2020. április 5. vasárnap Vince

6 tipp, amivel megvédheted magad a csalóktól a koronavírus-járvány idején


Egyre több ország kormánya javasolja a lakosoknak, maradjanak otthon, gyakorolják a társadalmi távolságtartást, valamint kerüljék a papírpénz használatát, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését. Ezáltal egyre több ember dönt úgy, hogy online vásárolja meg a kívánt terméket és házhoz szállíttatja - néhányan pedig az első alkalommal teszik mindezt.

David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója szerint feltételezhető, hogy a számítógépes bűnözők megpróbálják megragadni ezt az alkalmat a felhasználói adatok eltulajdonítására vagy közvetlen pénzügyi károk okozására. Az online vásárlás bölcs döntés lehet, de az interneten, a kiberbűnözők által terjesztett számítógépes vírusok elkerülése érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

 • Ellenőrizze a webáruház valódiságát
 • Kerülje az ingyenes tárhelyszolgáltatásokon regisztrált üzleteket. Ha az áruház webhelyén bármilyen gyanú merül fel, keresse fel a WHOIS weboldalt, hogy megtudja, mióta létezik a domain, illetve ki a birtokosa. Ha a domain friss, és valamilyen rejtélyes entitáshoz regisztrált, akkor ne használja az oldalt.
 • Gépelje be az URL-t a böngészőbe, ne e-mailekben küldött linkekre kattintson!
 • Ellenőrizze, hogy a lakat jel / HTTPS szerepel-e címsorban, amikor a fizetésre kerül a sor.
 • Soha ne mentse el bankkártyájának adatait weboldalakon!
 • Használjon dedikált biztonsági megoldást a készüléken, beépített funkciókkal, hogy biztonságos környezetet hozzon létre minden pénzügyi tranzakcióhoz és megakadályozza a csalásokat!

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk