2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

A Szlovákiából érkezőknek kedvez a gyenge forint

  • Napi.hu
  • 2014. február 10. hétfő 10:00

A Felvidékről mind több vásárlót vonzott a napokban a forint gyengülése a határ menti településekre, a nyugati országrészben azonban kevésbé érződött a bevásárlási céllal érkező turisták számának növekedése - írja a Napi.hu


A határhoz közel fekvő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken jelentősen megnőtt a kereskedők forgalma, hiszen akár 316 forintot is kaptak egy euróért a szlovák állampolgárok. Ózdon és Sátoraljaújhelyen kívül még Miskolcig is megéri a szomszédos országból átutazni a hétvégi nagybevásárlásra. De nemcsak alapvető élelmiszerekért járnak át a határ túloldaláról (például az itt 229 forintba kerülő szlovák kristálycukorért, melynek ára odahaza 1 eurójukba kerül körülbelül), hanem a helyi termálfürdők, és a miskolctapolcai barlangfürdő látogatottsága is megugrott az elmúlt napokban. Egy komáromi vendéglő tulajdonosának elmondása szerint az étterem szlovák vendégeinek számában is jelentős növekedést tapasztalt az utóbbi időszakban.

Nyugat felé haladva ugyanakkor nem érezteti ilyen mértékben hatását az euró forintárfolyamának változása. Győrben megkérdezett szlovák vásárlók elmondásuk alapján csak "rutinszerű" vásárlásra jöttek. Ugyanígy nem tapasztalt jelentős változást a győri élményfürdő igazgatója sem. Nyilatkozatában kifejtette, hogy az ilyen trendek hatása csak hosszabb távon jelentkezik. Kereskedők beszámolója szerint Mosonmagyaróváron sem érzékelhető változás.

Az osztrák határ mellett található Sopronban pedig már szinte érezhetetlen változás. Igaz, jellemzően ide eddig sem vásárolni jártak az osztrákok. Az Ausztriában dolgozó magyarok ha nagyobb összeget is váltanak most be forintra, az árfolyamnyereségből származó többletet nem fogyasztásra költik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos