16 °C Budapest

A nagy élelmiszeripari trükk: hogy kerülnek ezek az állatkák az ételeinkbe?

Pénzcentrum
2017. augusztus 1. 05:45

Egyes felmérések szerint mindössze 0,1 másodpercet töltünk az élelmiszerek csomagolásán lévő feliratok olvasásával. Így nem meglepő, hogy sokszor fogalmunk sincsen arról, pontosan milyen helyettesítőket etetnek meg velünk az élelmiszergyártók.


Hazánkban is egyre nagyobb divatját éli az egészségtudatos életmód. Bár az európai lakosság 71 százaléka azt állítja, hogy ennek érdekében megnézi az élelmiszerek csomagolását, de a felmérések szerint ennek olvasásával valójában mindössze 0,1 másodpercet töltünk. Pedig sok hasznos információt leolvashatunk az élelmiszerek címkéjéről.

Mindenekelőtt fontos tudnunk, hogy az unióban az élelmiszer előállítás az egyik legrészletesebben szabályozott terület. Az alapokat egy úgynevezett "General Food Law" fekteti le, ezzel párhuzamosan pedig a Magyar Élelmiszerlánc törvénynek is meg kell felelnie a gyártóknak.

E két alaptörvény szerint csakis minden tekintetben biztonságos, emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer lehet az boltokban.

Mindezek ellenére, aki elkezdi böngészni az élelmiszerek címkéjét, az több érdekességgel is találkozhat.

  • Hogyan kerül például az epres fagyiba cékla?
  • Vagy miért van a sárgabarackos joghurtban sárgarépa?
  • És a pisztácia ízű fagylaltban mit keres a spenót?

Hogy csak néhány példát említsünk a sok közül. A helyettesítők használatának persze több oka is lehet. Például számos helyettesítőt használnak az élelmiszergyártók, amikor valamilyen érzékenységgel rendelkezők számára próbálnak meg elérhetővé tenni egy terméket. Ilyen például a rizs, kókusz vagy épp a mandulatej gyártása a tehéntej helyett. Más esetben azonban technológiai vagy gazdasági okokból egy bizonyos élelmiszerben hagyományosan előforduló vagy alkalmazott összetevőt egy másik összetevővel helyettesítenek.

Jellemzően az alacsony árfekvésű, mindenki számára megengedhető élelmiszereknél fordulhat elő, hogy egy drágább összetevő helyett egy kevésbé drágát használnak fel, hogy a fogyasztói árat kedvezőbben tudják tartani

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ).

Mit keres a bíbortetű az epres joghurtban?

Ennek egyik különleges példája a kármin, ami egy természetes forrásból (bíbortetűből) előállított, elterjedt élelmiszerszínezék. Felhasználást és tisztaságát persze szigorúan szabályozzák az uniós jogszabályok. Az élelmiszerszínezéket a bíbortetű szárított maradványából nyerik extrakcióval (vegyi úton történő kivonásával), egyes források szerint már az ősi közép-amerikai kultúrákban is használták ezt ételszínezékként. A kármin előnyös tulajdonsága, hogy nagyon stabil színező, fény, hő, illetve gyümölcsök savas kémhatásának is jól ellenáll, vagyis könnyen biztosítható vele az élelmiszer elvárt kellemes színe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit rejtenek az "ízű" feliratok?

Gyakran találkozni a boltban olyan termékekkel, amikor az árura nem a saját neve van rá írva, hanem mondjuk az, hogy "sajt ízű készítmény" vagy "pizzafeltét". Érdemes tudunk, hogy több termékcsoportnál is előfordulhatnak az "ízű" megnevezések, ezeknek pedig egy részét szabályozza csak a Magyar Élelmiszerkönyv. Fő szabályként azonban annyi elmondható, hogy a cél a fogyasztók pontos tájékoztatása a termékeket illetően.

A gyümölcsjoghurtok esetében például a Magyar Élelmiszerkönyv szerint jellemzően 4 százalékos gyümölcstartalom alatt kell valamilyen ízűnek nevezni a terméket, de például ez alól kivételt jelent a citrom, hiszen abból a 4 százalék is sok lenne.

Új fantázianevek a boltokban

A mai napon lép életbe a Magyar Élelmiszerkönyv változása, amelynek következtében bizonyos húskészítményeknek megváltozik a hústartalma. Eddig a májkrémeknél például elég volt a 12 százalékos hústartalom, tehát elég jelentős a változás, duplájára emelik a kötelező húsarányt. Azoknak a termékeknek az esetében, amelyekben nem növelik a gyártók a húsarányt, nevet kell változtatni, ennek értelmében jöhet a pálcikák, rudacskák, és a különböző készítmények korszaka.

Mire figyeljünk a boltban?

Számos kutatási eredmény azt támasztja alá, hogy nem vagy szinte alig fordítunk figyelmet az élelmiszereken elhelyezett jelölések elolvasására. Pedig ma már a legkisebb alkalmazható betűméretet is számszerűsített uniós előírás szabályozza.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egyes élelmiszer-csoportokon belül az árszintet a felhasznált alapanyagok jellege is meghatározza. Például egy tejszínből készített joghurt vélhetően többe fog kerülni, mint a csak tejből készített társa. De nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az élelmiszerek romlandó alapanyagokból készülnek, vagyis az adalékanyagokra, vagy mondjuk a pasztörizálásra élelmiszerbiztonsági szempontból van szükség, valamint azért, hogy a boltokban hatalmas választékkal szolgálhassanak ki minket.

Olvassuk el gondosan a termékeken elhelyezett tájékoztatást és az ár mellett ezekre az információkra is támaszkodjunk a döntés során

- hívta fel a figyelmünket az ÉFOSZ.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem