2019. január 19. szombat Sára, Márió

Bár csökkent a tranzakciós illeték, több bank is lenyeli a pénzed

 • Portfolio
 • 2019. január 14. hétfő 08:30

Bár január elsejétől a 20 ezer forint alatt tranzakciókra nem szed illetékeket az állam, ez nem látszik meg néhány bank tarifáin. A Portfolio összeszedte, melyik pénzintézet hogyan reagát az illeték eltörlésére.

2019. január 1-jétől változik a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3százlékos pénzügyi tranzakciós illeték alól. Az állam komoly bevételt szerez ebből az adóból: az előirányzat 2018-ban 204 milliárd volt a költségvetési törvényben, míg 2019-ben 228 milliárd forintot várnak úgy is, hogy a 20 ezer alatti tranzakcióknál elengedik az illetéket.

Az elektronikus pénzforgalom a bankoknak jó biznisznek számít, a szeptember végéig tartó 12 hónapos időszakban összesen 523 milliárd forint bevételre tettek szert (igaz, ennek kb. két-ötöd részével tranzakciós illeték formájában a költségvetést duzzasztották). Bár a tranzakciós illetéket közvetlenül a bankoktól szedi be az állam, a tranzakciós illeték terhét a gyakorlatban az ügyfelekre terhelik a pénzintézetek.

Most a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra). Persze megtehetik, hogy nem törlik el, de a változtatás akkor éri el igazi célját (amely végső soron a készpénzforgalom elektronizálása), ha a mostani csökkentést teljes mértékben átadják az ügyfeleknek.

Mivel nem ismerjük a részletes átutalási adatokat és ügyfélszokásokat, nehéz lenne megbecsülni, a lépés miatt mennyivel lehetnének olcsóbbak az átutalások, ugyanakkor 10 bank esetében megnézték, a hirdetményekben láthatunk-e emiatt változásokat. A hirdetmények alapján a tranzakciós illeték továbbra is változatlan formában terhelésre kerül a következő bankoknál:

 • Erste Bank,
 • Sberbank,
 • UniCredit Bank

Nem egyértelmű a helyzet két banknál:

 • Csökkent az átutalások díja az OTP Banknál, de nem egyértelműen a jogszabály hatására.
 • A CIB Bank hirdetményében akcióként szerepel a könnyítés az idei év végéig.
 • A Gránit Bank a tranzakciós illetéknek megfelelő összeget bizonyos számlacsomagok esetén sohasem számolta föl az ügyfelek részére, így azt elengedni ("benyelni") sem tudja.

Az alábbi bankok pedig egyértelműen elengedik az illetéket a mostani könnyítésnek megfelelően:

 • Budapest Bank
 • Raiffeisen Bank
 • MKB Bank
 • K&H Bank

A kormány a tranzakciós illetéket kétséget kizáróan a jövőre induló azonnali átutalási rendszerre épülő új szolgáltatások támogatása céljából engedi el a 20 ezer alatti átutalásoknál, hogy ezzel is ösztönözzék az új típusú elektronikus tranzakciókat. Ráadásul a központi tranzakciós infrastruktúra bankok által fizetendő költségét január 1-jétől a GIRO átalakítja csomagárazásra. A bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján éves fix rendszerhasználati díjat fizetnek a GIRO-nak havi részletekben.

A Portfolio elemzése szerint mindezek miatt a banki átutalások árazása nagyban változhat idén, szerintük az lenne logikus lépés, ha a csomagárazás felé mozdulnának el a bankok, és összességében olcsóbban adnák az átutalásokat. Az átutalási díj szinten tartásával ugyanis nem érvényesül a kormány célja, hogy erősítse az elektronikus pénzhasználatot a készpénzzel szemben.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 48 711 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (48 348 Ft/hó; THM 8,29%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Budapest Bank (50 870 Ft/hó; THM 10,50%) ajánlata, de érdemes megnézni a Raiffeisen Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt tartunk: ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak
Az Egyesült Királyság és Ausztriába pedig látótávba sincs.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk