9 tipp: így válassz karácsonyfát!

Pénzcentrum
2014. december 20. 13:00

Adventi naptárunk huszadik részében megnézzük közelebbről, milyen fenyőfát érdemes választani. Még mindig a Lucfenyő a lakosság kedvence, de a Nordmann fenyőre költjük el a legtöbbet minden évben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a Lucfenyő a legnépszerűbb. Minden második eladott fenyőfa ilyen fajta. Nem meglepő, hiszen ez a legolcsóbb, métere 2000-2500 forint - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. marketing és fejlesztési igazgatója. Az ára nagy előnye, az viszont már nem annyira, hogy nagyon hullajtja a tűleveleket, körülbelül 10 napig bírja, utána teljesen megkopaszodik.

A Budapesten eladott fenyőfák 18-20 százaléka Nordmann fenyő, a vidéken értékesítettek között pedig ez az arány 10 százalék körüli. Ez jóval drágább, métere 4000 forint körüli. Ez azt jelenti, hogy egy két méter magas fáért 8000 forintot kell fizetnünk. Minden tizedik eladott fa pedig Ezüstfenyő, ennek 3000 forint métere.

Egy szezonban körülbelül 3 millió fenyőfa kel el. Ebben benne van minden: vágott, cserepes, műfenyő és még az asztalokra tett "pici karácsonyfák" is. Ennek 5-7 százaléka, azaz 150-200 ezer darab lehet a műfenyők száma.

A cserepes fenyő is évről-évre népszerűbb. Az Oázis kertészetbe például vissza is lehet vinni az ünnepek elmúltával, és a vételár felét le lehet utána vásárolni. Annak érdekében, hogy a fenyő mindenképp túlélje a fűtött lakást, érdemes fokozatosan bevinni a melegbe, a lakás leghidegebb pontjával indítva. A legjobb, ha minél kevesebb időt tölt bent, és akkor se tegyük a radiátor mellé. Általában másfél méter a legnagyobb cserepes fenyő, amit megvásárolhatunk, hiszen ennek már akár 30 kilós is lehet a földlabdája - ezt már nehéz mozgatni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legolcsóbb megoldás például egy 50-60 centis kis cukorsüveg, vagy egyéb apró örökzöld, 1000 forint körüli áron - mondta el Boross Dávid. Így akkor is ünnepi hangulat lehet, ha nem akarunk sokat költeni.

A Pénzcentrum karácsonyfa választási tippjei

  • Ellenőrizzük, nincs-e valamilyen sérülés a fán, törött törzs, ágak.
  • Vizsgáljuk át a leveleket, nincsenek-e barna foltok a fán, ha valamilyen betegsége lenne, nagyon gyorsan lepotyoghatnak a levelek.
  • Nézzük meg, egyenes-e a törzse (Lehet, hogy csak egy bizonyos szögből egyenes a törzs, és zavar majd minket, ha a lakás másik pontjából folyton azt hisszük, dől a fa! Ezért inkább járjuk körbe!)
  • A törzset abból a szempontból is vizsgáljuk meg, nincs-e benne egy kanyar: sokszor levágják a tetejét, a fa tovább nő, de egy kisebb elágazás kerül a törzsbe. Ez nem nagyon látszik, amikor megvesszük, de ahogy telepakoljuk díszekkel, az ágak lejjebb vándorolnak, és látómezőnkbe kerülhet a nagy göcsört.
  • Nézzük meg a karácsonyfa talpát! Persze attól függ, milyen tartónk van, de ha túl vaskos, nincs az a kitartás, amivel a lakás közepén belefaragjuk a fát.
  • Érdemes fényes nappal nézelődni, hogy jól szemügyre vehessük a fákat.
  • Mielőtt kiválasztjuk, rázogassuk meg, nem hullik-e nagyon a levele, ha igen, azzal a fával valami baj van.
  • Nyugodtan hagyjuk a hálóban, elég, ha egy nappal díszítés előtt vesszük csak le róla.
  • Minél később vigyük be a lakásba, ha tehetjük tároljuk hűvös helyen, tovább marad friss!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem