Az eredeti palócleves recept: hogyan készül a palócleves egyszerűen?

2020. november 21. 11:32

Hogyan készül a palócleves? Mutatjuk, mi az eredeti palócleves recept és a tárkonyos palócleves; a palócleves milyen húsból készül és mi illik a palócleves mellé?

A hagyományos palócleves egy igazán lehengerlő előétel, egytálétel, ami mindig megörvendezteti a családot, vendégsereget, ha jól van elkészítve. Ha valami jól ismert, magyaros ízre vágysz, nincs is más dolgod, mint az eredeti palócleves recept (eredeti palóc gulyás) átböngészése és elkészítése! Cikkünkben eláruljuk, a palócleves milyen húsból készül és mi illik a palócleves mellé második fogásnak, desszertnek, illetve leírjuk, hogyan készül a palócleves recept eredeti magyaros ízvilágával, egyszerű, ám mégis ínycsiklandó, paraszti múltat idéző alapanyagaival!

A palócleves legendája

A palócleves egy, a gulyásleveshez hasonló, magyaros étel, ám ízvilága savanykásabb, maga az étel könnyebb, így a palócleves recept használható előételként is. A palócleves receptjének keletkezését több, mint 100 évvel ez előttre eredeztetjük vissza, amikor is a legenda szerint Gundel János készítette el a levest egy ünnepségre, ahol Mikszáth Kálmán, a "legnagyobb palóc" megkóstolta azt. A történetek arról árulkodnak, hogy Mikszáthnak annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön két tányérral szedett belőle (innen ered a "kéttányéros palócleves" kifejezés is), s jóízzel elfogyasztotta. Egy másik legenda szerint a palócleves Mikszáth Kálmán születésnapjára készült: az író arra kérte Gundelt, hogy lepje meg egy olyan különleges, magyaros levessel, amit még sosem kóstolt. Bárhogy is történt, jól sült el, ugyanis a palócleves mind a mai napig a magyarok egyik nagy kedvence!

A palócleves milyen húsból készül?

Az eredeti palócleves bárányhúsból készült, ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, a mai magyarok azonban egyszerűen disznóból vagy marhából főzik azt. Bármilyen pörköltnek való hús megfelel a palócleves recept elkészítéséhez, a fő, hogy mi kedveljük! Ha a marhahús rajongói vagyunk, próbáljuk ki a palocleves receptet marhalábszárral vagy marhanyakkal, de ha inkább a sertést preferáljuk, a lapockára, combra szavazunk.

Palócleves

Az eredeti palócleves receptje

  • ½ kg báránycomb / báránylapocka
  • 2 ek sertészsír
  • 250 g zöldbab
  • 4 db krumpli
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • 1 ek liszt
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 l víz
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

Hogyan készül a palócleves?

  • 1. Előkészületként tisztítsuk meg a zöldségeket és daraboljuk fel őket: a hagymát, fokhagymát finomra, a többi zöldséget kockákra. A húst mossuk meg, töröljük szárazra, majd kockázzuk fel!
  • 2. Egy lábasban (vagy bográcsban) olvasszuk föl a disznózsírt, dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paprikát, hogy elkészüljön a palócleves lecsós alapja.
  • 3. A palócleves eredeti receptje alapján adjuk a lecsós alaphoz a bárányhúst, fűszerezzük őrölt paprikával, köménnyel, sóval és borssal, illetve adjuk hozzá a babérlevelet is. Főzzük kifehéredésig, gyakran kevergetve, nehogy odakapjon a bárányhús. Néhány percre le is fedhetjük.
  • 4. Adjuk hozzá a répát és a krumplit is, majd öntsük fel a vízzel és főzzük addig, míg az összes hozzávaló puha nem lesz.
  • 5. Készítsünk habarást: egy tálban keverjük el a lisztet a tejföllel, majd engedjük föl a palócleves levével, míg ki nem egyenlítődik a hő és csomómentes nem lesz. Ekkor folyamatos kavargatás mellett öntsük hozzá a fazék palócleveshez.
  • 6. Amikor úgy ítéljük, hogy kész a palócleves és a habarás is benne van, aprítsuk fel finomra a friss kaprot és keverjük hozzá a leveshez. Tálaljuk forrón, csípős paprikával, extra tejföllel, friss kenyérrel!

Tárkonyos palócleves

Ha nem szereted a kaprot (sokan vannak így), készítsd el nyugodtan friss, vagy szárított tárkonnyal! A tárkonyos palócleves íze is karakteres lesz, ám egy kicsit a ragulevesek ízvilágára fog emlékeztetni. Mindkét verzió nagyszerű, garantáljuk!

Mi illik a palócleves mellé?

A palócleves egy laktató előétel, ám elfér mellette egy főétel, sőt, egy könnyed desszert is. Azt javasoljuk, hogy a második féle kiválasztása esetén kerüljük a tejfölös, pörköltes dolgokat (a paprikás csirkepörkölt vagy a túróscsusza nem passzol hozzá). Javasoljuk a töltött csirkecombot vagy a rántott húst krumplipürével, hozzájuk desszertnek pedig egy kis palacsintát vagy aranygaluskát ajánlunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm