6 °C Budapest
South Africa, Cape Town

Kiderült a nagy rágótitok: ezzel etetik a magyarokat, így hat valójában az emberek fogára

2023. március 18. 06:57

A rágógumizás rengeteg magyar számára jelent napi tevékenységet, de kevesen tudják, mi is valójában a modern orvostudomány álláspontja, mennyire tesz ez jót az emberek fogának, illetve milyen veszélyeket rejt más szerveinkre. Mert, ami a szájüregben pozitív hatású, az például a gyomorban már koránt sem, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a komoly rágózásnak más káros egészségügyi következményei is lehetnek. A kulcsszó persze ebben az esetben is a mérték, de cukrosat vagy cukormentesen rágjon az ember? Azért, hogy mindenre választ kapjunk, dietetikus és fogorvos szakembert is kérdeztünk a témában, sőt megvizsgáltuk azt is, hogy az elköpdösött rágógumikat például a közterület-felügyelet mennyire hatékonyan, de milyen veszélyek árán tudja csak feltakarítani.

A világban nem hogy évtizede, de egyes régészeti bizonyítékok szerint az emberek évezredek óta rágnak valamilyen „rágógumi”, az ősidőkben persze nem a mai értelemben vett rágózás volt divatban, de különböző fák kérgéből kinyert anyagokat biztosan rágcsáltak elődeink. Magyarországon persze az első igazi szezonja jóval később, 1970-ben volt, amikor is a Csemege Édesipari Vállalat gyárában 1969 óta francia gyártósorok kezdték termelni a golyóformájú magyar rágót.

Az édesség hamar nagy sikert aratott, és a mai napig népszerű. Persze, nem annyira, mint például az USA-ban, ami valóságos rágónagyhatalomnak számít. De azért hazánkban „évente mintegy húsz milliárd forintnyi rágót rágunk el” – mondta el még egy 2020-as kerekasztal beszélgetésen Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségé elnöke.

A hazai rágóláz kapcsán kíváncsiak lettünk arra, mégis pontosan mit rágnak magyarok millió nap mint nap, vajon mennyire lehet elhinni azokat a 15-20 éve divatos reklámokat, hogy a rágótól fehér lesz a fog, akár a fogmosást is helyettesítheti. Egyáltalán lehet valamilyen káros hatása a szervezetre nézve? Azért hogy ezekre a kérdésekre választ találjunk, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét, valamint a Semmelweis egyetemet kértük meg arra, hogy legyen a segítségünkre. Ezen felül, a rágók életútjának vége kapcsán megkerestük a Fővárosi Közterület-fenntartót is, mibe is fáj nekünk, hogy a kiköpdösött finomságokat eltakarítsák az utakról.

Milyen hatással van a rágó a szervezetünkre?

Diatetikai szempontból jelentősebb haszna vagy éppen kára nincs a rágógumi fogyasztásának – válaszolta lapunk kérdésére a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). Azt viszont megkérdeztük, mi az oka annak, hogy a legtöbb rágógumi csomagolásán szerepel, hogy nagyobb mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású lehet, mi okozza ezt?

A cukoralkoholoknak (mint például a xilit) az egyéni érzékenység függvényében van hashajtó hatása. Normál mennyiségben nem kell ettől tartani, de pl. ha valakinek erre érzékeny az emésztőrendszere, ha egy nap elfogyaszt több csomag rágót – esetleg emellett még egyéb édesítőszert tartalmazó ételt/italt, akkor lehetnek panaszai, de ez nem törvényszerű

- emelte ki a Pénzcentrum kérdésére Moharos Melinda dietetikus, az MDOSZ Kommunikációs Bizottságának elnöke. Arra is rákérdeztünk, mi az oka annak, hogy a legtöbb terméken a hashajtó hatás mellett az is fel van tüntetve, hogy fenil alanin-forrást tartalmaz. Moharos Melinda ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fenil-alanin egy esszenciális aminosav. Amiért viszont fel kell tüntetni a termékeken, az egy rendkívül ritka, jelenleg nem gyógyítható anyagcserebetegség a fenilketonúria (PKU), mely szigorú diétát követel.

Az érintett betegek szervezete nem tudja feldolgozni a fenil-alanint, ezért tilos fogyasztaniuk. Veleszületett betegség, ami nagyon korán, már csecsemőkorban kiderül. Az édesítőszerek közül az aszpartám tartalmaz fenil-alanint, ezért ezzel az édesítőszerrel készült termékeken (pl. rágógumin) is fel van tüntetve hogy fenil-alanin-forrás

- tájékoztatta lapunkat Moharos Melinda. A szakemberrel mindezeken felül megvizsgáltuk, a legtöbb rágó leginkább milyen összetevőket tartalmaz, gyűjtésünk szerint ezek a következők voltak: édesítőszerek - szorbit, maltit, mannit, aszpartám, aceszulfám K, Gumialap, Sűrítőanyag gumiarábikum, Aromák, Nedvesítőszer glicerin, Emulgeálószer szójalecitin, Fényezőanyag karnaubaviasz, Antioxidáns: BHA.

A szóban forgó anyagokról a dietetikus szakember arról számolt be, hogy a rágógumikban szereplő összetevők mindegyike engedélyezett az élelmiszerbiztonsági hatóságok (pl. EFSA) által, azaz az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos. Fontos tudni, hogy ezeket rendszeresen felülvizsgálják a legfrissebb kutatások alapján.

A Pénzcentrumot érdekelte az is, hogy a termékeket végignézve, egyre több termék már nem cukrot, hanem édesítőszereket tartalmaz. Kíváncsiak voltunk, milyen előnyei és hátrányai vannak a cukornak, illetve az édesítőszereknek. Moharos Melinda szerint, annak hogy egyre több az édesítőszert tartalmazó termék, valószínűleg elsősorban a piaci, vásárlói igény az oka.

A hozzáadott cukor fogyasztása önmagában nem ördögtől való, a probléma elsősorban az, hogy általában jelentősen nagyobb mennyiségben fogyasztják, mint a táplálkozási ajánlásokban javasoltak (lásd: magyar Okostányér®). Csak sajnos hajlamosak vagyunk végletekben gondolkodni, azaz vagy teljesen elzárkózunk a cukorfogyasztásától vagy bőségesen habzsoljuk

- emelte ki az MDOSZ Kommunikációs Bizottságának elnöke, aki hozzátette, természetesen az édesítőszerek is hasznosak lehetnek bizonyos betegségekben. A legismertebb ilyenek például a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia. De segítség lehet akkor is, ha valaki fogyni szeretne, és az édesítőszert a cukor kiváltására alkalmazzák.

Rágózás és a fogak

A rágók kapcsán természetesen az is érdekelt bennünket, hogy vajon mennyire pozitív vagy éppen káros hatással vannak a fogainkra. Ezzel kapcsolatban Dr. Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem klinikai főorvosa, igazgatóhelyettes arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a korábbi, 15-20 éve tapasztalt, csak pozitív képet festő reklámözönnel szemben azért mára árnyaltabb az a kép, hogy a rágózás éppen használ-e vagy árt. Éppen ezért a rágózást pro és kontra érvek mentén érdemes egyedül vizsgálni. Azt pedig már a legelején fontos leszögezni, hogy a valódi cukrot tartalmazó rágóknak a hatása merőben más azoknál, amik nem tartalmaznak cukrot, de erről egy kicsit később.

Azt ma már látjuk, hogy egyértelműen sokkal több pozitív hatása van a rágózásnak, mint negatív, de azért utóbbiból is akad szép számmal

- kezdte a Pénzcentrumnak a szakember. Pozitív hatásként elsődlegesen azt érdemes kiemelni, hogy a rágózás, mint tevékenység erősen nyáltermelő hatású. Ennek azért van jelentősége, mert a termelt nyál kulcsfontosságú a száj pH-értéke szempontjából. Normál esetben a szánk pH-értéke 7 és 7,2 között esik, tehát vagy teljesen semleges, esetleg nagyon enyhén lúgos.

Ennek azért van jelentősége, mert fogaink olyan képződmények, amik tele vannak ásványi anyagokkal, ám ezek savoldékonyak, ebből a szempontból természetesen a fogak külső felszíne a leginkább esendő. Ez azt jelenti, hogyha a szánk pH-értéke savassá változik, akkor a fogaink idővel tönkremennek. A rágózással történő nyáltermelés azonban segít helyreállítani a száj pH-értékét, tisztítja a szájüreget. A nyál ugyanis mosóhatást fejt ki, ami visszaviszi szánk pH-értékét a normál tartományba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos persze megjegyezni, hogy a nyáltermelés egyáltalán nem csak rágó hatására alakul ki, bármit, ha rágunk, nyál termelődik. A rágónak emellett addicionális hatása, hogy anyagából adódóan gyakorlatilag mechanikus tisztítónak is minősül, és ahogy rágás közben érintkezik a fogakkal, mechanikailag letisztítja őket. Ekképpen pedig lepedékeltávolító hatású. Ha viszont cukorbevonat is társul például magához a rágóhoz az már annyira nem szerencsés.

A cukorból ugyanis a szájüreg saját baktériumflórája a cukor lebontása során savat termel, ami egyértelműen ártalmas a fogaknak, és hosszú távon az így kialakult savas hatás fogszuvasodáshoz vezethet

- hívta fel a figyelmet Dr. Schmidt Péter. Ezért van az, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy cukortartalmú vagy cukormentes rágót rág-e valaki. A pozitív hatásokhoz lehet sorolni a fogyasztó hatást is, igaz, ez nem a fogakhoz tartozik, de volt olyan kutatás, ami kiszámolta, hogy 1 óra rágózáshoz használt izommunka mintegy 11 kalóriát éget el, erre persze fogyókúrát alapozni botorság lenne, de a fogorvos szakember szerint, addig is amíg rágózik valaki, nem eszik. Így közvetetten persze lehet hatása.

A klinikai főorvos a pozitívumok után a negatívumokkal folytatta, és ezekből is akad jópár. Mint azt lapunknak elmondta, a rágózás kapcsán keletkező nyáltermelés a szájüregünkben jótékony hatású, addig a rágás a gyomorban ezzel pont ellentétes hatást vált ki. A nyáltermelés beindulása ugyanis felkészíti a gyomrot arra, hogy rövidesen tápanyag érkezik belé, ezért a gyomor elkezd savat termelni. De persze a rágózás közben tápanyag nem fog a gyomorba kerülni, a gyomorsavtermelés viszont fokozódik. Éppen ezért a mértéktelen rágógumi fogyasztás egyáltalán nem támogatott. Mégpedig azért nem, mert a gyomorfekély kialakulásában jelentős szerepet játszik a túlzott gyomorsavtermelés, amely bizonyos esetekben a nyálkahártya önemésztését idézi elő.

Emellett van még további negatív hatása is a rágózásnak. A rágózás végtére is funkció nélküli rágómozgásnak tekinthető, ekkor ugyanis a rágóizmokat nem eredeti funkciójuknak megfelelően, táplálkozás céljából használjuk. A szakember szerint ennek meg is látszik az eredménye a keményen rágózóknál. Mint azt lapunknak elmondta, ezeknél az embereknél a megnövekedett, megerősödött rágóizomzat miatt szögletes arcél figyelhető meg, kemény tapintatúvá válnak a rágóizmok, sőt nem ritka a rágóizomfájdalom kialakulása sem.

Mivel én leginkább állkapocsízületi panaszokkal foglalkozom praxisom során, leginkább a rágózás negatív hatásaival találkozom. Aki nagyon komoly rágógumizó, ott egyértelműen fennáll a rágásban résztvevő izmok fájdalmának a veszélye. Az állkapocs ízületeire is jókora terhelés nehezedik. A túlterhelés pedig ízületi panaszokhoz tud vezetni. Ennek eredménye pedig -egyéb tünetek mellett- könnyen lehet kattogó, recsegő állkapocsízület

- emelte ki Dr. Schmidt Péter, aki elárulta azt is, hogy az ő ajánlása egyértelműen az lenne, hogy naphosszat senki se rágózzon. Az viszont egyértelműen elfogadhatónak látszik, hogy naponta 2-3-szor 5-15 percben valaki rágót fogyasszon. A klinikai főorvos szerint ezzel az időtartammal zömmel a rágógumi pozitív hatásai érvényesülnének.

Mindent egybevetve azt lehet mondani, hogy a rágózásnak a fogazatra, szájüregi képletekre kifejtett jótékony hatásai jobbára a rágás funkciójának beindulása révén érvényesülnek. Ezért például annyira nem is számít, milyen ízűt rág valaki, mindaddig, amíg valódi cukrot nem tartalmaz a termék. Persze a lehelet milyenségét az íz- és illatanyagok tudják befolyásolni, ám ez inkább ízlés kérdése, semmint egészségügyi. Az viszont sokkal egészségügyibb kérdés, hogy a rágózás egyáltalán nem pótolja a fogmosást.

Kemény erővel a rágó ellen

A rágózás kapcsán kíváncsiak voltunk a termék felhasználásának végső stádiumának bosszúságaival is. Nevezetesen, hogy sokan az utcán köpködik el rágógumijukat, amik kifejezetten makacsa szennyeződésnek számítnak a szakmában. Erről már az FKF tájékoztatta a Pénzcentrumot, akik elmondták,

köztisztasági munkatársaink napi takarítási feladataik során rendszeresen tapasztalják, hogy a járdákon, a megállókban, vagy az aluljárókban sok a letapadt rágógumi, ami azon túl, hogy rendkívül visszatetszést keltő, fertőzésveszélyes is.

Mennyiségre, illetve az eltakarításának költségére vonatkozóan azonban nem rendelkezik számadatokkal az FKF, mivel a rágógumi feltakarítását nem kezelik a normál közterületi takarítástól külön tevékenységként. Azt viszont elárulták, hogy a rágógumi rendkívül makacs szennyeződés. Sőt, nem lehet bármilyen technológiával eltávolítani, így marad a mechanikus technika, a kapargatás.

Külön problémát jelent, ha nem sima a burkolat felülete, ugyanis az érdes részek mélyedéséből nem tudjuk teljes körűen eltávolítani. Fokozottan kell figyelnünk továbbá a roncsolásmentes eltávolításra, hogy a leragadt rágógumi takarítása során ne sértsük meg a burkolatot. A kaparóeszközt is sűrűbben kell a koszolódás miatt tisztítani és itt is nagyon kell figyelni a fertőzésveszély elkerülésére

- fogalmazott az FKF. A felügyelet elmondta azt is, hogy munkatársaik városszerte folyamatosan találkoznak a problémával, így a „kellemetlen szokással kapcsolatosan sem növekvő, sem csökkenő tendenciát nem látnak”.

A legfrissebb rágóértékesítési, fogyasztási statisztikákért megkerestük a Magyar Édességgyártók Szövetségét is, ám ők cikkünk megjelenéséig nem tudtak válaszolni. Amint azonban befutnak a válaszaik, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm