11 °C Budapest

Azt hitted drágák az új autók? Itt a bizonyíték, hogy nem

2018. április 19. 18:04

A magyarországi személygépkocsi-állomány átlagos életkora bő 10 éve folyamatosan emelkedik, mostanra elérte a 14 évet. Beszédes adat, amiből jól látszik, hogy sok magyar nem engedhet meg magának egy új autót, pedig a legolcsóbb példányok jelenleg már 2-3 millió forintért is megvásárolhatóak. Ugyanakkor vannak olyan luxusautók, amelyek egyetlen példányának árából akár több tucatot is megvásárolhatnánk a előbbiek közül.

Dacia Sandero, Lada Granta Sedan, Renault Twingo - néhány a Magyarországon elérhető legolcsóbb új autók közül. A felsoroltak közül mindegyik ára jóval 3 millió forint - 2,15; 1,99 és 2,64 millió forint - alatt található, sőt, a Lada Granta esetén még 2 millió forintnál is alacsonyabb árról beszélhetünk.

Ám sokan még ezt sem engedhetik meg maguknak, hiszen nyilván nem véletlen, hogy a hazai személygépkocsi-állomány átlagos életkora már egy évtizede folyamatosan emelkedik, elérve a 14 évet. Ugyanakkor ha ezeket az árakat összevetjük a legdrágább új autók listaáraival, akkor hamar kiderül, hogy valójában rendkívül olcsó kocsikról beszélünk. Egy Új Nissan Qashqai Tekna+ árából ugyanis 3-4 kocsit is vehetnénk a fent felsoroltakból, de egy Audi A8-as árából már egy tucat is megvásárolható.

Természetesen a határ a csillagos ég: a 750 ezer fontos - közel 267 millió forintos - McLaren Senna árából már több mint 100 darabot vehetnénk a legolcsóbb új autókból.

Finanszírozás

Persze maradjunk a realitások talaján: ahogy fentebb is írtuk, sokaknak még az olcsóbb modellek megvásárlása is megerőltető lehet. Ettől függetlenül bizonyára sokan vannak, akik már szeretnék lecserélni korosodó autójukat. Ilyenkor reális opció lehet, hogy az autóvásárlásra megtakarított pénzünket egy személyi kölcsönnel kiegészítve jussunk hozzá a kiszemelt autóhoz.

El is végeztünk egy kalkulációt a Pénzcentrum kalkulátorával. A számítás során egy 3 millió forintos, 60 hónap futamidejű személyi kölcsönt vettünk alapul. Néhány példa a jelenlegi ajánlatok közül:

  • Cofidis: 58 967 forintos törlesztőrészlet, 6,90 százalékos THM. A visszafizetendő összeg 3 538 020 forint.
  • Budapest Bank: 60 543 forintos törlesztőrészlet, 7,90 százalékos THM. A visszafizetendő összeg 3 632 580 forint.
  • CIB Bank: 60 654 forintos törlesztőrészlet, 8,17 százalékos THM. A visszafizetendő összeg 3 639 240 forint.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem