A magyarok fele szinte már nem is használ készpénzt

2017. november 27. 18:30

A vásárlás során a pénztárnál szinte mindig elhangzik a készpénzzel vagy kártyával kérdés. Számos helyen azonban még nem adott a lehetőség a kártyás fizetésre. Kérdés, hogy az átlag fogyasztó egyáltalán igényli-e ezt a fizetési formát és ha igen, akkor már a reggeli kiflit vagy csak a nagyobb értékű vásárlásait egyenlíti ki a plasztikkal.

A vásárlás során a pénztárnál szinte mindig elhangzik a készpénzzel vagy kártyával kérdés. Számos helyen azonban még nem adott a lehetőség a kártyás fizetésre. Kérdés, hogy az átlag fogyasztó egyáltalán igényli-e ezt a fizetési formát és ha igen, akkor már a reggeli kiflit vagy csak a nagyobb értékű vásárlásait egyenlíti ki a plasztikkal. Az OTP Bank a szeretlekmagyarorszag.hu portál szerkesztőségével közösen részletesebben is körüljárta a kérdést.

A több mint 1500 olvasó megkérdezésével készült online felmérés, többek között arra kereste a választ, hogy a megkérdezettek kártyával vagy készpénzzel szeretnek inkább vásárolni, mekkora összegű tranzakciókra használják a kártyájukat. Az is kérdés volt, hogy hányszor ütköztek akadályba, amikor kártyával fizettek volna.

A nem reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a válaszadók több mint 77 százaléka előnyben részesíti a kártyás fizetést, és mindössze 11 százalékuknak nem számít, mivel fizet. A kártyás fizetés gyakoriságával kapcsolatban az olvasók több mint fele (54%) válaszolta azt, hogy szinte mindig kártyával fizet, és mindössze 2 százalékuk jelölte meg, hogy sosem fizet bankkártyával. Ha pedig bankkártya, a felmérés arra a kérdésre is kereste a választ, hogy milyen jellegű vásárlásokra használják azt. Kiderült, hogy a válaszadók több mint fele (53%) még a legkisebb összegű tételeket is kártyával fizeti ki, míg 4 százalékuk jelölte azt, hogy csakis online vásárlások során nyúl a kártyájához.

Felmerül a kérdés, hogy megtehetjük-e ezt mindenhol?

Az online felmérés azt mutatja, hogy bár évről évre javul a helyzet, a megkérdezettek több mint háromnegyedével (87%) már többször előfordult, hogy nem tudott kártyával fizetni. Ha pedig nem lehet kártyával fizetni, akkor a válaszadók közel harmada keres egy ATM-et, míg közel ötödük (15%) inkább sosem tér vissza az üzletbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Annak kapcsán, hogy miért is szeretnek kártyával fizetni, a válaszadók többsége a gyors, egyszerű, biztonságos jelzőket jelölték meg az elsők között, de szempont a nyomon követhetőség is.

Látható, hogy igény lenne a kártyás fizetési lehetőségre, ám erre nincs mindenhol lehetőség. Ezt alátámasztani látszik egy kicsi, de annál aktívabb csoport, amelynek tagjai az egyik közösségi oldalon szerveződtek, és azt szeretnék elérni, hogy végre minden magyar üzletben elérhetővé váljon a kártyás fizetés lehetősége.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem