12 °C Budapest

Az életedbe kerülhet a karácsonyi vásárlás

2016. november 17. 12:00

Kevesebb, mint hat hét van még karácsonyig, az üzleteket pedig már világszerte ellepték a vásárlók. Az ünnep előtti vásárlás óriási stresszt jelent az embereknek, arra viszont csak most derült fény, hogy mekkora egészségügyi kockázatai is vannak. 

Fáradtság, szívritmuszavar, egekbe szökű pulzus. Egy friss kutatás szerint a karácsonyi vásárlás akkora stresszt okozhat a szervezetnek, mint a maratoni futás. Már csak néhány hét van karácsonyig, és indul a nagy ünnepi vásárlási roham. Éppen ezért érdemes már most kicsit végiggondolni az idei vásárlás módját, hogy az adventi hetek ne az "idegbajról" szóljanak, és a karácsonyfa alatt ne egy teljesen kifáradt, ünnepgyűlölő ember bámulja az ajándékokat. A jó hír, hogy van megoldás a problémára.

Készült egy tanulmány az eBay megbízásából, amely során a vásárlók fiziológiai reakcióikat figyelték egy 60 perces vásárlás során. 

Forrás: eBay

A megfigyelésben 100 londoni vett részt, és egy Lightwave hordozható készüléket viseltek, ami figyeli a pulzuszámot, a vérnyomást, a bőr hőmérsékletet, és egyéb változásait, például az izzadást, és a mozgást. Az eredmények azt mutatták, hogy 

a vásárlók 60 százalékánál már 32 perc után fáradtság észlelhető, és ezzel egy időben csökken az érdeklődésük szintje is. A vérnyomás is növekedett 33 százalékkal a kísérlet során. Az egyik legmegdöbbentőbb eredmény pedig az, hogy a vásárlók 88 százaléka tapasztalt szívritmuszavart.

A tanulmány készítői azt javasolják, hogy a fenti problémák elkerülése érdekében több rövid vásárlással kellene beszerezni a karácsonyi ajándékokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A shopping sport?

Egyre népszerűbbek a nagy intenzitású intervallum edzések, ami azért nagyon hatékony, mert a gyakorlat pillanatában száz százalékos az erőfeszítés, gyors, intenzív és pörgős, majd ezt egy rövid pihenés követ. A vásárlás ugyan nem tekinthető sportnak, még ha néhányan sportot is űznek belőle, az viszont tény, hogy a szervezetünkre sok esetben hasonló hatást gyakorol. 

A tanulmány azt mutatja, hogy a rövid vásárlások kevesebb stresszt okoznak, és átgondoltabbak a döntéseink is. Tehát ez lehet a megoldás: ne akarjunk egyszerre mindent megvenni, inkább több, kisebb periódusban bonyolítsuk le a vásárlást. Így kevésbé lesz megterhelő a szervezetünknek és talán az idegrendszerünknek is.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem