Alig két hét alatt 250 csalást derített fel a rendőrség

MTI
2020. január 7. 20:30

Internetes termékvásárlásokra fókuszáló nemzetközi akcióban vett részt tavaly ősszel a magyar rendőrség, amely tizenegy nap alatt 250 online csalást derített fel 41,5 millió forint értékben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

Azt írták, hogy az akciót - amelyben 19 ország bűnüldözési hatósága vett részt - az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja koordinálta.

A nemzetközi szinten együttműködő rendőri szervek 6500 csalárd tranzakciót azonosítottak, amelyek értéke meghaladta az ötmillió eurót (több mint másfél milliárd forint). A műveletekben a hatóságok hatvan internetes csalót fogtak el. Magyarországon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vezette az akciót, amelynek hazai szervezésében a Magyar Bankszövetség is közreműködött.

Magyarországon több mint 250 csalárd tranzakciót szűrtek ki, több mint 130 bankkártyaadat felhasználásával; e tranzakciók összértéke meghaladta a 41,5 millió forintot - közölte az ORFK. A rendőrség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a csalások nagy része megelőzhető. A többi között azt javasolják, hogy a vásárlók ellenőrizzék, eszközük biztonságos-e az online vásárláshoz, és figyeljenek arra, hogy a felkeresett oldal valódi-e és biztonságos-e. Azt tanácsolják továbbá, hogy az online vásárlással kapcsolatos dokumentumokat mindig mentsék le, és ha valaki online vásárol magánszemélytől, akkor ne küldjön előre pénzt az eladónak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem