13 °C Budapest

Anyagi csőd a műanyagmentes hónap: csak a kávézás egy vagyonba kerül

2019. augusztus 1. 09:31

A kávézás brutális mennyiségű műanyag hulladékot termelő kedvtelés, amelyet még akkor sem lehet megúszni, ha otthon készítjük a kávénkat, és elkerüljük a kávézók elviteles műanyag kanalas, fedeles poharas megoldásait. A gyors és praktikus, egyre divatosabb kapszulás kávéfőzők hátránya szintén a rengeteg műanyag kapszula felhalmozása. Lehetséges a hulladékmentes kávézás, és ha igen, mennyivel terheli a pénztárcánkat?

Az index.hu cikkében a kávézás és a hulladékcsökkentés négy szempontjával foglalkozott részletesebben: azzal, hogyan, miben vásároljuk és visszük haza a kávét; mivel főzzük meg; miből isszuk meg; és mit csinálunk a zaccal.

A kávé beszerzése

Úgy tűnik, muszáj választania azoknak, akiknek a kávézás a szenvedélyük, mi a fontosabb: a műanyaghulladék minimalizálása, a kávézás gazdaságossága, vagy hogy a lehető lefinomabb legyen a kávé. Ez a három szempont egyszerre sehogy sem tud teljesülni. A bolti őrölt kávé a leggazdaságosabb megoldás, ám az fém- vagy műanyag csomagolásban kapható, így ha a teljes műanyagmentesség a cél, akkor azt úgy érhetjük el az otthoni kávézásnál, ha a kávét papírzacskóban vagy saját dobozban visszük haza. Jó pár kávézóban kaphatóak szemes és őrölt kávék kimérve, sőt házhoz is rendelhetjük papírcsomagolásban a kávét a pörkölő cégektől, így műanyagmentesek maradhatunk. 

Ez a megoldás viszont drágább, mint a bolti őrölt kávé.
A pörkölőktől rendelt 200-250 grammos szemes kávé körülbelül 3000 forintba kerül, igaz, ez már topkategóriás minőség. A jobb minőségű bolti kávék harmad ennyibe kerülnek

- mondta Horváth Gergő barista, aki a különféle kávés és baristatanfolyamokat szervező Ursa Maior Kreatív Műhely oktatója. Ha a döntésünk az, hogy isteni kávét szeretnénk inni, akkor viszont nincs mese: frissen kell őrölni a szemes kávét fogyasztás előtt. Horváth Gergő szerint az előre őrölt kávé ugyanis hamar elveszti az aromáját, ráadásul minden kávéfőzőhöz másféle finomságú őrlemény szükséges. Itt újra a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis a szemcseméret állítására alkalmas kávéőrlő (ami nem azonos a szemcseméret beállítására nem alkalmas kávédarálóval) szintén drága mulatság. 

Kézi kávéőrlőket 10 ezer forint körül lehet már kapni, az elektromos őrlők ára viszont már 30-50 ezer forint

- mondja a szakember.

A kávé elkészítése

Ha nem akarunk házhoz rendeléssel vacakolni vagy otthon őrölni, akkor bele kell törődnünk, hogy a boltban megvásárolt kávé csomagolásával hulladékot termelünk. Ha ezt elfogadjuk és gazdaságos megoldást keresünk, akkor a kotyogós kávéfőző mellett érdemes dönteni, mert a bolti kávék szemcsemérete a kotyogókhoz van optimalizálva. Kotyogóst már 1-2 ezer forintért is lehet kapni, de az igazán menő olasz verziók 10 ezer forint felettiek. Ezenkívül a hulladékmentes kávézásnak szintén fontos szabálya, hogy

tilos a kapszulás kávéfőző.

Merthogy létezik ugyan tölthető kapszula, 3600 forintért már elérhető a 3 darabos újratölthető kapszula, viszont ezzel a technológiával le kellett mondani a jó minőségű hosszú kávéról, és így el is veszik a kapszulás főzők nagy előnya: a gyors és praktikus kávékészítés.A gyors automatizmusból újra időigényes szertartás válik, mert a kapszulát ki kell üríteni, majd el kell mosni, ráadásul a töltés is jókora odafigyelést igényel, hogy ne ússzon kávéban az egész konyha.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A műanyagmentes otthoni kávéfőzés kulcsa tehát a kotyogós vagy karos, esetleg filteres kávéfőző használata.

A kávé elfogyasztása

Itt a legegyszerűbb a hulladékcsökkentés. Otthon nyilván nem iszunk eldobható műanyag pohárból kávét, a kávézók elviteles italait viszont gyakran ilyenekben szervírozzák. Annyi a (nem különösebben talányos) titok, hogy az elviteles kávékat nem szabad eldobható műanyag tetővel, műanyag kavaróval, műanyag pohárból elfogadni, hanem tartanunk kell magunknál egy bögrét.

A hulladék hasznosítása

A hulladékmentes kávézás fontos kérdése a kávézacc újrahasznosítása is. Tele van az internet a kávézacc legkülönfélébb felhasználási módjaival, ezek közül Horváth Gergő kettőt említett:

Magnézium- és kalciumtartalma jót tesz a növényeknek, serkenti a nekik elengedhetetlen baktériumok jelenlétét, így felhasználhatjuk a termőföldre szórva, de például bőrradírként vagy a fejbőrbe dörzsölve a koffeintartalomnak köszönhetően a hajhagymák növekedésének serkentésére is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm