2018. október 23. kedd Gyöngyi

50-90 százalékos akciók a Tescóban, Sparban, Auchanban: nem verik nagy dobra


A hétről hétre esedékes akciók mellett a legnagyobb magyar áruházak szinte napi szinten brutálisan leakciózzák azoknak az élelmiszereknek az árát, melyek lejárati ideje vészesen közeleg. Ezek az akciók pedig az egyes áruházakban akár a 90 százalékot is elérhetik, de általában fél áron már igen jó vételeket lehet csinálni. Mindezt persze csak akkor, ha valakit nem zavar, hogy az általa megvásárolt sajt, saláta vagy keksz még aznap vagy napokon belül lejár. Utána jártunk milyen metodika alapján akcióznak a boltok, valamint kiderítettük azt is, milyen szabályozás vonatkozik a lejárt termékek kezelésére.

Az áruházi akciókat hétről hétre komoly érdeklődés övezi a vásárlók körében. Az aktuális heti kiadványokon túl azonban érdemes a boltok sorai között is szemfülesnek lenni, ugyanis az élelmiszerláncok teljesen üzletspecifikusan is rendeznek olyan kiárusításokat, ahol bizony akár 70-90 százalékkal leértékelt árukat is haza lehet vinni. Igaz, ezekben az esetekben olyan termékekről van szó, melyeknek a lejárati ideje vészesen közeleg.

Így áraznak le a boltok

Az Auchan külön eljárás alapján értékeli le termékeit, az egyes kategóriájú termékekre különböző szabály vonatkozik. Az áruháznál a csökkentés mértéke általában 30 és 90 százalék közötti, a legjellemzőbb az 50 százalék

- mondta el a Pénzcentrumnak Adorján Abigél, az Auchan kommunikációs menedzsere. A szakember azt is elárulta, hogy "az áruház a friss élelmiszerek esetén minden egyes kategóriában meghatározza az értékcsökkentés kezdetét, ami jellemzően pár nappal a lejárat előtt indul. A tömegfogyasztási cikkek esetében akár már egy hónappal a lejárat előtt is elkezdődhet a leértékelés."

A lejárati időhöz közel járó termékekért sokszor a Sparban sem kell a teljes árat kifizetni, a szupermarketben ugyanis

általában 10-50 százalékos leárazást alkalmazunk lépcsőzetesen. Illetve boltvezetői hatáskör a jogszabály által nem szabályozott leárazás mértéke

- tájékoztatta lapunkat Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője. A lejárati időhöz kapcsolódó leárazásokat a Tesco hipermarketeiben is nyakon csíphetjük, azt azonban az áruháztól nem sikerült megtudnunk, hogy a vásárlók általában mekkora árcsökkenésre számíthatnak ezekben az esetekben. Annyi azonban kiderült, hogy az üzletekben

az értékcsökkentés termékkategóriánként eltér. Rengeteg tényező befolyásolja a kategórián kívül is az értékcsökkenés mértékét, például függ a fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési időtől, a készleten lévő mennyiségtől, a várható eladástól stb.

- hívta fel a Pénzcentrum figyelmét Paparó Tamás, a Tesco külső kommunikációs menedzsere. 

Vannak, akik ódzkodnak tőle

A várható kedvezményeken túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy a vásárlók miként viszonyulnak ezekhez az árukhoz:

A leárazott termékek fogadtatása az Auchan tapasztalatai szerint vegyes: a vásárlók egy része kifejezetten kedveli az ilyen jellegű akciókat, de vannak, akik a hosszú szavatosságú, teljes áron értékesített termékeket preferálják

- mondta el a Pénzcentrumnak az áruház. Az Auchan mellett a Spar is arról számolt be, hogy van egy bizonyos vásárlói kör, aki kifejezetten keresi ezeket a termékeket, arról viszont nincs kimutatásuk, hogy leárazás esetén mennyi idő alatt fogynak el ezek az áruk, "ha elfogynak".

Mindent nem lehet

Az áruházak elsődlegesen igyekeznek arra törekedni, hogy termékeiket a vásárlók bőven a lejárati idő előtt megvásárolják, és ha ez nem sikerül, akciókat biztosítanak az érintett élelmiszerekre.  Egyetlen dolgot azonban nem tehetnek, nem hozhatnak forgalomba lejárati időn túli árut. 

Magyarországon törvény mondja ki, hogy a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta után az élelmiszer nem hozható forgalomba élelmiszerként

- közölte a Pénzcentrummal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ennek értelmében az élelmiszerforgalmazó létesítményekben (üzletekben) az élelmiszerek a fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idejük lejáratának időpontjáig hozhatók forgalomba, és - amennyiben más kizáró ok nem merül fel - emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerként eddig a dátumig jogszerűen kínálhatók eladásra. A lejárati időn túl az élelmiszereket nem lehet élelmiszerként értékesíteni.

A fentiek alapján az élelmiszerek a rajtuk feltüntetett fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési időtartam lejártáig szabadon értékesíthetők, jogszabály nem írja elő, hogy ezt közvetlen megelőzően mérsékelt áron kellene értékesíteni azokat. Természetesen a forgalmazó élelmiszer-vállalkozó dönthet úgy, hogy kereskedelmi okokból a lejárati idő közeledtével a terméket csökkentett áron kívánja értékesíteni

- mondta el lapunknak a hatóság, ami arra is felhívta a figyelmet, hogy 

a termékeken esetleg elhelyezett "akciós" címke nem fedheti el az eredeti jelölést, így a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési időt (!) sem.

Szavatossági idő már nincs

A NÉBIH (és az áruházak is) fokozottan kiemelték, hogy a közbeszédben használt szavatossági idő manapság már nem helytálló fogalom. Jelenleg ugyanis a forgalomba hozott élelmiszerek lejárati ideje szempontjából különböztetünk meg fogyaszthatósági idővel és minőség-megőrzési idővel ellátott termékeket:

  • Fogyaszthatósági időt kell megadni olyan élelmiszerek esetében, amelyek mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandók, és ezért rövid idő elteltével valószínűleg közvetlen veszélyt jelentenek az egészségre. A fogyaszthatósági idő lejártát követően az élelmiszer nem minősül biztonságosnak.
  • A minőség-megőrzési idő azt jelenti, hogy az előállító az általa meghatározott és jelölt időtartamig garantálja a termék minőségét. A minőség-megőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos, azt az időtartamot jelöli, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi. A minőség-megőrzési idő lejártát követő felhasználást a fogyasztó - ésszerű határok között - mérlegelheti. 

Így például a minőség-megőrzési idővel ellátott, érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de számolni kell azzal, hogy az ilyen terméknek esetleg már gyengébb a minősége. Mindenképp javasolt alaposan megvizsgálni a termék érzékszervi tulajdonságait a fogyasztás előtt.

Nagyon fontos azonban tudni, hogy lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idejű terméket árusítani a kereskedelemben tilos.

Lejárt élelmiszert árusítani tehát a fogyasztók egészségének védelme érdekében még csökkentetett áron sem szabad. "Az élelmiszervállalkozónak önellenőrzés keretében biztosítania kell az általa forgalmazott termékek lejárati idejének folyamatos követését, és a lejárt termékeket ki kell vonni a forgalomból, tehát le kell venni a polcokról, és a raktárban elkülönítve, a fogyasztásra való alkalmatlanság jelölésével kell tárolni az elszállításig" - hívta fel a figyelmet a hatóság.

Első a higiénia

A valamennyi élelmiszer-vállalkozóra vonatkozó általános higiéniai követelményeket meghatározó európai uniós rendelet szerint az élelmiszer-hulladékot a felgyülemlésük elkerülése érdekében a lehető leggyorsabban el kell távolítani azokból a helyiségekből, amelyekben élelmiszer található. A hulladékot zárható, könnyen tisztítható és fertőtleníthető tárolóban kell elhelyezni. Gondoskodni kell az élelmiszer-hulladék tárolásáról és ártalmatlanításáról. Valamennyi hulladékot a jogszabályokkal összhangban, higiénikus és környezetbarát módon kell megsemmisíteni, és az nem jelenthet közvetlen vagy közvetett szennyező forrást

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére a NÉBIH. Jó hír, hogy a magyarországi üzletláncok nagy hangsúlyt fektetnek a rajtuk maradt élelmiszerkészletek minél opcionálisabb felhasználására. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy:

  • Az Aldi az Élelmiszerbankkal a kereskedelmi forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket eljuttatja a rászorulóknak. A lejárt élelmiszereket pedig a diszkont vagy állati feletetésre vagy szakszerű megsemmisítésre adja le. Különösen igaz ez az állati eredetű termékekből keletkező hulladékra, amelyeket a szakcég biogáz üzemek részére adja le.
  • A Tesco is elkötelezett az élelmiszer-pazarlással szemben, ők is együtt működnek az Élelmiszerbankkal, és adományoznak. Ezen felül pedig szintén juttatnak menhelyekre/állatoknak megfelelő élelmiszert vagy az állati fogyasztásra már alkalmatlan készletekből biogáz, biodízel lesz.
  • Válaszaiban a Spar is megerősítette, hogy ők is adományoznak embereknek vagy a számukra már nem megfelelő élelmiszereket állattakarmányozási célra ajánlják fel. Az adományozásra nem kerülő élelmiszer melléktermékeket pedig biogáz üzemben hasznosítják.

Kihúzna a bajból 1 000 000 forint?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez a nem semmi: nevetséges áron is vehetsz brutáljó okostelefont!
Akár magadnak, akár másnak veszed, jól járhatsz ezekkel a készülékekkel. Itt a lista!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Tesco

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos