2019. október 19. szombat Nándor

Átverés a magyar boltokban? Így sózzák rád a drágább termékeket


Rossz hírünk van azoknak, akik a címke, és az azon feltüntetett díjak alapján választanak bort a boltokban. Bár az ilyen termékek sokkal jobban fogynak, mint azok, amiken nem tüntették fel az arany-, ezüst-, vagy bronzminősítést, a szakértők szerint sok esetben a plecsnik semmit sem érnek. Ugyanis a mai borversenyek hitelessége is megkérdőjelezhető, legalábbis nincs két borász, aki ugyanúgy értékelné ugyanazt a bort. Mutatjuk, hogy miről ismerheted fel a jó borokat.

Ugye te is vettél már bort a cimke alapján? Eléggé meggyőzőek tudnak lenni például a különféle arany-, ézüst-, vagy bronz plakettek, vagy más "nagydíjak". De valóban minőségi terméket takarnak a csicsás elismerések? Erre kereste a választ a Daily Mail, amely szerint a fenti elemekkel ellátott borokból nagyjából hétszer többet vettek Nagy-Britanniában, mint a többiből.

Ám a lap által megkérdezett szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy nem feltétlenül a legjobb termékek kerülnek ki győztesen a klönféle borversenyeken! Éppen ezért azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy ne, vagy ne csak a cimke alapján válogassanak a borok között.

A versenyeken általában több csoportra osztják a borokat, és egy ilyenben 3-8 termék kap helyet. Tehát a zsűri rengeteg különféle bort mustrál, így pedig Lukasz Kolodziejczyk szerint nem lehet 100 százalékos pontossággal megítélni a termékek minőségét. A szakértő, aki a 2019 Decanter World Wine Awardson is zsűrizett azt mondta a lapnak, hogy

sajnos nem lehet elvárni a tévedhetetlen pontosságot, a Decanter World Wine Awardson például öt napon keresztül kell megvizsgálni 50-70 különféle bort. Ekkora mennyiség még a legtapasztaltabb bírákat is komoly kihívás elé állítja: általában csak az első pár termékre fordítják a legnagyobb figyelmet, egy idő után elvész a koncentráció.

Richard Ellison, a Wanderlust Wine alapítója is arról beszélt a brit lapnak, hogy a borkóstolás és a borversenyek eredményei elég félrevezetőek lehetnek, mivel teljesen a bírák érzékszerveire hagyatkozik - tehát nincs két borász, aki ugyanúgy értékelne egy terméket. Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy érdemes igencsak utánanézni, milyen plakettek is vannak a borokon.

A szakemberek négy kulcsfontosságú pontot határoztak meg, amelyeket követve te is ki tudod választani a legjobb borokat:

  • Ha valamilyen versenyplecsnit látsz a cimkén, az még nem jelenti azt, hogy a bor mindenképpen kifogásolható: vásárlás előtt nézz utána a megmérettetésnek! Ha valamilyen nívós elismerésről van szó, az mindenképpen jót jelenthet.
  • Azokat se hagyd ki, amelyeken egyáltalán nem jelölnek versenyrészvételt: ugyanis sok jó picészet nem engedheti meg magának, hogy elinduljon egy-egy külföldi megmérettetésen, inkább máshová összpontosítja a marketingbüdzsét.
  • Használd ki a technológia adta lehetőségeket: nézz utána a termékeknek, mielőtt elindulsz a boltba megnézheted például a Pénzcentrumon is, hogy a szakértők milyen borokat ajánlanak a hiperekből. Emellett rengeteg olyan oldal van, ahol a vásárlók értékelhetik a borokat.
  • Bízz a saját ízlésedben: nem ritka, hogy a boltokban kóstolót kínálnak a termékekből. Ne légy rest, próbáld végig a kínálatot, abból nem lehet baj! Persze, ha kocsival vagy, akkor egy kicsit komplikáltabb az ügy, de a szakemberek így is azt ajánlják, ne fél kísérletezni, próbálgasd végig a borokat, hogy megtaláld a megfelelőt.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos

Auchan

10.17-10.22
Országos

Tesco

10.17-10.22
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos