6+1 dolog, amire jó az okostelefon, de szinte senki sem tud róla

2017. november 8. 11:00

Az emberek nagy része nem tud hosszabb távon meglenni az okostelefonja nélkül, amit nemcsak beszélgetésre és facebookozásra használ, hanem például újságolvasásra vagy fényképezésre is. Kevesen tudják azonban, hogy ma már ennél jóval több dolgot lehet elintézni a készülék segítségével: a parkolás kifizetésétől a mozijegyvásárláson át az ételrendelésig rengeteg a lehetőség, nem beszélve a berobbanás küszöbén álló érintéses mobilfizetésről. Mutatjuk, milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a telefonodban.

Az okostelefonja szinte hozzánőtt az emberek többségéhez: a magyarok naponta átlagosan 3,5 órát használják a mobilt, és nem csak telefonálásra - derül ki egy idei felmérésből. A kommunikáció és a szórakozás egyre inkább a digitális térben zajlik: a mobil kiválthatja például a térképet, a stopperórát, a banki sorbanállást és az újságot is, ha pedig speciális applikációkat is letöltünk, akkor még sok mást is. A következő 5-10 évben pedig a bankkártya-használat is jelentősen visszaszorulhat az okostelefonoknak köszönhetően.

Tényleg a mobilfizetés lesz az új trend pár év múlva?

Már most is sokan vannak azok, akik a mobiljukról bonyolítják a különféle pénzügyeiket: például a bankolást, egyenleglekérdezést, az átutalásokat, vagy költségvetés-kezelő appokat használnak.

Az érintéses mobilfizetés mindennapossá válására még valószínűleg várni kell néhány évet, de mindenképp ebbe az irányba mutat, hogy az európai kereskedők egyre nagyobb arányban szerelkeznek fel olyan technológiával, amely a kártyás és a mobilos fizetést egyaránt lehetővé teszi.

Ezzel ők is jól járnak, hiszen a technológia nemcsak olcsó és kényelmes, hanem jelentősen csökkenti az időt, amelyet a fogyasztók a kasszánál töltenek.

Az OTP Mobil Simple nevű fejlesztésével például már bármely bank ügyfelének elérhető az érintéses mobilfizetés. Az újfajta mobilfizetéshez megfelelő készülék és mobilfizetési alkalmazás is szükséges, előbbi tekintetében már most is kedvező a helyzet. A trendfordulást elősegítheti, hogy az érintéses fizetés is egyre népszerűbb Magyarországon: tavaly először haladta meg a PayPassos bankkártyás fizetési tranzakciók száma a hagyományos kártyás vásárlásokét. Hazánkban jelenleg 1,2 millió okostelefonban van NFC (Near Field Communication) szabvány - amely különböző passzív és aktív eszközök, például kártyák és okostelefonok között tesz lehetővé azonnali kommunikációt néhány centiméteres távolságból -, és a közeljövőben már a középkategóriás mobilokban is elérhető lesz.

Először valószínűleg a kisebb összegű fizetéseknél kezd majd elterjedni az új fizetési mód, ahogy a külföldi példák is mutatják. Az eMarketer elemzése szerint az amerikai vásárlók is főleg ilyen típusú vásárlásoknál használják fizetésre a mobiltelefonjukat, például kávézókban, gyorséttermekben és hasonló rutinvásárlásoknál.

 A Starbucks például idén júliusban jelentette be, hogy a mobilfizetések már a tranzakciók 30 százalékát teszik ki. Nálunk az ilyen jó arány még csak távlati cél, de egyre közelebbinek tűnik. Vannak azonban az életnek más területei, ahol már most is elég egy mobiltelefon az ügyintézéshez, sokan pedig nem ismerik ezeket a lehetőségeket, pedig sokkal kényelmesebbé tehetik a mindennapokat.

Fogadjunk, te sem tudtad, hogy ezt mind lehet

Az okostelefonok terjedése, az azzal járó életmódbeli változások, a mobilkereskedelem szerepének növekedése mind erősítik az igényt a gyors és könnyű tranzakciók iránt, és ez lehet a mobilfizetési piac bővüléséhez vezető legfontosabb tényező. Ezeket pedig már most is pillanatok alatt elintézheted a legmodernebb mobilalkalmazásokkal:

1) Parkolás: Applikáción keresztül kifizetheted a közterületi parkolásodat, és ezzel megúszhatod a kotorászást az apró után, vagy parkolóautomata után hosszas keresgélést. Ráadásul a futó parkolásodat is nyomon követheted, és bármikor leállíthatod.

2) Autópálya-matrica vásárlás: Hasonlóképpen vásárolhatsz autópálya-matricát is a mobiloddal, így nem kell hozzá sem benzinkút, sem extra időráfordítás. Bármely típusú autópálya matrica online megvásárolható, amely a telefonodban landol, és az útdíjfizetési rendszerben is azonnal megjelenik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3) Taxirendelés: Ugyanígy rendelhetsz taxit, nem kell hozzá telefonálnod, és várakozás közben nyomon követheted, hogy merre jár. A kalkulátorral előre megbecsülheted a fuvar költségét, az út végén pedig akár az alkalmazásban rögzített bankkártyáddal is fizethetsz.

4) Jegyvásárlás: A különféle programokra szóló jegyvásárlásnál is a segítségedre lehet a mobiltelefon, akár mozi-, színház- és koncertjegyet is vásárolhatsz. A Cinema City mozihálózat például engedélyezte a Simple alkalmazásnak, hogy értékesítse a jegyeit. Az együttműködésnek köszönhetően a mozilátogatóknak nem kell jegyet nyomtatniuk és a pénztárnál sem kell sorban állniuk.

5) Könyvrendelés: Könyvrendelés funkciót is találhatsz az appban, így bárhonnan végigböngészheted a legnagyobb magyar könyvkereskedelmi lánc kínálatát néhány ujjmozdulattal, és meg is rendelheted a könyvet, ami megtetszik.

6) Ételrendelés: A mobil-ételrendelés szintén kényelmes, és bárki számára elérhető megoldás az alkalmazással. Több mint 300 étterem kínálata csupán néhány érintésnyire van, regisztrált bankkártyáddal pedig azonnal fizethetsz, de több fizetési mód is elérhető.

+1: Már itt az érintéses mobilfizetés

Az érintéses mobilfizetés is kezd betörni Magyarországra, ami egy olyan egyszerű folyamat, mintha a bankkártyát használnánk érintéses fizetésre, és internet sem kell hozzá. Használatához egy NFC-képes, minimum 4.4-es Android operációs rendszert futtató mobiltelefonra van szükség. Ez a fizetési mód egyelőre kevéssé ismert Magyarországon, a fiatalabb generációk már fogékonyak a készpénzmentes társadalmakról szóló elképzelésekre, így az ő körükben várhatóan gyorsan teret fog nyerni. Hazánkban négy banknál érhető el az érintéses mobilfizetés: az OTP-nél, a Gránit Banknál, az MKB-nál, a K&H-nál, illetve a Budapest Bank és a Telenor közösen fejlesztett megoldást. A legfontosabb különbség, hogy az OTP-nél szeptember óta már nemcsak a bank saját ügyfelei vehetik igénybe a szolgáltatást, hanem banktól és mobilszolgáltatótól függetlenül bárkinek hozzáférhető a Simple alkalmazáson keresztül.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem