18 °C Budapest
Chairs on the tables of a restaurant forced to close during lockdown to control COVID-19 pandemic, Cambridge, UK

Undorító állapotok a magyar éttermekben: ezekbe a vendéglőkbe inkább ne ülj be!

2023. március 8. 16:33

Egy étterembe betérve a munkatársak megjelenése vagy a mosdók tisztasága „mesél” nekünk az üzlet vezetői által megkövetelt tisztaságról, abba viszont nem láthatunk bele, hogy mi zajlik a színfalak mögött. A vendéglátóhelyek működésével kapcsolatos kötelezettségeket szigorú jogszabályi háttér határozza meg, mégis sok esetben találnak hiányosságokat és szabálytalanságokat az illetékes szakhatóságok. Ez akár a szabálysértő üzletek működésének felfüggesztéséhez is vezethet.

Nem árt körültekintőnek lenni, amikor betérünk egy vendéglátóhelyre. Érdemes végigpásztázni a vendégteret. Már apró részletek megfigyelésével is messzemenő következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a háttérben mennyire ügyelnek a higiéniára. Boros Csilla Tea több évtizedes tapasztalattal rendelkező élelmiszer-minőségügyi szakértő szerint az elővigyázatosság nagyon is indokolt, mert jelentős eltérések lehetnek az éttermek konyháinak tisztaságát illetően.

Mint fogalmazta, érdemes megfigyelni, hogyan kezelik az evőeszközöket és a poharakat a felszolgálók, és a tisztaságukat megőrizve helyezik-e ki azokat az asztalokra. A gyorséttermekben a tálcák mosogatása is hasonló jelentőséggel bír, hiszen azokon naponta akár több tucatnyian is fogyaszthatják az ételüket. Nem elég tehát, ha csak szimplán áttörlik azokat, ha foltot vagy ételmaradékot találnak rajta. Ez mindig kapcsolja be a piros lámpát a fejünkben!

Nézzük meg, hogy mennyire tiszta a felszolgálók, pultosok munkaruhája. Ha pecsétes vagy rendezetlen, abból egyértelműen lehet a megengedőbb konyhai higiéniai elvárásokra is következtetni. Szintén sokatmondó az asztalok állapota. Ha a maradék ételmorzsákat nekünk kell lepöckölni az előző vendégek után, akkor arra a helyre inkább be se üljünk, mert az nem jó előjel!

 – magyarázta.

Hatalmas terhet jelent az éttermi adminisztráció

A sajtóban időről időre jelennek meg hírek, amikor a szakhatóság munkatársai a háttérben uralkodó áldatlan állapotok miatt tesznek lakatot egy vendéglátó üzlet ajtajára. A kirívó esetek mellett ugyanakkor a szabályosan működő vendéglátóhelyek többsége is küzd a szigorú élelmiszerbiztonsági jogszabályok előírásainak betartásával járó adminisztrációs teherrel.

Szakértőnk példaként említette, hogy minden élelmiszer nyomon-követhetőségét biztosítani szükséges a konyhákon. Ezt a termékek jelölésével kell megoldani, aminek teljes körű megvalósítása időigényes és nagy gondosságot igénylő feladat. A nagyobb konyhákon ez órákat is elvehet egy dolgozó napi munkaidejéből, további terhet téve a vendéglátóhely üzemeltetőjére.

Manapság sajnos jellemző a vendéglátásban a minőségi munkaerő hiánya, emiatt az étteremvezetőknek jelentős kompromisszumokat kell kötniük a zavartalan működés érdekében. Ebből egyenesen következik, hogy sokan hiányosságokkal, hibázási és büntetési kockázatokkal üzemelnek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– fogalmazott.

Az élelmiszerbiztonságot támogató innováció

Az élelmiszerbiztonságot is érintő hiányosságok megszűntetésére a vendéglátásban a munkatársak folyamatos oktatása, a vezetői szemléletváltás és a digitalizáció együttesen jelenthetnek megoldást. Az OkosHACCP megálmodóiként Boros Csilla Tea élelmiszer-minőségügyi szakértő Dessewffy Gábor éttermi digitalizációs rendszerfejlesztővel közösen azon dolgoznak, hogy támogassák a vendéglátó üzletek működését a konyhai adminisztráció digitalizációjával, ezáltal csökkentve a munkatársak leterheltségét, az üzemeltetők büntetési kockázatát, a hibázási lehetőségeket valamint a feladatok elvégzéséhez szükséges időt.

Az általunk kifejlesztett rendszerrel könnyeddé válik az élelmiszerbiztonsági adminisztráció, így több idő marad a termelőmunkára. A nyomonkövethetőséget szolgáló jelölés villámgyors az integrált címkenyomtatónak és az automatikusan generált adatoknak köszönhetően. Az applikáció segítségével minden dokumentum egyszerűen és pontosan kitölthető, miközben minden tevékenységünk automatikusan naplózásra kerül. Ez az innovatív megoldás nemcsak megkíméli a munkatársakat a papír alapú adminisztrációval járó nehézségektől, hanem a környezettudatosság jegyében az irathalmozást is megszűnteti. A cél az, hogy ebben a rendszerben könnyen nyomonkövethető legyen az élelmiszerek életútja az áruátvételtől az értékesítésig

– fogalmazott Dessewffy Gábor.

A matricával jelölt üzletekbe betérve biztosak lehetünk abban, hogy a vezetők elkötelezettek a magas szintű élelmiszerbiztonság és a minőség iránt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem