2020. szeptember 18. péntek Diána

Beindult a cafeteriamatek: ez jön az Erzsébet utalvány után


Az Aldi és a Lidl már nem számol az Erzsébet utalvánnyal, kihúzták a javadalmazási listáról, de a többiek sem tehetnek mást. Az Aldi eladója most kevesebbet javadalmazást lát a hirdetésben. Van, aki egyszerűen nem ad mást, van, aki pótolja mással. A 2019-es béremelések terhére megy a cafetériamatek.

A 2019-es bérügyekben három kérdés eldőlt, kettő már korábban: a 2 százalék szocho kedvezmény csak második félévben lép be, nincs adókedvezmény a cafetériára a Szép-kártyát kivéve, és van már új minimálbér, 8 százalékkal nagyobb a korábbinál, ami azért sokaknál sarokkő valamilyen formában.

A boltos forgalom kisebb ütemben fog nőni a javasolt 8 százalékos béremelésnél (a bérmegállapodás része a javasolt béremelés), így lehet turkálni a boltos kasszák bugyraiban is, mire  mennyi futja. A munkaerőhiány kényszere is marad, így nem könnyű a bérmatek házi feladat - írja közleményében blokkk.com

Hogy is van akkor a fizu?

A boltos bérlisták éllovasai közé tartozik az Aldi és a Lidl, akik nyilvánosságra is hozzák, mire számíthatnak a náluk dolgozók a bérekben, juttatásokban. A 2019-es béremelési döntéseket a nagy áruházláncok nem egy időpontban hozzák meg, ez igazodik az üzleti évek fordulónapjaihoz is (például az Aldinál ez december 31, a Lidl-nél és másoknál évközben egy későbbi időpont).

Az Aldi már döntött egyszer a 2019-es bérfejlesztésről, de az Erzsébet utalvány megszüntetése miatt gyorsan változtatnia kellett. 2019 januárjától 11 százalékkal megemelte az alapbért korábbi bejelentése alapján, ajánlott is Erzsébet utalványt, de a korábbi pénzbeni cafetéria juttatást már elhagyta, nyilván beépítette az emelésbe, a maga 3 százalékával (ekkor még nem volt tudható az Erzsébet utalvány megszüntetése) - írja a blokk.com

Az Erzsébet utalvány megszüntetésének bejelentésekor viszont lépnie kellett újra, hiszen az álláskeresők is pontosan tisztában vannak a számokkal. Így most már csak a kezdő fizetést tünteti fel honlapján, de rögtön tegyük hozzá, korábban is kínált, most is kínál még többféle más juttatást. Valószínűleg nem a mostani az utolsó számszerű ajánlata az álláskeresőknek, de még megy a matek - véli a portál. 

A Lidl viszont később szokott dönteni a javadalmazások emeléséről, nem év elején, így most csak annyit tett, hogy az Erzsébet utalvány részét áttette arra a Lidl kártyára, amit eddig is adott. Emellett azért még jó néhány cég álláshirdetésében ottmaradt a megszüntetett Erzsébet utalvány juttatásának lehetősége is. 

A megszokás hatalma

Az Erzsébet utalvány nyilván nem lenne nagyon nyerő az adókedvezmény megszüntetése után, sőt, drágább is lenne a rendes bérnél, hiszen a munkaadónak is fizetnie kell a kibocsájtónak néhány százalékot. Erős persze a megszokás hatalma, ezért egy részét egy darabig megtartották volna a cégek, de nyilván zuhant volna a piaca - olvashatjuk. 

A kedvezményes adózású Szép-kártya a munkaadóknak adózási oldalról vonzó lehet, de kérdés, hogy 

aki eddig boltban költötte el az Erzsébet utalványát vagy a pénzbeli cafetériáját, az akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni, vagy masszázsra járni.

Ettől függetlenül a Szép-kártya piaca nőni fog. A boltos vállalkozások számára kézenfekvő cafetéria juttatás lehet a saját céges kártya, a kedvezményes dolgozói vásárlás lehetősége. A munkavállalója nála vásárol, árkedvezménnyel persze, a bevétel pedig az övé.

Csak másik példaként, lehet vendéglátóssal szerződnie egy munkaadónak a munkavállalói étkeztetésére, ami a vendéglátósnak többlet forgalom, így akár kedvezményt is adhat az árból. Egy másik példa a saját munkahelyi buszjárat, ami már működik is.

Folytatódhat a cafetéria matek, munkaerőhiány van, ez is számít. És persze ezerrel nyomul ilyenkor a szakszervezet is, de hát reménykedni kell abban, hogy a cafetériamatek eredménye szerintük is csak ugyanaz lehet.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.