11 °C Budapest

Az E betűk titkai: az élelmiszergyárak és az igazság

Pénzcentrum
2012. február 27. 11:13

Sokszor az alkotóelemek kémiai elnevezését tüntetik fel az élelmiszergyártók termékeik csomagolásán, ezért az átlagfogyasztók nem tudják eldönteni, hogy egy-egy termék tartalmaz-e károsnak minősülő anyagokat vagy sem.

Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő az agromonitor.hu-nak készített elemzésében felhívja a figyelmet arra, hogyegyre általánosabbá válik, hogy egyes gyártók igyekeznek a valóságosnál egészségesebbnek feltüntetni termékeiket, mert így a fogyasztók azokat előnyben részesíthetik más áruféleségekkel szemben. Egyes gyorsétteremi láncok, vagy üdítőital-gyártók - amelyek köztudottan egészségtelenebb termékeket forgalmaznak - "további trükként" olyan eseményeket szponzorálnak, amelyek az egészséges életmódot népszerűsítik, így azt a látszatot keltik, hogy elkötelezett támogatói az egészségnek.

Sok gyártó megpróbálja elhitetni, hogy azért, mert egy ital cukormentes, bátran fogyaszthatják, akik szeretnék megőrizni vitalitásukat. Igaz, hogy a finomított cukor hatalmas károkat okozott már eddig is az emberiségnek, de a helyettesítésére alkalmazott édesítőszerek jó része legalább annyira, ha nem jobban káros az ember szervezetére. Ha egy kenyérre kenhető anyag nem tartalmaz állati eredetű telített zsírokat, attól még nem állítható róla, hogy ezzel megelőzhetők az érrendszeri megbetegedések.

A szakértő szerint a fogyasztók a "táplálkozási veszélyt" úgy csökkenthetik, ha ételeiket megbízható forrásból szerzik be, és lehetőleg a jobban ellenőrizhető kistermelői árukat részesítik előnyben az ipari élelmiszerek helyett.

Az "E" betűk titkai

Sokan fürkészik például, mennyi "E" jelölésű adalékanyagot tartalmaz az adott élelmiszer, és ezek száma alapján döntenek a vásárlásról. Mivel ezt a gyártók is tudják, ezért sokszor nem az "E" jelölést alkalmazzák, hanem a vegyületek kémiai neveit közlik, amelyek azonban az átlagemberek számára érthetetlenek. A vásárlók viszont nem látnak "E" betűt, és egészségesnek vélik az adott terméket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Másrészről - a szakértő szerint- az "E" jelölések sem feltétlenül káros anyagot takarnak. Például a béta-karotint (E160) használják színező anyagként, és antioxidánsként is. Készülhet kémiai úton, és lehet növényi kivonat (például sárgarépa). A citromsavat (E330), amelyet savszabályozóként vagy aromaként alkalmaznak, penészgombával (Aspergilus niger) termeltetik, vagy kivonhatják például a citrusfélékből vagy a kiwiből. A Na-benzoátot (E211) egészségre káros anyagnak tartják, és a kémiailag nagy mennyiségben előállított változatánál valóban észleltek allergiás tüneteket is, de e vegyületet ki lehet vonni például a fekete ribizliből, a málnából és az eperből is. Ha ez a természetes gyümölcskivonat káros lenne az egészségre, az azt jelentené, hogy ezekből a gyümölcsökből nagyobb mennyiséget elfogyasztva komoly egészségkárosításnak tennénk ki magunkat.

Mivel az "E" jelölések nem különböztetik meg a kémiailag, vagy a biotechnológiával előállított anyagokat a természetes növényi kivonatoktól, ezért az átlagfogyasztó nem tudja, hogy számára hasznos vagy káros anyagról van-e szó. Ezért a szakértő szerint nagyon fontos, hogy megbízható forrásból szerezzük be az ételeinket, és lehetőleg kerüljük az ipari élelmiszereket.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm