2020. augusztus 12. szerda Klára

A 2019-es béremelések terhére megy a cafetériamatek


Az Aldi és a Lidl már nem számol az Erzsébet-utalvánnyal, kihúzták a javadalmazási listáról, de a többiek sem tehetnek mást. Az Aldi eladója most kevesebbet javadalmazást lát a hirdetésben. Van, aki egyszerűen nem ad mást, van, aki pótolja mással. A 2019-es béremelések terhére megy a cafetériamatek.

A 2019-es bérügyekben három kérdés eldőlt, kettő már korábban: a 2 százalék szocho kedvezmény csak második félévben lép be, nincs adókedvezmény a cafetériára a Szép-kártyát kivéve, és van már új minimálbér, 8 százalékkal nagyobb a korábbinál, ami azért sokaknál sarokkő valamilyen formában - írta a blokkk.com. A boltos forgalom kisebb ütemben fog nőni a javasolt 8 százalékos béremelésnél (a bérmegállapodás része a javasolt béremelés), így lehet turkálni a boltos kasszák bugyraiban is, mire  mennyi futja. A munkaerőhiány kényszere is marad, így nem könnyű a bérmatek házi feladat.

Az Aldi akkor most mennyit is fizet az eladóknak?

A boltos bérlisták éllovasai közé tartozik az Aldi és a Lidl, akik nyilvánosságra is hozzák, mire számíthatnak a náluk dolgozók a bérekben, juttatásokban. A 2019-es béremelési döntéseket a nagy áruházláncok nem egy időpontban hozzák meg, ez igazodik az üzleti évek fordulónapjaihoz is (például az Aldinál ez december 31, a Lidl-nél és másoknál évközben egy későbbi időpont).

Az Aldi már döntött egyszer a 2019-es bérfejlesztésről, de az Erzsébet utalvány megszüntetése miatt gyorsan változtatnia kellett. 2019 januárjától 11 százalékkal megemelte az alapbért korábbi bejelentése alapján, ajánlott is Erzsébet utalványt, de a korábbi pénzbeni cafetéria juttatást már elhagyta, nyilván beépítette az emelésbe, a maga 3 százalékával (ekkor még nem volt tudható az Erzsébet utalvány megszüntetése).

Az Erzsébet utalvány megszüntetésének bejelentésekor viszont lépnie kellett újra, hiszen az álláskeresők is tudnak olvasni és számolni. Így most már csak a kezdő fizetést tünteti fel honlapján, de rögtön tegyük hozzá, korábban is kínált, most is kínál még többféle más juttatást. Valószínűleg nem a mostani az utolsó számszerű ajánlata az álláskeresőknek, csak éppen még számolgat.

A Lidl később szokott dönteni a javadalmazások emeléséről, nem év elején, így most csak annyit tett, hogy az Erzsébet utalvány részét áttette arra a Lidl kártyára, amit eddig is adott. Azért még jó néhány cég álláshirdetésében ottmaradt a megszüntetett Erzsébet utalvány juttatásának lehetősége (a régebbi Lidl álláslehetőségeknél is találni még ilyet a bejegyzés szerkesztésekor).

Lehet azért cafetériázni: céges kártyák, munkahelyi vendéglátók, saját munkásjáratok

Az Erzsébet utalvány nyilván nem lenne nagyon nyerő az adókedvezmény megszüntetése után, sőt, drágább is lenne a rendes bérnél, hiszen a munkaadónak is fizetnie kell a kibocsájtónak néhány százalékot. Erős persze a megszokás hatalma, ezért egy részét egy darabig megtartották volna a cégek, de nyilván zuhant volna a piaca.

A kedvezményes adózású Szép-kártya a munkaadóknak adózási oldalról vonzó lehet, de kérdés, hogy az, aki eddig boltban költötte el az Erzsébet utalványát, vagy a pénzbeni cafetériáját, az akar-e szállodába, vagy vendéglőbe menni, vagy masszázsra járni. De előreláthatóan a Szép-kártya piaca nőni fog. A boltos vállalkozások számára kézenfekvő cafetéria juttatás lehet a saját céges kártya, a kedvezményes dolgozói vásárlás lehetősége. A munkavállalója nála vásárol, árkedvezménnyel persze, a bevétel pedig az övé.

Csak másik példaként, lehet vendéglátóssal szerződnie egy munkaadónak a munkavállalói étkeztetésére, ami a vendéglátósnak többlet forgalom, így akár kedvezményt is adhat az árból. Egy másik példa a saját munkahelyi buszjárat, ami már működik is. Folytatódhat a cafetéria matek, munkaerőhiány van, ez is számít. És persze ezerrel nyomul ilyenkor a szakszervezet is, de hát reménykedni kell abban, hogy a cafetéria matek eredménye szerintük is csak ugyanaz lehet.

A boltosok meg elbuktak egy néhány száz milliárdos nagyságrendű piacot, aminek egy része számukra elvész.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.