A mai napig fennmaradt egy ősi mezopotámiai sörrecept, amely modern italként kezdhetett új életet.
Hogyan készül a palócleves? Mutatjuk, mi az eredeti palócleves recept és a tárkonyos palócleves; a palócleves milyen húsból készül és mi illik a palócleves mellé?
A hagyományos palócleves egy igazán lehengerlő előétel, egytálétel, ami mindig megörvendezteti a családot, vendégsereget, ha jól van elkészítve. Ha valami jól ismert, magyaros ízre vágysz, nincs is más dolgod, mint az eredeti palócleves recept (eredeti palóc gulyás) átböngészése és elkészítése! Cikkünkben eláruljuk, a palócleves milyen húsból készül és mi illik a palócleves mellé második fogásnak, desszertnek, illetve leírjuk, hogyan készül a palócleves recept eredeti magyaros ízvilágával, egyszerű, ám mégis ínycsiklandó, paraszti múltat idéző alapanyagaival!
A palócleves legendája
A palócleves egy, a gulyásleveshez hasonló, magyaros étel, ám ízvilága savanykásabb, maga az étel könnyebb, így a palócleves recept használható előételként is. A palócleves receptjének keletkezését több, mint 100 évvel ez előttre eredeztetjük vissza, amikor is a legenda szerint Gundel János készítette el a levest egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán, a "legnagyobb palóc" megkóstolta azt. A történetek arról árulkodnak, hogy Mikszáthnak annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön két tányérral szedett belőle (innen ered a "kéttányéros palócleves" kifejezés is), s jóízzel elfogyasztotta. Egy másik legenda szerint a palócleves Mikszáth Kálmán születésnapjára készült: az író arra kérte Gundelt, hogy lepje meg egy olyan különleges, magyaros levessel, amit még sosem kóstolt. Bárhogy is történt, jól sült el, ugyanis a palócleves mind a mai napig a magyarok egyik nagy kedvence!
A palócleves milyen húsból készül?
Az eredeti palócleves bárányhúsból készült, ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, a mai magyarok azonban egyszerűen disznóból vagy marhából főzik azt. Bármilyen pörköltnek való hús megfelel a palócleves recept elkészítéséhez, a fő, hogy mi kedveljük! Ha a marhahús rajongói vagyunk, próbáljuk ki a palocleves receptet marhalábszárral vagy marhanyakkal, de ha inkább a sertést preferáljuk, a lapockára, combra szavazunk.
Az eredeti palócleves receptje
- ½ kg báránycomb / báránylapocka
- 2 ek sertészsír
- 250 g zöldbab
- 4 db krumpli
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 2 db babérlevél
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 ek liszt
- 1 kis pohár tejföl
- 2 l víz
- 2 ek őrölt pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Hogyan készül a palócleves?
- 1. Előkészületként tisztítsuk meg a zöldségeket és daraboljuk fel őket: a hagymát, fokhagymát finomra, a többi zöldséget kockákra. A húst mossuk meg, töröljük szárazra, majd kockázzuk fel!
- 2. Egy lábasban (vagy bográcsban) olvasszuk föl a disznózsírt, dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát, hogy elkészüljön a palócleves lecsós alapja.
- 3. A palócleves eredeti receptje alapján adjuk a lecsós alaphoz a bárányhúst, fűszerezzük őrölt paprikával, köménnyel, sóval és borssal, illetve adjuk hozzá a babérlevelet is. Főzzük kifehéredésig, gyakran kevergetve, nehogy odakapjon a bárányhús. Néhány percre le is fedhetjük.
- 4. Adjuk hozzá a répát és a krumplit is, majd öntsük fel a vízzel és főzzük addig, míg az összes hozzávaló puha nem lesz.
- 5. Készítsünk habarást: egy tálban keverjük el a lisztet a tejföllel, majd engedjük föl a palócleves levével, míg ki nem egyenlítődik a hő és csomómentes nem lesz. Ekkor folyamatos kavargatás mellett öntsük hozzá a fazék palócleveshez.
- 6. Amikor úgy ítéljük, hogy kész a palócleves és a habarás is benne van, aprítsuk fel finomra a friss kaprot és keverjük hozzá a leveshez. Tálaljuk forrón, csípős paprikával, extra tejföllel, friss kenyérrel!
Tárkonyos palócleves
Ha nem szereted a kaprot (sokan vannak így), készítsd el nyugodtan friss, vagy szárított tárkonnyal! A tárkonyos palócleves íze is karakteres lesz, ám egy kicsit a ragulevesek ízvilágára fog emlékeztetni. Mindkét verzió nagyszerű, garantáljuk!
Mi illik a palócleves mellé?
A palócleves egy laktató előétel, ám elfér mellette egy főétel, sőt, egy könnyed desszert is. Azt javasoljuk, hogy a második féle kiválasztása esetén kerüljük a tejfölös, pörköltes dolgokat (a paprikás csirkepörkölt vagy a túróscsusza nem passzol hozzá). Javasoljuk a töltött csirkecombot vagy a rántott húst krumplipürével, hozzájuk desszertnek pedig egy kis palacsintát vagy aranygaluskát ajánlunk.
Komoly lehet a baj a Tesco háza táján: ezt a trükköt vetették be - vajon mit lép erre az Aldi, Lidl?
A szabályozási intézkedések és az egyre éleződő verseny a boltlánc pozíciójának további romlásához vezethet Közép-Európában.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Ököllel támadt az őt megbírságoló rendőrre
- Rafah ellen készül Izrael
- Az uniós értékek magyarországi helyzetéről fogadott el állásfoglalást az EP
- Fontos intézkedést vont vissza az NMHH szinte mindenhol
- Két hét alatt 12,5 kilósra nőtt a szegedi „csöppség” – videó
- Sikeres éve volt a MBH Jelzálogbanknak