14 °C Budapest

A te táskád eredeti? Rengeteg a hamisítvány a magyar piacon

2016. március 9. 14:33

A magyar piacon eladott kézitáskák és bőröndök több mint negyede hamisítvány, ezzel hazánk - más közép-kelet-európai országokkal egyetemben - a legfertőzöttebb országok közé tartozik az Európai Uniónak ebben a szektorában - írja közleményében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatala (OHIM) a védjegy- és dizájnintenzív kézitáska- és bőrönd szektorban vizsgálta a termékhamisítás hatásait. A hamisítványok okozta bevételkiesés 2007 és 2012 között az Európai Unióban elérte a forgalom 12,7 százalékát, és éves szinten 1,6 milliárd euróra becsülhető veszteséget okozott. Ehhez járul még hozzá a kormányzatok bevételkiesése (elmaradt jövedelem- és társasági adóbevétel, társadalombiztosítási hozzájárulás, áfa), amelynek nagyságát 516 millió euróra becsülte a felmérés. A hamis termékek forgalmazása miatt évente 12 ezer fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak a szektorban, mint lehetne.

Magyarországon a kézitáskák és bőröndök forgalmának több mint egynegyede hamisítvány.

 Hasonlóan magas, egynegyed feletti arányokat mutattak ki még Romániában, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban. A vizsgált szektorban a hamisítás okozta együttes éves kereskedelmi forgalmi veszteséget a magyar piacra vonatkozóan a felmérés
52 millió euróra (16 milliárd Ft) becsülte.

A hamisítás méreteire és gazdasági hatásaira vonatkozó számok komoly figyelmeztetésül szolgálhatnak az európai fogyasztók számára. A hamisítványok nemcsak a gyártóknak és forgalmazóknak okoznak kárt, hanem munkahelyeket vesznek el, csökkentik a kormányzati bevételeket.

- mondta el, a kutatás hazai vonatkozása kapcsán Dr. Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese.

Aki  hozzátette, hogy az iparágban dolgozók munkahelyének megóvására a hamisítás elleni közös, európai uniós fellépést tartaná a leghatékonyabb megoldásnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Unióban a kézitáska- és bőröndgyártás több mint fele Olaszországra koncentrálódik, innen származik az export 40 százaléka és a munkahelyek több mint egyharmada itt található. A tagállamok közül ez az ország szenvedte el a legjelentősebb károkat a hamisítványok forgalmazása miatt. A bevételkiesés okozta veszteség becsült értéke elérte az 520 millió eurót, ami az EU-t érintő teljes veszteség egyharmadát tette ki. Franciaországban, mint a második legnagyobb exportőr országban a hamisítás miatti éves bevételkiesés 99 millió euróra tehető. Németországban a szektor bevételkiesése 231 millió volt, Nagy-Britanniában pedig 149 millió eurót ért el.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm