2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Árrobbanással fenyeget az aszály: nem csak a zöldség és a gyümölcs lesz drágább

  • Népszava
  • 2019. április 3. szerda 09:32

Amennyiben záros határidőn belül nem lesz számottevő csapadék, vagy nem találnak a gazdák valamilyen megoldást, súlyos összegekbe kerül majd a zöldség és a gyümölcs idén. Ugyan e hét közepétől várható eső, de ez nem lesz elég arra, hogy megmentse az idei termést. A termelők már azzal is kiegyeznének, ha az idei termés megüti az átlagos mennyiséget. 

A hónapok óta tartó szárazság nem csak a gazdáknak nem kedvez, hanem a vásárlóknak sem. Épphogy elkezdődött az április, de már most azzal kell számolni, hogy az átlagos termés kigazdálkodásához egy nagy, kiadós esőzésre lenne szükség. A legnagyobb baj, hogy nem sokat lehet tenni, maximum várni a csodát. Mert ha nem kezd hamarosan szakadni az ég, a jelenleg is drága zöldség és gyümölcs szezonálisan sem lesz olcsóbb. 

Ezt tetézi, hogy ha a takarmánynövényekbőll is gyenge lesz a termés, nem csak a zöldség és gyümölcs, hanem a húsok és a pékáruk is jelentősen drágulhatnak.

A Nyugat-Dunántúl, az Alpok-alja kivételével az egész országban aszály van 

- mondta a Népszavának Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. 

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

A tavaszi vetések elkezdődtek, de a kukorica, a cukorrépa fejlődésében már látszani fog az aszály. Az őszi vetések, mint a búza, a repce és a többi haszonnövény viszont aszályban teleltek át és vízhiányban szenvednek.

Előfordult, hogy az átlagos hektáronkénti 5-5,5 tonnás búza termés helyett 1,5-1,6 tonnát, kukoricából pedig a z átlagos 7-8 tonna helyett 3-4 tonnát takarítottak be 

- mondta el Vancsura József. 

Ha a hiányzó csapadékot nem lehet pótolni, az idei termés gyengébb lesz az átlagnál. Az öntözés kiterjesztése csökkenthetné az aszály okozta veszteségeket, de jelenleg az öntözhető félmillió hektárból alig több mint 80 ezer hektáron van öntözéses gazdálkodás. Ebből elenyésző területen, mindössze körül-belül 10 ezer hektáron termesztenek szántóföldi növényeket. Gyakorlatilag csak a csemegekukorica és a cukorborsó földeket öntözik.

A szabadföldi zöldségek 75, míg a gyümölcsösöknek viszont csak a 25 százalékát öntözik.

A mezőgazdászok eleve közepes termést vártak 2019-re az őszi-téli csapadékhiny miatt, de a jelenlegi állás szerint még annál is kevesebb termés várható. Az aszállyal való küzdelem ezért a fogyasztókra is hatással lesz, jelentős drágulásra lehet számítani például a gyökérzöldségek és a burgonya esetében.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.