20 °C Budapest

9 nevetséges tévhit az ételekről, amiről kiderült, hogy kamu

2016. szeptember 14. 12:11

A fizetésünkből legtöbbet az élelmiszerekre költjük. Ráadásul egyre többen vásárolnak speciális élelmiszereket és nem csak egészségügyi szempontok miatt. Az emberek között pedig egyre több élelmiszermítosz terjed, ezért most mutatunk ebből néhányat, amiről jobb tudni, hogy nem igazak.


A KSH korábbi statisztikái szerint 72 ezer forintot költ havonta egy átlagember, aminek a legnagyobb szeletét az élelmiszervásárlás teszi ki. Egy napra így összesen 2 375 forint jut, ebből pedig az élelmiszer fejenként átlagosan 634 forintot tesz ki. Persze nem mindegy, hogy hol élünk és mennyi a fizetésünk. A legszegényebbek például 1 349 forintot költenek naponta, ételre pedig 435 forintot adnak ki.

A magyar vásárlók azonban egyre tudatosabbak és egyre többen keresik a speciális étrendbe is beilleszthető, illetve a bio- és a reformtermékeket. Sokan még mindig egy-egy élelmiszermítoszra alapozva hozzák meg a döntéseiket, ezért most elővettünk néhányat, amiről a Business Insider cikke alapján kiderült, hogy biztosan tévesek.

Mítosz: A tej jót tesz a gyerekeknek

Még a nagyszüleinktől hallhattuk, hogy a gyerekeknek sok tejet kell innia, hiszen az tele van D-vitaminnal és kalciummal, amitől erősek lesznek a csontjaink. Sajnos ezt azonban már több tanulmány is megcáfolta, amelyek szerint nincsen összefüggés a csonttörések és a tejfogyasztási szokások között.

Mítosz: Evés után várni kell egy órát, mielőtt vízbe mennénk

Az elmélet mögött az állhat, hogy amikor emésztünk, akkor kevesebb vér áll rendelkezésre az izmainknak, így azok hamarabb begörcsölhetnek. Azonban nincsen bizonyíték, ami ezt ténylegesen alátámasztaná. Nem gyakran görcsölünk be úszás közben, ha azonban ez mégis megtörténne, akkor inkább lebegjünk egy percet és várjuk, hogy elmúljon.

Mítosz: A bioélelmiszerek táplálóbbak és növényvédőszer mentesek

A termelők, akik biotermékeket állítanak elő, ugyanúgy használhatnak, vegyi anyagokat, amik természetes eredetűek. Ez pedig néhány esetben akár károsabb is lehet a környezetre, mint a szintetikus társaik, de ez nem befolyásolja egyébként a bioételek fogyasztását. Sokan azonban úgy tartják, ha ilyet esznek, akkor az sokkal táplálóbb is, pedig ezt már többször is vizsgálták és még nem sikerült bizonyítani.

Mítosz: A csoki pattanásokat okoz

A feltételezés nem igaz, ugyanis a tudósok egy hónapon keresztül etettek egy tucat emberrel a szokásosnál tízszer több csokoládét. A pattanások számában azonban a "diéta" előtt és után nem történt változás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mítosz: Ha az alkoholt energiaitallal kevered, akkor jobban beüt

Ha az alkoholos italt kevered az energiaitallal, akkor az csak még jobban felpörget. A problémát pedig éppen ez okozza, hiszen az extra energia miatt kevésbé érezhetjük magunkat ittasnak, ezért még többet iszunk a szokásosnál.

Mítosz: A joghurtokkal újra rendbe jön a gyomrod

A joghurtokat gyakran reklámozzák úgy, hogy ezek segítik az emésztést, hiszen tele vannak "jó baktériumokkal". A baktériumok persze tényleg segíthetnek, de ne felejtsük el, hogy mennyi minden más van még mellette a joghurtban, például általában ezek a termékek tele vannak cukorral.

Mítosz: A másnaposságra jót tesz, ha iszunk még

"Kutyaharapást szőrével" - hangzik a mondás, és sokan azt gondolják, ha már másnaposak, akkor azon csak még több alkohol segíthet. Pedig ez nem jó megoldás, ez ugyanis csak még inkább kiszárít minket és meghosszabbítja a másnaposságot.

Mítosz: A fagyi rosszat tesz, ha fáj a torkod

Sokan azt gondolják, hogy azért nem szabad fagyit enni fájós torokkal, mert ezek a tejtermékek növelik a nyálkahártya által termelt váladék mennyiségét. Az orvosok szerint szerencsére ez azonban nem igaz, sőt a fagyasztott tejtermékek megnyugtatják a torkot és még kalóriát is bevisznek a szervezetbe, ha mást nem tudunk enni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm