Az egészséged múlhat ezen: így vedd fel a harcot a tavaszi fáradtság ellen

2019. március 13. 13:02

Állandó fáradtságérzet, levertség, ingerlékenység, fejfájás: hiába a sok napsütés, a tavasz beköszöntével sokan szenvednek a kellemetlen tünetektől. Pánikra azonban semmi ok: nem feltétlenül áll a háttérben betegség, sokaknál a fentiek a tavaszi fáradtság jelei, ami a hosszú téli hónapok után jelentkezik. Változó, kinél mennyi ideig tart ez az állapot, azonban némi odafigyeléssel mérsékelhetjük a tüneteket.


Miközben a természet ébredezik, egyre hosszabbak a nappalok és egyre nő a napsütéses órák száma, sokan március beköszöntével mégis fáradtnak, levertnek érzik magukat, fejfájásra, szédülésre panaszkodnak. Pánikra semmi ok: nem feltétlenül áll a kellemetlen tünetek hátterében valamilyen komoly betegség. Sok esetben a tavaszi fáradtság okozza a panaszokat, melyeket viszont életmódváltással mérsékelhetünk.

A tavasz beköszöntével célszerű minél több időt töltetni a szabadban: sétáljunk, kezdjünk el futni, kerékpározni - javasolják az orvosok. Sportolás során ugyanis a stresszválaszban részt vevő anyagok (noradrenalin, szerotonin) termelése növekszik, és opiátok (endorfin) is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak. Ezek a vegyületek pedig enyhítik a depresszív tüneteket.

Érdemes odafigyelni az étkezésünkre is. Lehetőleg naponta többször, keveset együnk és próbáljunk minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Amíg megjelennek a friss, hazai termések, jó választás lehet az alma vagy a citrusfélék és a savanyúkáposzta is, hogy pótoljuk a szervezetünkben azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek mennyisége télen megcsappant. Érdemes több tejet és tejterméket fogyasztani, joghurtot, kefirt: ezek könnyen emészthetők, és fogyasztásuk után nem lesz elcsigázott az ember. Ezek mellett érdemes minél több sovány húst, halat enni.

A test mellett ápoljuk környezetünket is

Nem csak a testünkkel kell azonban foglalkozni, ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Érdemes kicsit átalakítani a környezetünket is, hogy elűzzük a téli szürkeséget.

A KIKA lakberendezési áruház szakértői szerint néhány kisebb, sötét színű bútor cseréje, új lakásdísz vagy textil teljesen újjávarázsolhatja a lakást, ráadásul jelentős befektetésre sincs szükség a változáshoz.

A lakás berendezése nagyban meghatározza, hogyan érezzük magunkat. Ha lehangoltak vagyunk, érdemes világosabbá varázsolni otthonunkat: szerezzünk be magasfényű izzókat, használjunk extra fényforrásokat, például új asztali lámpákat, dobjuk fel a sötét, szűk tereket akár egy új, dizájnos tükörrel, ami optikailag tágítja a teret

- javasolja a KIKA szakértője, hozzátéve, nem csak a fény, de az illat is nagyon meghatározó. Épp ezért érdemes beszerezni egy dísztálat, potpourrit tenni bele, és rácsepegtetni friss, üde illatú illóolajat, például mentát vagy citrusféléket, amik felpezsdítik a teret. Jó megoldás lehet az illatgyertyák használata is.

Ajánlott lecserélni a sötét színű textíliákat is: egy új, világos terítő, ágytakaró vagy néhány díszpárna vagy függöny például sokat segíthet, hogy otthon energikusabbnak, vidámabbnak érezzük magunkat. Tényleg nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, ha be szeretnénk szerezni néhány új lakberendezési tárgyat: a KIKA üzleteiben ugyanis a március 16-17-ei hétvégén minden lámpát, szőnyeget, lakástextíliát, háztartási és konyhai eszközt, dekorációs tárgyat és tükröt 20 százalék kedvezménnyel vásárolhatunk meg.

Fontos, hogy kialudd magad

A jó közérzethez és a tavaszi fáradtság leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy kialudjuk magunkat és kipihenten ébredjünk.

Ehhez azonban meg kell, hogy találjuk a saját igényeinknek leginkább megfelelő matracot. Ez nem könnyű, de a bútoráruházakban a matrac osztályon a tanácsadók örömmel segítenek.

A legfontosabb, hogy vásárlás előtt mindenképp próbáljuk ki a matracot, feküdjünk rá, töltsünk el rajta némi időt. Életünk majdnem egyharmad részét alvással töltjük, épp ezért érdemes időt és energiát szánni arra, hogy jól válasszunk. Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani, hogy nem biztos, hogy a legdrágább matrac a legkényelmesebb számunkra, bátran próbálkozzunk különböző árkategóriájú, különböző keménységű matracokkal

 - javasolja a KIKA szakértője.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a KIKA Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm