21 °C Budapest

25 ezer forintért adtuk el az új 500-ast: így csináltuk, neked is összejöhet

2019. március 15. 07:01

Alig több mint egy hónapja került forgalomba Magyarországon az új 500 forintos. A kiadás okán a Magyar Nemzeti Bank MINTA darabokat is kiadott, amik értéke a jegybank szerint jellemzően jócskán maghaladja a névértéket. Mindez azért van így, mert ezek limitált kiadású címletek, amikből pár százat készít csak az MNB, így a gyűjtők bőven látnak benne potenciált. De hogy pontosan mekkorát, az a Pénzcentrumot is meglepte. Online licetre bocsátott, 2 darab MINTA ötszázasunk ugyanis valósággal bankot robbantott. Hiszen az egyik 16 000, a másik pedig 25 501 forintért kelt el.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) "Megújul a forint" sorozatának legutóbbi állomása az új 500 forintos papírpénzek forgalomba helyezése volt. Ezekkel 2019. február elseje óta fizethetünk. Az újonnan nyomott címlethez pedig MINTA címleteket is kiadott az MNB, amikkel valósággal bankot lehet robbantani. De ne szaladjunk ennyire előre.

Kincs a pénztárcában

A megújult papírcímletekhez az MNB MINTA darabokat is készít, amiket különböző célokra használ fel a jegybank:

A minta bankjegyek nem forgalmi/fizetési céllal kerülnek kibocsátásra, hanem részben bankjegyszakértők számára készülnek, akik számára munkaeszközként szolgálnak, továbbá partner jegybankok számára kerülnek megküldésre szintén a szakértői vizsgálatok támogatására, illetve numizmatikai gyűjtői körökben kerülnek értékesítésre

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az MNB. A jegybank arról is tájékoztatta lapunkat, hogy amennyiben forgalomképességi szempontból tekintjük a minta bankjegyeket, akkor mindenek előtt az MNB törvényt kell figyelembe venni. Eszerint 

a nehezen felismerhető, valamint a sérült bankjegyet és érmét fizetési művelet során elfogadni nem kötelező.

A bankjegyek forgalomképességét befolyásoló sérülések lehetséges fajtáit a 11/2011 (IX.6.) számú MNB rendelet határozza meg, amely szerint nem forgalomképes az a bankjegy, amelyen bármilyen - a kibocsátásáról szóló MNB rendeletben nem szereplő -  rajz, színezés vagy írásjel található. A MINTA felirat a fizetési célra kibocsátott forgalmi bankjegyek rendeleti leírásában értelemszerűen nem szerepel, ezért 

a MINTA felirattal ellátott  bankjegyeket készpénzes fizetések során elfogadni nem kötelező!

Értve mindezt annak tudatában, hogy az új 500-as és a MINTA 500-as között csupán a "MINTA" felirat az egyetlen eltérés, más különbség ezen felül nincs köztük. Tehát fizetni csak akkor lehet a mintákkal, ha azt egy boltban átveszik tőlünk. Ezzel együtt azt kell mondjuk, semmiképpen sem éri meg ilyen címlettel fizetnie annak, akinek valamilyen okból kifolyólag egy MINTA 500-as a tulajdonába került. Mutatjuk is, hogy miért!

Bankot robbantottunk

Történetünk ott kezdődött, hogy az MNB az új 500-as kibocsátása okán több MINTA darabot is eljuttatott szerkesztőségünkbe ajándék gyanánt, díszcsomagolásban. Az így kapott címletek ráadásul rendkívül alacsony sorozatszámúak voltak, úgyhogy kíváncsiak lettünk arra, mennyit érhetnek az unikális darabok a gyűjtők körében.

Ezért az egyik legnagyobb magyar aukciós portálon licitet indítottunk két, teljesen új, forgalomba nem lévő MINTA 500-ra.

MINTA 500 forintos bankjegy díszcsomagolásban

Az egyik darabot a szerkesztőségünkbe érkezett díszcsomagolásban bocsátottuk eladásra, míg a másikat kibontott állapotában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

MINTA 500 forintos bankjegy

Nem volt megállás

A két licitre egyaránt egy hetes időintervallumot biztosítottunk. A díszcsomagolt, bontatlan példányt 15 000 forintos kezdőáron hirdettük meg. A bontott példány pedig 10 000 forintról kezdte pályafutását. Nem árulunk zsákbamacskát azzal, ha már most elmondjuk, mindkét példány elkelt a licit végére. A befolyt összegek azonban minket is megleptek.

A díszcsomagolt példányt 16 000 forintért, míg a bontottat 25 501 forintért sikerült értékesítenünk.

Ez az 500-as hivatalos névértékéhez képest 32-szeres, illetve 51-szeres pénzt hozott egy olyan papírpénzen, amit például egyetlen boltos sem lenne köteles elfogadni tőlünk, amikor fizetünk a kasszánál.

1 000 forintból tehát egyetlen hét leforgása alatt 41 501 forintot csináltunk.

A numizmatika szépsége

Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen egy ilyen MINTA példány esetében nem érdemes a névértékhez viszonyítani, hiszen ezek egyedi, gyűjtői darabok. Olyannyira, hogy 

a megújított 500 forintosok esetén néhány száz darabos limitált példányszámban történt a MINTA felirattal ellátott bankjegyek gyártása

- mondta el lapunknak az MNB, ami arról is tájékoztatott bennünket, hogy a szóban forgó bankjegyek alacsony sorszámúak voltak, a számozásuk pedig nem feltétlenül szigorúan sorszámkövető.

A MINTA feliratú bankjegyek értékét a gyűjtők számára azok limitált példányszáma, az alacsony sorszáma, valamint az adja, hogy a bankjegyek ún. nyomdafriss állapotúak, azaz a készpénzforgalomban még nem használták azokat

- tudtuk meg a jegybanktól.

MINTA, jótékony célra

Ahogy az korábban írtuk, a Pénzcentrum két MINTA 500-ból egy csapásra 41 501 forintot csinált, amit jótékony célra fogunk felajánlani. Készítettünk egy listát azokról a szervezetekről, akiknek szívesen odaadnánk a befolyt összeget. A végső döntést azonban olvasóink hozzák majd meg a lenti szavazás segítségével.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem