2020. október 1. csütörtök Malvin

A te táskád eredeti? Rengeteg a hamisítvány a magyar piacon


A magyar piacon eladott kézitáskák és bőröndök több mint negyede hamisítvány, ezzel hazánk - más közép-kelet-európai országokkal egyetemben - a legfertőzöttebb országok közé tartozik az Európai Uniónak ebben a szektorában - írja közleményében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).


Az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatala (OHIM) a védjegy- és dizájnintenzív kézitáska- és bőrönd szektorban vizsgálta a termékhamisítás hatásait. A hamisítványok okozta bevételkiesés 2007 és 2012 között az Európai Unióban elérte a forgalom 12,7 százalékát, és éves szinten 1,6 milliárd euróra becsülhető veszteséget okozott. Ehhez járul még hozzá a kormányzatok bevételkiesése (elmaradt jövedelem- és társasági adóbevétel, társadalombiztosítási hozzájárulás, áfa), amelynek nagyságát 516 millió euróra becsülte a felmérés. A hamis termékek forgalmazása miatt évente 12 ezer fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak a szektorban, mint lehetne.

Magyarországon a kézitáskák és bőröndök forgalmának több mint egynegyede hamisítvány.

 Hasonlóan magas, egynegyed feletti arányokat mutattak ki még Romániában, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban. A vizsgált szektorban a hamisítás okozta együttes éves kereskedelmi forgalmi veszteséget a magyar piacra vonatkozóan a felmérés
52 millió euróra (16 milliárd Ft) becsülte.

A hamisítás méreteire és gazdasági hatásaira vonatkozó számok komoly figyelmeztetésül szolgálhatnak az európai fogyasztók számára. A hamisítványok nemcsak a gyártóknak és forgalmazóknak okoznak kárt, hanem munkahelyeket vesznek el, csökkentik a kormányzati bevételeket.

- mondta el, a kutatás hazai vonatkozása kapcsán Dr. Bendzsel Miklós, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) elnökhelyettese.

Aki  hozzátette, hogy az iparágban dolgozók munkahelyének megóvására a hamisítás elleni közös, európai uniós fellépést tartaná a leghatékonyabb megoldásnak.

Az Európai Unióban a kézitáska- és bőröndgyártás több mint fele Olaszországra koncentrálódik, innen származik az export 40 százaléka és a munkahelyek több mint egyharmada itt található. A tagállamok közül ez az ország szenvedte el a legjelentősebb károkat a hamisítványok forgalmazása miatt. A bevételkiesés okozta veszteség becsült értéke elérte az 520 millió eurót, ami az EU-t érintő teljes veszteség egyharmadát tette ki. Franciaországban, mint a második legnagyobb exportőr országban a hamisítás miatti éves bevételkiesés 99 millió euróra tehető. Németországban a szektor bevételkiesése 231 millió volt, Nagy-Britanniában pedig 149 millió eurót ért el.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó