13 °C Budapest

A te macskád is ilyet eszik? 18 eledellel akadt probléma

2020. november 18. 10:28

Minőségi hibákat tártak fel a száraz macskaeledeleknél a Szupermenta programban végzett laboratóriumi teszten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak, ezért minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás, megnyugtató, hogy biztonsági szempontból mindegyik száraz macskaeledel termék megfelelő volt. A vizsgált hazai és külföldi gyártású termékek között marha- és csirkehúsos, valamint halas ízesítésű eledel is helyet kapott.

A gyártók által garantált paraméterek közül a szakemberek ellenőrizték egyes aminosavak, vitaminok, valamint a makroelemek és mikroelemek mennyiségét is. Míg a termékek makro- és mikroelem tartalma minden esetben megfelelőnek bizonyult, addig a macskák számára nélkülözhetetlen aminosav, a taurin vizsgálati eredménye 9 termékben kevesebb volt, mint ahogy azt a jelölés ígérte. A vitamin-tartalom vizsgálata 7 macskaeledelben A-vitamin hiányt, további 2 eledelben A- és E-vitamin hiányt is kimutatott.

Összesítve, míg biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig minőségi hibák miatt összesen 17 termék esetében kellett intézkedni.

A Szupermenta teszt kedveltségi vizsgálatán -  ahol szakértő és laikus résztvevők pontozták a termékeket - a marhahúsos száraz macskaeledelek versenyében első helyen a Happy Cat Adult Sterilised Voralpen-Rind Teljes értékű eledel végzett, a csirkehúsos száraz macskaeledelek között az IAMS for Vitality Indoor prémium állateledel, míg a halas száraz macskatápok között a legjobbnak a Happy Cat Adult Atlantik-Lachs Teljes értékű állateledel bizonyult.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem