7 °C Budapest

Apró trükkök karácsonyra: így marad friss az étel

2014. december 10. 17:00

Adventi cikksorozatunk tizedik részében mutatunk egy-két trükköt, hogyan úszhatjuk meg azt, hogy a felhalmozott ünnepi ételkészlet nagy része a kukában végezze.

December 10. - ki ne dobd!

Sok háziasszony karácsonykor több emberre süt és főz, mint általában. Mivel nem mindegy, hogy valaki 3, 4, vagy 8 emberrel számol, érthető, hogy nehezebben kalkulálják ki az egy főre jutó mennyiséget. Így a maradék hamarabb romolhat meg, mielőtt a család elfogyaszthatná.

A kidobott, romlott vagy kiszáradt ételnél nagyobb (pénz)pazarlás nincs, pedig felmérések szerint évente minden magyar család körülbelül 50 ezer forintot dob a kukába. Ha a globális adatokat nézzük: nagyjából négymilliárd tonna élelmiszert termelünk évente, és ennek körülbelül 30-50 százaléka, azaz akár 2 milliárd tonna nem jut el a fogyasztókhoz a becslések szerint. Legnagyobb mennyiségben a friss zöldségek és gyümölcsök, a hús és haltermékek, a kenyérfélék és a tojások végzik a szemetesben.

Nézzünk egy - két trükköt!

Emiatt még azelőtt fagyasszunk, hogy ránk romlana az étel. Ugyan legtöbb esetben minőségromlással jár a házi fagyasztás, annál sokkal jobban járunk, minthogy kidobjuk az ízletes fogásokat. Lehetőség szerint minél kisebb adagokban fagyasszunk, az újrafagyasztás ugyanis még tovább roncsolhatja az ételek szerkezetét.

Apró turpisságokkal megóvhatjuk a kiszáradástól a süteményeket, megmenthetjük a kukától a haláltusáját vívó sajtot, illetve meghosszabbíthatjuk a tojás élettartamát is. Az aprósütemény fémdobozban sokáig eláll, ha már megszáradt, megkeményedett, egy cikk almát, vagy narancshéjat is tehetünk a szemek közé, így a süti újra puha lesz.

A tojást sem kell kidobni, ha túl sokat vásároltunk, mielőtt megromlana, inkább fagyasszuk le. Ne egészben, törjük fel, és válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét, úgy tegyük el. Így nem lesz gond, ha olyan sütit sütnénk, amihez csak fehérje kell.

A kiszáradt sajtot néhány percre aludttejbe kell áztatni, ettől felfrissül. Az is jó trükk, ha sós vizes konyharuhába csomagolod. Leveheted a kendőt, ha eltűntek a száradás nyomai.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum adventi naptára spórolóknak

A Pénzcentrum idén adventi naptárral kedveskedik spórolós olvasóinak. Naponta újabb és újabb tippeket, trükköket adunk, hogy az idei karácsony vége ne egy újabb pénzügyi krach legyen. Összegyűjtött "jókívánságainkat" bármikor megtalálod címlapunkon, az adventi naptár címkére kattintva (lásd az alábbi képen).

Legutóbbi tippünket ITT találod.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm