45 ezren már így dolgoznak Magyarországon: őket irigyli mindenki

2016. szeptember 6. 05:40

Egyre népszerűbb az otthoni munkavégzés Magyarországon, amihez nem árt egy munkára alkalmas szoba vagy kis sarok a lakásban. Ehhez az alapfelszerelés az asztal és a szék, de utóbbiból például választhatunk 10-20 ezer, vagy akár 350 ezer forint körül is. Mi kerül egy széken százezrekbe, és mit javasolnak a szakértők? Mutatjuk, milyen irodabútorokat válassz otthonra.

Az otthoni munkavégzés (angolul home office) Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, és az utóbbi néhány évben Magyarországon is terjed. Az ehhez szükséges informatikai eszközök a hazai cégek nagy részénél már adottak, ezért sokan, ha nem is rendszeresen, de alkalmanként végeznek távmunkát. A minél hatékonyabb munkavégzés és az egészség miatt is lényeges, hogy ilyenkor kényelmes, kifejezetten otthoni munkára kialakított környezetben dolgozz. Látszólag egyszerű a képlet: kell egy asztal és egy szék, de valójában nem mindegy, hogy milyen bútorokat választasz erre a célra. Szerencsére egy kisméretű irodát is be lehet rendezni praktikusan, ízlésesen és olcsón, meg is mutatjuk, hogy hogyan.

Hányan végeznek távmunkát Magyarországon?

Folyamatosan hallunk a távmunka hazai terjedéséről, de valójában hányan végeznek rendszeresen távmunkát Magyarországon? A KSH 2015-ös adatai alapján a foglalkoztatottaknak csupán mintegy 1-2 százalékról van szó, összesen 45 ezer dolgozóról. Ők rendszeresen dolgoznak távolról, míg további 78 ezren alkalmanként végeznek távmunkát. Egyelőre erőteljesen a férfiak vezetnek ezen a téren: közel 27 ezren vannak, míg a nők csak 18 ezren. Az alkalmi távmunka viszont valószínűleg gyakoribb, mint ami a statisztikákból látszik, és az informatikai fejlődésnek köszönhetően további növekedés várható.

Otthon a munkahelyen, munkahely otthon

Az utóbbi években felerősödött az a trend, hogy a cégek minél kellemesebb, otthonosabb munkakörnyezetet igyekeznek teremteni munkavállalóiknak: külön helyiségeket alakítanak ki a pihenésre vagy a kapcsolatépítésre. Miközben az otthoni hangulat beférkőzik a munkahelyekre, egyre több otthonban válik szükségessé egy dolgozószoba vagy munkaállomás kialakítása, így a vállalatok mellett a vásárlók is tudatosabbak az irodabútorok vásárlásánál. Nem csak a munkahelyeken kell odafigyelni, hiszen otthon is nagyon fontos például, hogy ergonómiai szempontból optimálisan kialakított széken dolgozzunk.

Egyre többen tudatosan alakítják ki azt a sarkot vagy szobát, ahol a legtöbbet dolgoznak vagy interneteznek a lakásban. Az otthoni iroda berendezésénél azonban sokkal inkább a praktikum és az ár kerül előtérbe, mint a dizájn, de vannak köztes megoldások is

 - számolt be tapasztalatairól a Pénzcentrumnak a KIKA bútorlánc. A KIKA áruházaiban végtelen sok lehetőség biztosított a dolgozószoba komplett berendezéséhez: a forgószék-kínálat a legszélesebb, gázliftes, 10-15 ezer forintos székektől a teljesen ergonómikus kialakítású, hintamechanikával és egyéb kényelmi funkciókkal felszerelt, akár valódi bőr borítású modellekig terjed, tárgyalószékek terén pedig hasonlóan széles a skála. Természetesen íróasztalért sem kell messze menni: többek között bútorlapos, tömör fa és fém vázas - üveg asztallapos bútorok közül lehet választani, többféle kialakítással és elrendezéssel.

Négy láb már nem elég

Az első dolog, amire mindenképp szükség van: a dolgozóasztal. Ennek a kiválasztása elsőre pofonegyszerűnek tűnhet, hiszen az asztal általában nem egy bonyolult termék, végülis egy bútorlap, aminek van négy lába. Zsipi Ildikó, a Praktiker barkácsáruház szortiment menedzsere szerint azonban amellett, hogy

egyre fontosabb szerephez jut a kényelem a bútorválasztásnál, a vásárlók szeretik a minél több funkcióval rendelkező termékeket, és ez különösen érezhető a dolgozó- vagy íróasztalok esetében.

Az olyan asztalokat keresik a legtöbben, amelyek minél több polccal, fiókkal, tárolórekesszel rendelkeznek, illetve amelyek laptop/tablet tárolására is alkalmasak. Általában minél jobban felszerelt a bútor, annál magasabb az ára: 10 ezer forinttól kezdve a több tízezer forintos változatig széles a választék.

Mire ülj és mennyiért?

Az ideális körülmények eléréséhez megfelelő ülőalkalmatosságra is szükség van: az irodai széknél a legfontosabb szempont, hogy mindig legyen személyre szabható, például úgy, hogy állítható a magassága és a háttámla dőlésszöge. Választhatsz az egészséges ülést segítő székek közül is, mint a térdeplőszék, a labdaszék, vagy az ülőlabda. "Mostanában keresettek az úgynevezett szinkronmechanikás irodai székek, amelyeknél a hátradőléskor megemelkedik az ülőrész, és ezzel folyamatos gerincalátámasztást biztosít, illetve állítható az ülés mélysége és a karfa is" - számolt be az irodaterek kialakításáért felelős Space and More Kft. Ezek azonban nem olcsó termékek: egy ilyen szék 50-60 ezer forintnál kezdődik, aki pedig otthoni irodát alakít ki, inkább 10-20 ezer forint körül keres széket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Találni olyan irodabútor-szaküzletet, ahol az egyik legdrágább szék most 313 700 forintba kerül kedvezményesen. Azt gondolhatod, hogy egy ilyen drága szék még a munkát is elvégzi helyetted, de mit tud igazából? Egy ergonomikus forgószékről van szó, rugalmas hálóból készült ülőlappal, háttámlával és fejtámlával, így minden állítható rajta,

és olyan további extrákkal van még felszerelve, mint

  • az ülőlap alól kihajtható, dönthető lábtartó;
  • és 3 dimenzióban állítható laptoptartó asztalka.

A legolcsóbb székekkel azonban érdemes vigyázni, mert ezek gyakran már egy év alatt teljesen tönkremennek, míg az 50 ezres árkategóriában találunk olyan székeket, amelyekre 5 év a garancia. Érdemes tehát mérlegelni, ha az ember hosszú távon gondolkodik.

Egy szó, mint száz: így spórolj

Fontos tehát a praktikusságot is figyelembe venni az ár/érték arány mellett, mert egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlattal jársz a legjobban. Vásárlás előtt pedig mindenképp nézd meg minél több bútorlánc és gyártó kínálatát, hogy megtaláld az igényeidnek, stílusodnak és a pénztárcádnak leginkább megfelelő termékeket. Az őszi hónapokban akciókra is lehet számítani: a KIKA például a szeptember 10-11-ei hétvégén minden termékre 13 százalék kedvezményt kínál, köztük irodabútorokra is, míg a Praktiker üzleteiben is lehet akciós irodabútorokból válogatni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem