18 °C Budapest

A Burger King és a Meki mehetne a levesbe: ez az új őrület váltaná őket?

2019. október 14. 08:16

Száz évvel ezelőtt megszokott életforma és megélhetési forrás, manapság viszont inkább kuriózum és divat a tanyasi életmód. A vidéki létforma azonban nem csupán a nyugalmat és a természettel való békés együttélést jelenti, sokak számára valódi elhivatottság, hagyomány és értékőrzés. A kerekegyházi szikes pusztán zöldellő Rendek Tanya és Ökogazdaság ezt a tradíciót képviseli, immáron a negyedik generációval - írja a HelloVidék.

Bár a Rendek család tanyája mindössze alig húsz kilométerre található a városiasodott Bács-Kiskun megyei megyeszékhelytől, olyan, mintha egy falatnyi múltat kapnának az oda látogatók. A valamikor még természetesnek számító növényvédelmi és földművelési technikák helyét átvette az öko és a bio jelző, noha száz év alatt a vegyszermentes gazdálkodás semmit sem változott - emeli ki a lap.

A környezet szkepticizmusa ellenére a tanya ma virágzik, ahol az idős nagyszülőkön túl a leánygyermekek és férjeik is besegítenek a szülőknek a gazdaság teendőibe, így irigylésre méltóan négy generáció közt oszlanak fel az ott élők bokros teendőik - írják. 

Mindemellett a család rendkívül elhivatott az őshonos állat- és növényfajták tartásában, illetve termesztésében, a biodiverzitás megőrzésében, így más vidéki gazdaságoktól eltérően nem egy-egy zöldség- vagy gyümölcsfajtára rendezkedtek be, hanem a paprikán át a batátáig, sárgarépáig és a változatos gyógynövényekig mindent maguknak állítanak elő, ami a modernkor hozta problémákkal kiegészülve közel sem olyan egyszerű, mint régen volt.

Na, de hogy a tanyasi táplálkozás, és az ott előállított élelmezés miként kapcsolódik az úgynevezett "slow food" azaz a lassú evés mozgalmához, és hogy mi ennek a lényege, azt a HelloVidék cikkében tudod elolvasni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm