2020. április 5. vasárnap Vince

30-40 forinttal is drágulhatnak az üdítők, ásványvizek Magyarországon: itt a matek

  • hvg.hu
  • 2020. február 27. csütörtök 09:01

Ha élesedik a visszaváltható műanyagok bevezetése Magyarországon, akkor a fogyasztóknak az italok mintegy 30-40 forinttal is drágulhatnak - írja a hvg.hu

Orbán Viktor még évértékelőjében jelentette be, hogy az uniós előírásokkal összhangban nyolc éven belül a műanyag flaskák 90 százalékát újra kell hasznosítani hazánkban. A lap elemzéséből kiderül, hogy az újrafelhasználáshoz bizony ösztönözni kell majd a fogyasztókat, ami adott esetben azt is jelentheti, hogy betétdíjakat kell majd kivetni az újrahasznosítandó műanyagflakonokra. Mindez 

a gyártóknak és kereskedőknek a bevezetéshez szükséges, legalább 50 milliárd forintos egyszeri beruházási költségeket, a fogyasztóknak pedig az italok mintegy 30-40 forintos drágulását hozhatja

- írja a lap, persze mindezt csupán addig, amíg a csomagolóanyagot a vásárlók vissza nem váltják. A portál megjegyzi azt is, hogy a "kereskedelemben a külföldi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy a boltok alapterületéhez igazodva, fokozatosan szabják meg a beruházási kötelezettségeket, elsőként a hipermarketekben, egészen a 400 négyzetméteres üzletekig.

Bárhogy is lesz ugyanakkor, az már biztos, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napokban megkezdte az egyeztetéseket a piaci szereplőkkel a kormányfő által bejelentett klímavédelmi akciótervről, de egyelőre nem derültek ki pontos részletetek sem a betétdíj bevezetésének időpontjáról, sem a mértékéről - írják.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk