6 °C Budapest

Beindult a cafeteriamatek: ez jön az Erzsébet utalvány után

2019. január 6. 11:30

Az Aldi és a Lidl már nem számol az Erzsébet utalvánnyal, kihúzták a javadalmazási listáról, de a többiek sem tehetnek mást. Az Aldi eladója most kevesebbet javadalmazást lát a hirdetésben. Van, aki egyszerűen nem ad mást, van, aki pótolja mással. A 2019-es béremelések terhére megy a cafetériamatek.

A 2019-es bérügyekben három kérdés eldőlt, kettő már korábban: a 2 százalék szocho kedvezmény csak második félévben lép be, nincs adókedvezmény a cafetériára a Szép-kártyát kivéve, és van már új minimálbér, 8 százalékkal nagyobb a korábbinál, ami azért sokaknál sarokkő valamilyen formában.

A boltos forgalom kisebb ütemben fog nőni a javasolt 8 százalékos béremelésnél (a bérmegállapodás része a javasolt béremelés), így lehet turkálni a boltos kasszák bugyraiban is, mire  mennyi futja. A munkaerőhiány kényszere is marad, így nem könnyű a bérmatek házi feladat - írja közleményében blokkk.com

Hogy is van akkor a fizu?

A boltos bérlisták éllovasai közé tartozik az Aldi és a Lidl, akik nyilvánosságra is hozzák, mire számíthatnak a náluk dolgozók a bérekben, juttatásokban. A 2019-es béremelési döntéseket a nagy áruházláncok nem egy időpontban hozzák meg, ez igazodik az üzleti évek fordulónapjaihoz is (például az Aldinál ez december 31, a Lidl-nél és másoknál évközben egy későbbi időpont).

Az Aldi már döntött egyszer a 2019-es bérfejlesztésről, de az Erzsébet utalvány megszüntetése miatt gyorsan változtatnia kellett. 2019 januárjától 11 százalékkal megemelte az alapbért korábbi bejelentése alapján, ajánlott is Erzsébet utalványt, de a korábbi pénzbeni cafetéria juttatást már elhagyta, nyilván beépítette az emelésbe, a maga 3 százalékával (ekkor még nem volt tudható az Erzsébet utalvány megszüntetése) - írja a blokk.com

Az Erzsébet utalvány megszüntetésének bejelentésekor viszont lépnie kellett újra, hiszen az álláskeresők is pontosan tisztában vannak a számokkal. Így most már csak a kezdő fizetést tünteti fel honlapján, de rögtön tegyük hozzá, korábban is kínált, most is kínál még többféle más juttatást. Valószínűleg nem a mostani az utolsó számszerű ajánlata az álláskeresőknek, de még megy a matek - véli a portál. 

A Lidl viszont később szokott dönteni a javadalmazások emeléséről, nem év elején, így most csak annyit tett, hogy az Erzsébet utalvány részét áttette arra a Lidl kártyára, amit eddig is adott. Emellett azért még jó néhány cég álláshirdetésében ottmaradt a megszüntetett Erzsébet utalvány juttatásának lehetősége is. 

A megszokás hatalma

Az Erzsébet utalvány nyilván nem lenne nagyon nyerő az adókedvezmény megszüntetése után, sőt, drágább is lenne a rendes bérnél, hiszen a munkaadónak is fizetnie kell a kibocsájtónak néhány százalékot. Erős persze a megszokás hatalma, ezért egy részét egy darabig megtartották volna a cégek, de nyilván zuhant volna a piaca - olvashatjuk. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kedvezményes adózású Szép-kártya a munkaadóknak adózási oldalról vonzó lehet, de kérdés, hogy 

aki eddig boltban költötte el az Erzsébet utalványát vagy a pénzbeli cafetériáját, az akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni, vagy masszázsra járni.

Ettől függetlenül a Szép-kártya piaca nőni fog. A boltos vállalkozások számára kézenfekvő cafetéria juttatás lehet a saját céges kártya, a kedvezményes dolgozói vásárlás lehetősége. A munkavállalója nála vásárol, árkedvezménnyel persze, a bevétel pedig az övé.

Csak másik példaként, lehet vendéglátóssal szerződnie egy munkaadónak a munkavállalói étkeztetésére, ami a vendéglátósnak többlet forgalom, így akár kedvezményt is adhat az árból. Egy másik példa a saját munkahelyi buszjárat, ami már működik is.

Folytatódhat a cafetéria matek, munkaerőhiány van, ez is számít. És persze ezerrel nyomul ilyenkor a szakszervezet is, de hát reménykedni kell abban, hogy a cafetériamatek eredménye szerintük is csak ugyanaz lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem