltekintve minden boltos úgy alakítja, ahogyan vásárlói azt leginkább kedvelik. Nem is egyforma, hiszen bolttípusonként, földrajzi térségenként is eltérő. Számos kisboltos választotta azt a korábbi években, hogy éjjel-nappal nyitva tart. Ennek oka, hogy a nyitvatartás nemcsak a vásárlók kényelmét szolgálja, hanem a reklámértéke is jelentős - írja a blokkk.com szakportál.

Nyilván a non-stop üzemmód hozott eddig annyi többletet a bevételekben, hogy megérte. Az éjszakai nyitvatartásban még a méretesebb boltosok is láttak fantáziát, hiszen például a Manna ABC boltjai éjjel-nappal nyitva tartanak. És ezek már némileg nagyobb alapterületűek, mint a picurka non-stop boltocskák. Hasonló nyitvatartási modellel futnak a Roni ABC boltok is, éjjel-nappal nyitva. De ennek a kijárási korlátozással vége, hiszen ha az emberek nem kereshetik fel éjjel az üzleteket, nincs értelme nyitva tartani.

A trafikok közül is jó néhányan éjjel-nappal nyitva tartottak, és a dohányáru mellett egyebeket is árulnak. Nos ennek éjféltől hajnali ötig vége, vagy legalább is kevés értelme és haszna lenne. Például virágbolt, ajándékbolt is akad éjjel-nappal nyitva, de már ez sem mehet tovább. És tankolni sem ugorhatunk el éjszaka, legfeljebb csak “munkába menet és munkából jövet" címmel ugorhatunk be. Feltehetően megcsappan majd a benzinkutaknál az éjszakai tankolás is.

Az átvevőpont szolgáltatást nyújtó benzinkút sem kereshető fel azért, hogy éjszaka átvegyük a webáruházi rendelést. A csomagautomata is hiába működhet 24 órán keresztül, oda sem mehetünk el a tiltott időszakban. Persze, a webáruházi szállító elhelyezheti benne a megrendelt portékát hajnali három órakor, de a megrendelő vásárló csak hajnali öt órakor startolhat el érte. Az ügyeletes gyógyszertár egyértelműen a kivételek közé tartozik, oda nyilván változatlanul lehet menni továbbra is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A boltoktól eltérően más a helyzet a nagykereskedelemben: itt az értékesítés is, a vásárlás is munkavégzés, hiszen a boltosok, vendéglősök, szolgáltatók járnak oda. Tehát annak nincs akadálya, hogy a boltos hajnali öt óra előtt felkerekedjen árut beszerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem