2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Árháború dúl az olajpiacon: nagy kérdés, hogy hová vezet ez


Történelmi zuhanásnak vagyunk szemtanúi az olajpiacon, hogy mi lesz a folytatás, az egyelőre még kétesélyes. A szaúdiak képesek a világon a legkisebb költséggel bányászni, de nagyjából 76 dolláros olajárra van szükségük ahhoz, hogy finanszírozni tudják szociális kiadásaikat. Ellenben az oroszoknak 45-50 dollár között van az a szint, amely alá ha beesik a kőolaj ára, deficites lehet a költségvetésük.

Szaúd-Arábia napi 1,5 millió hordó olaj kitermelésének csökkentést javasolta a március 6-i bécsi OPEC+ ülésen. Az oroszok azonban kihátráltak ebből az egyezségből, amit megelégelt a szaúdi vezetés, és árháborút indított a piacon. Ennek következtében rég nem látott szakadást könyvelhetett el az olaj ára a tegnapi kereskedésben.

Mivel a kartell nem állapodott meg semmiben, így lényegében az összes tag annyit termelhet áprilistól, amennyit csak szeretne. Tudható, hogy jelenlegi szituáció se Oroszországnak, se Szaúd-Arábiának, sem Amerika nagy olajtársaságainak nem jó. Már csak az a kérdés,  ki bírja tovább ezt a helyzetet. A JP Morgan friss olajpiaci elemzéséből megtudhatjuk, hogy a szereplők fájdalomküszöbe hol helyezkedik el, és milyen forgatókönyvek várhatóak.

Vagy az óvatos kitermelésnövelés mellett döntenek, vagy maximalizálják a termelést és jön az árháború.

 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.