Mátészalka, 2019. október 1.Túró Rudi készül a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai tejüzemében a kapacitásbõvítõ beruházás átadásának napján, 2019. október 1-jén. A Túró Rudit is elõállító holland tulajdonú cég másfél milliárd forint értékû saját forrásból bõvítette gyártó- és csomagolókapacitását.MTI/Balázs Attila

Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad a Pöttyös Túró Rudiról: tényleg nincs túró ezekben a túrórudikban?

2023. június 5. 14:28

Bizonyos Pöttyös Túró Rudik összetevő leírásában nem szerepel a túró szócska – ezzel pedig egy TikTok videós szerint a termék gyártója megtéveszti a vásárlókat, ami miatt bejelentést tett a cég ellen. Erre a bejelentésére azóta már kapott is hivatalos választ, miszerint a szóban forgó termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult, és jelenleg is eljárás van folyamatban. A Nébih korábbi túrórudas tesztjének áttanulmányozásával megpróbáltuk kideríteni, mi állhat az ügy hátterében.

Egy friss, a Termékkritikus nevű TikTok csatorna bejegyzése szerint a videó készítője panasszal élt a Nébihnél abból az okból kifolyóan, hogy bizonyos Túró Rudi termékek esetében a szóban forgó ízesítésű finomságok voltaképpen nem is tartalmaznak túrót. A bejegyzés lényege az, hogy lényegében az összes ízesített, mint például a mogyorókrémes, madártejes, epres, stb. Pöttyös Túró Rudi csomagolásán nem szerepel az a szó, hogy „túró”, helyette a termék „tejalapú rögös készítményből” készül. A tejalapú rögös készítmény egyébként ebből áll: pasztőrözött, ultraszűrt tej, sovány tejpor, tejsavbaktérium-kultúra.

A TikTok-os videójával azt szeretné elérni, hogy a túró ne szerepeljen ezeknek a termékeknek a címkéjén a névben, illetve a véleménye szerint a „pöttyös az igazi” jelmondat is megtévesztő a termékösszetételek fényében. Az első videó után egyébként hamar következett egy újabb, amikor is a Szabolcs Szatmár Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági osztálya azt írta a bejelentőnek, hogy

az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg is bírósági eljárás van folyamatban.

A témában készül első videót itt:

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

a másodikat pedig itt lehet megnézni:

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Hol lehet a turpisság?

A Nébih nem is olyan régen, éppen egy éve tesztelt rengeteg túrórudat. Az ehhez kapcsolódó közleményükben megírták, hogy: „szinte minden boltban kapható már „túrórúd”, nem mindegy azonban, hogy melyik megnevezésű terméket vásároljuk!” A hatóság azt is írta, bár formájukat tekintve a rudacskák hasonlóak, összetételüket illetően azonban jelentősen különböznek egymástól. 

Találkozhatunk túródesszert megnevezésű termékekkel, melyek túró felhasználásával készülnek, a desszertkészítmények esetében viszont tejalapú készítménnyel helyettesítik a túrót

- írták. Ha megnézzük a klasszikus, nem ízesített Pöttyös Túró Rudik túródesszertként vannak megjelölve, míg a TikTok videós által is kifogásoltak desszertkészítményként. Ezek alapján a jelölésük megfelel a Magyar Élelmiszerkönyvi előírásnak. Ezt tavaly a Nébih sem firtatta terméktesztje során. Minden bizonnyal azért nem, mert a komplett termékkategória megjelölése az, hogy „túrórúd”.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábbi vizsgálata során a Nébih azt írta, hogy az általa vizsgált 22 termékből mindössze 4 nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Ezekért összesen 800 ezer forintos bírságot szabtak ki.

Frissítés! Megszólalt a FrieslandCampina Hungária

Cikkünk megjelenése után nem sokkalaz alábbi közleményt juttatta el lapunknak a FrieslandCampina Hungária. A kommentárt változtatás nélkül közöljük:

"A Pöttyös termékek gyártójaként a FrieslandCampina Hungária számára kiemelten fontos, hogy termékeinek több millió magyar fogyasztóját egészséges, minőségi és finom élelmiszerekkel lássa el. Minden termékünk gyártásakor kizárólag kiváló minőségű, magyar gazdaságokból származó tejet és magas minőségű alapanyagokat használunk fel. Termékeink fejlesztésekor és gyártásakor minden esetben a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően járunk el és a fogyasztóink érdekeit tartjuk szem előtt.

A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezen a receptúrán nem változtattunk és ezek adják az  értékesített volumen mintegy kétharmadát.

Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű  alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény.

A hírekben megjelent információkkal szemben a FrieslandCampina Hungária ellen nem zajlik bírósági eljárás.

2022 folyamán a Nébih eljárásában, az idézett összehasonlító vizsgálatban a Pöttyös termékek az élen végeztek, így nem felel meg a valóságnak, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki."

(Címlapkép - Balázs Attila, MTI/MTVA)

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM