12 °C Budapest

A magyar éttermek gyomorforgató trükkjei: mi van a tányéron valójában?

Pénzcentrum
2014. május 30. 05:37

Hogy készül pontosan az éttermi töltött káposzta? Hogy kerül egy kecske szőröstől-bőröstől a balatoni büfébe? Mi a titka az álomsárga burgonyának? A magyar éttermek titkairól rántja le a leplet egy nemrég megjelent botránykönyv.

Izgalmas riportkönyv jelent meg nemrég a magyar éttermek, büfék, vendéglátóhelyek világáról. Kordos SzabolcsEszem-iszom Hungary - Merülj alá a vendéglátás világába (XXI. Század Kiadó Kft., 2014) című kötetét akár botránykönyvnek is nevezhetnénk - de leginkább az a botrányos, hogy mivel találkozunk valójában a tányérunkon egy-egy jó hírű étteremben, vagy akár egy balatoni büfében.

A szaksajtót figyelve egyértelműen látszik, hogy az elmúlt években határozott és egyértelmű színvonaljavulás tapasztalható a hazai gasztronómiában. Ez nem csak a budapesti csúcséttermekre igaz, vidéken is egyre több az olyan vendéglátóhely, ahol minőségi alapanyagokkal, profi szakácsokkal, felszolgálással találkozhatunk, de a gasztronómia javulása már a büfékben, street-food étkezőkben (hamburgeresek, levesezők, szendvicsezők, stb.) is tetten érhető. A lehúzós, trükközős éttermek azonban nagyon nehezen kopnak ki a hazai vendéglátásból.

"Mondták, hogy akkor most nekiállunk töltött káposztát készíteni, háziasan. Elővettük a hipermarketes konzervet, kiborítottuk a tányérra, megbolondítottuk vízzel hígított tejföllel, és eladtuk ezernyolcszáz forintért. Frissensültek? Ne bolondozzunk már, annyi frissesség volt azokban, mint egy száradt rigóban. Még valamikor időszámításunk előtt készültek, hetekig kallódtak a fagyasztóban, mire a vendég tányérjára kerültek. A rántott ételeket kicsit visszadobtuk a fritőzbe, hadd süljenek meg újra, attól frissebbnek tűnnek." - mesélte Géza, aki egy jól menő magyaros vendéglőben dolgozott Nyugat-Magyarország egyik nagyvárosában.

A vidéki étteremben felsorakoztatták az összes trükköt: a mangalica hétköznapi sertés volt, a borjúbécsinek titulált közönségkedvenc jól átsütött sertésszűzből készült. A "kiváló" harcsahalászlé valójában pangasiusból készült: előbbi kilója nyolcezer, utóbbi nyolcszáz forint. A ház legjobb borjúpaprikását, amelyet a város polgárai egyenesen ikonikusnak, a közösség díjért kiáltó büszkeségének neveztek, pulykacombból kreálták a séfek. Az étteremben tíz éve szerepel a vaddisznó az étlapon, a tányérokon ellenben eddig csak marhacombot találtak a vacsorázók.

KATTINTS! Ez a 100 legjobb étterem most Magyarországon - itt a lista!

"Géza számára az jelentette a nap csúcspontját, amikor az olcsón - értsd: romlottan - vásárolt húst sikálta az ecetes-fokhagymás dresszinggel, felkészítve a másnapi rántáshoz. Géza minden igyekezete és a fokhagyma ellenére is határozottan érezte a dögszagot, viszont nem tudta eldönteni, hogy honnan árad: a marhából vagy a saját tenyeréből."


"Apró" "trükkök" a  "konyhában"

Persze vannak éttermek, ahol a rántott hús sem egyszerű: "Mellém állt a konyhafőnök, és elképedve nézte, mit csinálok. Pazarlom a tojásokat! Megmutatta, hogyan lehet nyolc tojásból megúszni majdnem száz darab rántott húst. Úgy, hogy jó sűrű palacsintatésztát készít az ember. A vendégek csak ámultak és bámultak: otthon soha nem sikerül így. Hát persze hogy nem, mert odahaza nem sajnálják a tojást a családtól. Átlátszó palacsintát sem tudnak úgy készíteni, ahogyan mi!" - mesélte Géza.

A műszak rutinműveletei közé tartozott az olajozás is: az agyonhasznált, habzó olajat szépen leszűrték, majd visszaöntötték, és addig forrósították újra, ameddig maradt benne egy kis "élet".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A félig rohadt krumpliszállítmány tüneti kezelésére remek módszert eszeltek ki: kurkumás vízben főzték meg a burgonyát. Ez az ízét nem befolyásolta, viszont olyan üde sárga színt kölcsönzött neki, hogy a látványtól kicsordult az ember nyála.

Az étteremben persze az italokon kaszáltak igazán nagyot: a szódával utántöltött ásványvizes üvegeket az asztaltó két méterre, futtában nyitották ki a pincérek, a kávégépet is megbűvölték, hogy a szokványos hat gramm helyett csak hármat daráljon bele a feketébe, a korsó sör pedig négy deci sörből és egy deci vízből állt.

A Balatonnál kecskéből lesz a borjúpaprikás

Egy, a hazai gasztronómia érdekességeiről szóló könyv természetesen nem mehet el szó nélkül a magyar tenger partján található híres-hírhedt vendéglátóhelyek sajátosságai mellett sem. A Balaton-parti büfék működésének alapja, hogy a nyári szezonban kell kitermelniük üzemeltetőjük egész éves bevételét - ez a cél pedig nagyon sok eszközt szentesít.


"... a strandon mindent megesznek a népek, a minőségre nem kell különösebben ráfeszülni. A bolognai spagetti az igazi adu ász, abba mindent bele lehet aprítani, ami az előző estéről megmaradt: rakott krumplit, rántott karfiolt, tepsis burgonyát. Jó sok szósszal és fűszerrel a gyerekek nagy kedvence." - mesélte a szerzőnek Nóra, aki - többek között - balatoni büfében is dolgozott.

Egyik legborzasztóbb élménye az volt, amikor egy nap arra ment be, hogy egy szörnyszülött fekszik kiterítve a konyha kövén. "Megkérdeztem: főnök, mi ez a döglött állat a földön? Kecske - mondta. És mi lesz belőle? Borjúpaprikás. Valahol tanyán vágtak feketén egy kecskét, egy héten át abból főtt a pöri. Megkóstoltam, nem volt rossz, csak éppen nem az volt, aminek eladták. Így lett a pár ezer forintos állatból százezer forintos profit" - mesélte.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm