16 °C Budapest

Átverés volt eddig a friss tej elnevezés? Nem mindig jár az alacsonyabb áfa

2017. január 5. 19:36

A friss tejként megjelölt termékek áfája 5 százalékra csökkent. Az ESL hőkezelésen átesett termékeken is friss tejként adják el, pedig ezekre nem is jár áfakedvezmény - írja a Blokkk.com.

Az ESL tej nem friss tej, a tejüzemek pedig annak nevezik, de helytelenül. A vásárló pedig kapkodja a fejét, hogy annak akkor, ha friss, miért nem csökkent az áfája. Minden tejet hőkezelnek a tejüzemek, a pasztörizálás is hőkezelés, de az áfájuk nem egyforma. Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentéséről szóló híradások rendre úgy fogalmaznak, hogy a friss tej áfakulcsa lett kisebb.

A bökkenő csak az, hogy az úgynevezett ESL tejekre is azt írják a tejfeldolgozók, hogy friss tej, miközben ezek áfája nem csökkent. A vásárló pedig ideges, mert amikor ESL tejet vásárol, azt hiszi a feliratot olvasva, hogy ez is olyan friss tej, aminek olcsóbbnak kellene lennie. A boltos meg magyarázkodhat a vásárlónak.

Mit mondanak a jogszabályok?

Az áfakulcs csökkentéséről szóló előírás és az adóhatóság állásfoglalása egyértelmű (még ha nem is tetszik mindenkinek). Az áfatörvény és az adóhatóság is csak tejről beszél, a friss kifejezés hiányzik a szótárukból, de nincs is rá szükségük.

Az áfa törvény szerint az 5 százalékos adómérték alá tartozó tejtermékek köre a következőket tartalmazza: tej (kivéve az anyatejet, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet és az ESL tejet). Hozzáteszik a két vámtarifaszámot is (az adókulcsokhoz tartozó termékeket a nemzetközi gyakorlattal egyezően vámtarifaszámok szerint sorolják be), de ezek csak a tej zsírtartalmában tesznek különbséget (vtsz. 0401 10-ből, valamint vtsz. 0401 20-ból, az előbbi a legfeljebb 1 százalék, az utóbbi az 1-6 százalék közötti zsírtartalmat jelöli). A tej zsírtartalma az áfakulcs mértékét nem befolyásolja.

Az élelmiszerekre vonatkozó előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza (a 152/2009. számú FVM rendelet), ami egy jogszabály, tehát kötelező. Az Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, milyen követelményeknek kell megfelelniük az egyes élelmiszereknek és ezek alapján mi lehet az elnevezésük. Nos, az Élelmiszerkönyv a tejet egyszerűen csak tejnek nevezi, de azt azért előírja, mikor használható a friss minősítés.

Az ESL tej nem friss

A termelők, az élelmiszer feldolgozó tejüzemek és a boltosok természetesen arra törekszenek, hogy a reklámokkal, az előnyösebb tulajdonságok feltüntetésével is kelendőbbé tegyék termékeiket. A reklám ugyanakkor nem lehet megtévesztő. A friss minősítés az élelmiszerek esetében egy rendkívül vonzó minőséget jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eddig nem sokaknak tűnt fel, hogy az ESL tejet is friss tejnek nevezik a feldolgozók, a csomagolásra rendre ráírják. Az áfakulcs csökkentés viszont tartogatott egy meglepetést, hiszen mindenki a friss tej áfájának mérsékléséről beszélt, miközben az ESL tej ebből kimaradt (az UHT tejjel együtt).

Az Élelmiszerkönyv megengedi a friss minősítés használatát, de csak akkor, ha kizárólag 72 °C hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű módon hőkezelik, pasztörizálják a tejet. Pasztőrözésnek tekinthető a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, 100 °C alatti hőmérsékleten.

Az ESL hőkezelés azonban az Élelmiszerkönyv előírásai szerint 100 °C felett történik, legfeljebb 134 °C hőmérsékleten, legalább 0,1 másodpercig. Tehát az ESL tej nem nevezhető friss tejnek, mivel a megengedettnél magasabb hőmérsékleten hőkezelik. Az UHT tej hőkezelése 134 °C felett történik, nyilván az sem friss tej.

A pasztörizált, az ESL és az UHT tejek kézzelfogható különbsége a fogyaszthatóság, minőségmegőrzés ideje, ami a pasztörizált tejnél napokban, az ESL tejnél hetekben, az UHT tejnél pedig hónapokban mérhető. Az anyatej értékesítése egyébként azért kivétel, mivel 2017. január 1-jét megelőzően és azt követően is adómentes.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm