2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina

Aranykor, de kinek? Felrobbannak a lakásárak Magyarországon


A magyar ingatlanpiac kétségkívül aranykorát éli. Mind a lakás, mind az üzleti piacon termékeny évek állnak a szektor mögött; és a jövőre vonatkozó kilátások is optimisták. A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2019 áprilisában 12, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám értéke 9. A fővárosi index 3 ponttal emelkedett, míg az országos bő 1 ponttal csökkent az előző (januári) felméréshez képest. A fővárosi index historikus csúcsára nőtt, s az országos index sem sokkal marad el eddigi csúcsától. 

Az ország egészét figyelembe véve a várakozások az egy negyedévvel ezelőtti megkérdezéshez képest lényegében nem változtak az iroda, a raktár és a telekpiacon, míg a lakások és üzlethelyiségek piacán enyhe negatív korrekció következett be. A fővárosi agglomerációt illetően a derűlátás tovább erősödött, az üzlethelyiség-piac kivételével az összes szegmens esetében javultak a kilátások.

Lakáspiac: Budapesten tovább nő a kereslet

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe (ami az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) csaknem 2 ponttal nőtt (az egy negyedévvel korábbihoz képest), az országos index viszont 2 ponttal csökkent. Ezzel a budapesti index újabb historikus csúcsra jutott. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően érezhetően javultak, Kelet-Magyarországon lényegében nem változtak, míg Nyugat-Magyarországon nagyon enyhén romlottak. 

A fővárosi piacon csaknem minden piaci szegmenset illetően javultak a kilátások.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves alapon kissé visszaestek, de derűlátóak maradtak. Idén januárhoz képest a biztos szándékú háztartások száma (tehát, azok, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 4, a valószínű szándékúaké 5%-kal csökkent. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági kilátások negyedéves alapon alig változtak, de éves alapon itt is erős a javulás.

A lakásárak várhatóan a közeljövőben is tempósan emelkednek. A következő 12 hónapban országos átlagban 5-6%-os áremelkedés valószínű. Idén januárban Budapesten és környékén a válaszadók 60%-a számított emelkedő árakra, most 88%-uk. Az összesített prognózis valamelyest növekedett (5%-ról 6,5%-ra). A két legdivatosabb lokáció esetében, azaz a pesti belvárosban és a budai zöldövezetben két számjegyet közelítő további áremelkedés is megvalósulhat. Az új építésű lakások árai országosan 4-9%-os emelkedhetnek. 

Építési telekpiac: Budapesten ismét dübörög

A kilátások 2016 és 2018 közepe között egy viszonylag szűk sávban mozogtak, majd a tavalyi második félévben romlottak, idén pedig javultak. A GKI fővárosi telekpiaci indexe (amely az ingatlanokkal foglalkozó cégek és a vállalatok várakozásait sűríti egyetlen számba) az egy negyedévvel ezelőttihez képest csaknem 4 ponttal emelkedett. Az országos index lényegében stagnált. Éves alapon az előbbi mutató 2, míg az utóbbi 6 pontos visszaesést produkált. 

Irodapiac: tombol a derűlátás

Az irodapiac a hazai ingatlanszektor egyik motorja. A befektetők számára számottevő hozammal kecsegtet, a bérlők számára - regionális összehasonlításban - még mindig alulárazott. A fejlesztések évek óta pörögnek. Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2019. I. negyedévében kissé csökkent (91,6-ről 90,6%-ra), ami éves alapon is szűk 1 százalékpontos visszaesést jelent. Kelet-Magyarországon a januárban mért 84%-os kihasználtság áprilisra 87%-ra emelkedett, Nyugat-Magyarországon a januári 90%-os mutató pedig 92%-ra. 

Éves alapon Kelet-Magyarországon 1, Nyugat-Magyarországon 3 százalékpontos növekedés következett be. A GKI fővárosi irodapiaci indexe az előző felméréshez képest 5 ponttal emelkedett, ezzel historikus csúcsra ért. Az ország egészére vonatkozó index nem változott. Éves összevetésben az előbbi esetében 10, az utóbbi esetében 7 pontos növekedés következett be. Az irodabérleti díjak a következő egy évben az összes körzetben 2-4% körül emelkedhetnek.

Üzlethelyiség-piac: nincs érdemi változás

A kiskereskedelmi forgalom dinamikusan fejlődik. Mindez azonban csak áttételesen hat az ingatlanpiacra. Több új belépő keresi helyét a szektorban, miközben számos pláza újult meg vagy újul meg a közeljövőben. Nagyobb fejlesztésekről azonban nincs szó. A GKI fővárosi üzlethelyiség-piaci indexe lényegében nem változott az előző negyedévhez képest. Az ország egészére vonatkozó index viszont szűk 2 ponttal csökkent. A két index jelenleg nincs messze egymástól. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest Budapesten 7, országosan 5 pontos emelkedés következett be.

Raktárpiac: a vidék lassít, a főváros robog

A bérlői kereslet stabil, a fejlesztések ezen a téren is pörögnek. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 94%-os (ami negyedéves alapon 4, éves alapon 1,5 százalék-pontos növekedést jelent). A GKI fővárosi raktárpiaci indexe az előző felméréshez képest 6 ponttal emelkedett, ezzel túlkompenzálta a januári 5 pontos csökkenést és a historikus csúcs közelébe került. Az ország egészére vonatkozó index a hibahatáron belül változott, szűk 1 ponttal csökkent. Éves összevetésben az előbbi jelzőszám 4 pontos emelkedést, míg az utóbbi stagnálást jelez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.