11 °C Budapest

ATM limiteteket élesítettek a magyar bankok: nagyot nézhetsz a készpénzfelvételnél

2020. július 17. 05:38

Nem mindig olyan egyszerű egy ATM-ből egyszerre sok pénzt felvenni. Ennek pedig a saját kártyánk limitén túl az is az oka, hogy nem létezik ma olyan bank Magyarországon, amelynél az ATM-ben ne lenne valamilyen készpénzfelvételi korlát. Ennek a mértéke azonban szinte minden banknál változó, ráadásul az elmúlt 1 évben történtek változások is. Éppen ezért a Pénzcentrum megkereste az országban működő 10 legnagyobb bankot - fiókok mennyisége alapján -, hogy kiderítsük mennyi készpénzt tudsz felvenni az egyes bankok ATM-éből, ha a bank ügyfele vagy, és akkor, ha nem.

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegű készpénzre van szüksége, akkor általában gyorsan elsiet a legközelebbi ATM-hez (ha sürgősen kell a pénz, nem is feltétlenül a saját bankjáéhoz). Igen ám, de a készpénzfelvétel kiválasztása után gyorsan szembetalálhatjuk magunkat azzal, hogy a gép hibát jelez, és nem ad ki semmit a pénzkiadó nyíláson. 

Ekkor az ember elkezdhet gondolkodni azon, hogy vajon a kártyájához tartozó napi ATM felvételi limitet beállította-e, ha igen, és ezután sem sikerül a tranzakció, akkor viszont biztos valami meghibásodásról lehet szó - gondolhatja magában bárki, pedig nem egészen így van.

A Magyarországon működő bankok ugyanis kivétel nélkül korlátozzák az ATM-ből felvehető készpénz mennyiségét. Minden banknál van egy tranzakcióra eső limit, ahogy napi limit is. De vajon mekkorák ezek az összegek, és egyáltalán miért van szükség rájuk? Azért hogy ezt kiderítsük megkerestük az összes olyan magyarországi bankot, akiknek legalább 30 működő fiókjuk van.

Lássuk, mi lapul az ATM-ek mélyén

Az egyik legfontosabb kitétel, hogy több bank nem a felvehető készpénz mennyiségét korlátozza, hanem elsődlegesen az egyszerre felvehető bankjegyek mennyiségét. Ergo maga a masina fizikai korlátai befolyásolják azt, hogy egy tranzakció során maximum mennyi pénzt kaphatunk készhez.

Drága a folyószámla? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ezen felül van olyan bank is, amelyik a saját ATM hadosztályának csupán egy kisebb részében tart például húszezreseket, ezeken a helyeken pedig értelemszerűen több pénzt tudunk egyszerre felvenni, minthogyha maximum tízezres papírosok lennének benne, pusztán a darabszám korlát miatt. Az alábbi táblázat mutatja a korlátozások mértékét:

Vegyük akkor sorra őket

A Budapest Bank automatáiból például egyaránt 800 ezer forintot vehet fel a bank ügyfele, valamit más bank ügyfele is. Ennél többet viszont egy tranzakció során nem tud felvenni senki. A napi limit viszont 2 millió forintnál tetőzik.

A CIB-nél ennél kevesebbet, 400 ezer forintot lehet egy tranzakció során kivenni, függetlenül attól, hogy saját kártyával vagy idegen kártyával tesszük mindezt. A CIB-nél a napi limit egyébként abszolút a bankjegyek számából fakad, hiszen ahogy a bank írta lapunknak, az ő berendezéseikből egyszerre csak 20 darab papírpénz tud előbújni. Csakhogy van egy kis bökkenő, a banknak bár van 123 ATM-e, ám azok közül összesen 44-ben található csak húszezres, így ezek azok a készülékek, amik egyszerre ki tudnak adni akár 400 ezer forintit, a maradék 79 csak 200 ezret tud egy tranzakció során. A bank saját ügyfelei egyébként naponta 1 millió forintot vehetnek föl maximum a gépekből.

Az Erste esetében maximum 40 papírost tudnak kiadni a gépek, így az itteni maximum 800 000 forint, függetlenül attól, hogy a bank ügyfelei vagyunk-e. A bank saját ügyfele egyébként 200-500 ezret tud kivenni egy nap, időzáras limit esetén ez azonban feltornáztatható 1 millió forintig.

A K&H bankautómatáinak korlátozása egy tranzakció esetén, saját ügyfelek esetén 1 000 000 millió forint, de idegen kártyával egyszerre már csak 150 000 ezer forintot tudunk megcsípni. A saját ügyfelek napi limitje kártyatípustól függően 500 000 - 2 000 000 forint között mozog.

Az MKB ügyfeleire a korlátozás a többi bankhoz képest magas, 200 ezer forint tranzakcióként. Éppen ezért érdekes is, hogy a napi limit viszont akár 5 millió forint is lehet akkor, ha valaki itt bankol és MobilBANKár szolgáltatást használ, alapesetben ugyanis a napi limit ennek a fele.

Bankváltáson gondolkodsz? Hasonlítsd össze a számlákat kalkulátorunkban!

Az OTP automatáiból felvehető összeg maximálisan 40 címlet, azaz legfeljebb 800 ezer forint OTP-s kártyatulajdonosoknak. Érdekes, hogy míg a piacvezető bank saját ügyfeleinek meglehetősen magas korlátot ad, idegen banki ügyfeleire vonatkozó korlátozása az egyik legszigorúbb - esetükben a limit 100 ezer forint. 

A Raiffensennél saját banki ügyfél 500 000 forintot is felvehet, igaz csak akkor, ha Visa GOLD kártyával rendelkezik, a többi esetben viszont ez a szám 300 000. Idegen banki ügyfeleknek egy tranzakció során be kell érniük 200 000 forinttal. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Takarékbanknál elméletben 40-40 címletet vehetnek föl saját, illetve idegen ügyfelek is, ami egy tranzakcióban maximum 800 000 forint. Igen ám, de a bank hirdetményéből kiderül, hogy saját ügyfelek esetében az igényelt kártyától függően a napi ATM limit mindenképp 150 000 - 500 000 forint közé fog esni. 

Az UniCreditnél a saját ügyfelek egy tranzakció esetében maximum 500 000 forintot vehetnek föl, míg idegen kártyával csupán 250 000 forintot lehet. A saját kártyás napi limitek összege pedig 200 000 - 500 000 forint közé esik a kibocsátott kártya függvényében. Érdekesség, hogy vállalkozói ügyfél egyszerre fel tud venni 1 000 000 forintot is, így a lakossági fogyasztók felé történt némi lefojtás. 

A Sberbanknál saját kártyával az illető egy tranzakció során maximum 500 000 forintot tud felvenni, míg az idegen kártyákkal szemben az orosz bank ugyanolyan szigorú, mint az OTP, ezek limite ugyanis mindössze 100 000 forint tranzakcióként. A bank egy ügyfele naponta egyébként kártyatípustól függően maximum 1,5 millió forintot tud felvenni. 

Miért léteznek a korlátok?

A bankok válaszaiból elsődlegesen két dolog látszik, az egyik az, hogy az egyszeri illetve napi limitek korlátozása egyfelől biztonsági okokkal magyarázható, másfelől magával a berendezés működésével vannak összefüggésben, nevezetesen egy-egy ATM nyílásból egyszerre hány darab papíros fér ki. 

A Budapest Bank például arról tájékoztatta lapunkat, hogy náluk a limitek meghatározása még évekkel ezelőtt, az akkori ATM-ek kapacitását figyelembe véve történt, és ezen egyelőre nem akarnak változtatni. A Raiffesien szerint náluk az ATM-ek egyenletes készpénztöltöttségének biztosítása érdekében van elsősorban szükség a korlátokra.

Az OTP válaszaiban csak arra tért ki, hogy védik saját ügyfeleik biztonságát, ahogy a K&H is a biztonságra helyezte a hangsúlyt, valamint arra, hogy a korlátozás lehetőséget nyújt a számlatulajdonos számára, hogy korlátozza a számlájához kibocsátott társkártya készpénzfelvételi lehetőségét.

A CIB-nél már említettük, hogy a berendezéseik csak egy részében van 20 000 forintos, ezen felül a limitek első sorban biztonsági okokkal indokolják. Olyannyira, hogy nagyobb összegű felvételre inkább javasolják is, hogy az ügyfél pénztári szolgáltatásokat vegyen igénybe. A Takarék Bank viszont nem korlátoz magától, mint mondják, az ő berendezéseik 40 darab bankjegyet tudnak kiadni, innentől kezdve banktól, bankkártyától függ, ki mekkora pénzhez juthat hozzá egy tranzakció során.

Az MKB lapunknak a kockázatkezelést, illetve az ATM készülékek esetén technikai, üzemeltetési megkötését emelte ki. Az Unicredit több okot is kiemelt a Pénzcentrumnak, először is

az ATM-készpénzfelvételi szolgáltatás elsődleges célja, hogy a banki ügyfelek napi életvitelhez szükséges készpénzigényét szolgálja ki. Ezt a célt vissza is igazolja a készpénzfelvétel átlagos összege, ami 70 ezer forint körül alakul

- írták. Ezen felül megerősítették, hogy a biztonsági szempontok is fontos szerepet játszanak a limitek kialításakor, valamint a berendezések fizikai paraméteri, amik ugye a bank esetében 50 darab pénzt jelent.

Érdekes, hogy talán éppen az első pontban foglalt visszajelzés miatt dönthetett úgy a bank, hogy míg 2019-ben az intézet lakossági ügyfelei is felvehettek egy tranzakció során 1 000 000 forintot, addig idén ezt az összeget már 500 000 forintban maximalizálták, miközben az 1 milliós korlátot csak a vállalkozói ügyfeleknek tartották fenn. Az idegen kártyával történő egyszeri limitet pedig a negyedére vágták 2019-2020 között. 

Hasonló nagy eltérést tavalyhoz képest egyébként még a K&H-nál vettünk észre, ám ők pont hogy emelték saját ügyfeleik részére az egyszerre felvehető maximumot, egész pontosan a duplájára, 500 ezer forintról 1 millió forintra. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem