2 °C Budapest
Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a diszkontok vásárlói? Hallgat az Aldi, Penny, Auchan

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a diszkontok vásárlói? Hallgat az Aldi, Penny, Auchan

2022. január 27. 05:55

Egy február elsején életbe lépő törvény szerint legkésőbb júniustól a nagyobb élelmiszerláncoknak a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt át kell adniuk az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK). Ez hatással lehet a diszkontok azon gyakorlatára, mely szerint a közelgő lejárati idejű élelmiszereket leértékelve kínálják vásárlóik számára. Az érintett cégek egyelőre vagy nem nyilatkoznak a témával kapcsolatban, vagy pedig nem tudják, hogy az új jogszabály milyen hatással lesz a szóban forgó leakciózási gyakorlatra.

Február elsején lép életbe az a decemberben villámgyorsan megszavazott, majd még karácsony előtt kihirdetett törvény, mely az évi 100 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű élelmiszerláncok számára kötelezővé teszi, hogy a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt átadják az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), hogy az továbbíthassa az így a birtokába kerülő élelmiszereket rászorulók számára – így csökkentve az élelmiszerhulladék-képződést.

Bár a jogszabály már február elsején életbe lép, a fenti passzust csak június elsejétől kell végrehajtani, mivel azt minden élelmiszerláncnak a saját élelmiszerhulladék-csökkentési terve szerint kell megtennie, mely tervet viszont csak 2022. május 31-ig kell benyújtani az ÉMK számára.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mi lesz a diszkontok és más áruházak azon gyakorlatával, mely szerint egyes, hamarosan lejáró minőségmegőrzési dátummal rendelkező termékeiket olcsóbban, akár 30-50 százalékos kedvezménnyel árulják vásárlóik számára. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Lidl-t, az Aldi-t, a Penny-t, a Tescót és a Spart, hogy árulják el

  • a minőségmegőrzési idő lejártához közelítve mely termékeiket szokták leakciózni;
  • van-e olyan termékük, mely e körbe tartozik, de a február elsején életbe lépő törvény miatt ezt a gyakorlatot be kell, hogy fejezzék, mivel a terméket innentől az ÉMK-nak kell átadniuk;
  • az ÉMK-nak, vagy pedig – ahogy erre a jogszabály lehetőséget biztosít – más karitatív szervezetnek fogják-e felajánlani a hamarosan lejáró, a törvény hatálya alá eső élelmiszereket;
  • terveznek-e valamilyen jogi lépést az új jogszabállyal kapcsolatban.

Nagy a titkolózás

A megkeresett láncok közül egyedül a Lidl, valamint a Spar reagáltak megkeresésünkre. A Spartól azt közölték, hogy "a jelenlegi gyakorlat szerint a láncnál a szavatossági idő végéig a polcokon tartják az élelmiszereket, melyek közül azokat, amelyeket nem sikerül értékesíteni, a szavatossági idő lejárta után állatmenhelyeknek adományoznak, vagy biogázüzemben hasznosítanak."

A Lidl-től pedig azt írták, hogy kiemelten fontos számukra, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer menjen kárba, ezért többek között a rendelési folyamatok optimalizálása, a hatékony logisztikai tervezés, valamint a szavatossági időt követő rendszer alkalmazása mellett

a közeli lejáratú termékeket akciós áron kínálja a vállalat.

Mindezeken túl a diszkontáruház-lánc együttműködik karitatív szervezetekkel is, annak érdekében hogy az értékesítésből kivont, de fogyasztásra alkalmas termékekkel a hátrányos helyzetű magyar családokat támogathassák.

A Lidl jelenleg vizsgálja az új jogszabályt és annak gyakorlatba történő átültetését, így arra a kérdésünkre nem tudtak válaszolni, hogy a jogszabály hatására lesznek-e olyan termékek, melyek kikerülhetnek azon árucikkek közül, melyeket a társaság a lejárati dátumhoz közelítve akciós áron tud a vásárlók részére kínálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forduljunk a szövetséghez!

A megkérdezett láncok közül a Tesco és az Auchan nem reagáltak a megkeresésünkre, a Penny és az Aldi pedig az Országos Kereskedelmi Szövetséghez (OKSZ) irányított minket a témával kapcsolatos kérdéseinkkel.

Az OKSZ részéről megkezdtük a részletekről az egyeztetéseket, ezt követően alakíthatók ki a céges tervek. A célunk a tárgyszerű egyeztetés a kormánnyal, ez megkezdődött, biztató indulással. Így – bár kétségtelenül többlet terhet jelent a végrehajtás – semmiféle jogi, vagy egyéb lépést nem tervezünk

– közölte lapunkkal Vámos György, az OKSZ főtitkára.

De akkor most mi lesz a leakciózott termékekkel?

Mivel a láncok sok konkrétumot nem árultak el azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mely termékeiket szokták a lejárati időhöz közelítve leakciózni, kénytelenek voltunk saját tapasztalatainkra, valamint a környezetünkben élők tapasztalataira hagyatkozni.

Ezek alapján jellemzően kenyérféléket, zöldséget, gyümölcsöt, valamint szárazélelmiszereket szoktak a fentiek szerint leakciózni, és bár a jogszabály vásárlókra gyakorolt hatása körül az élelmiszerhulladék-csökkentési tervek elkészültéig még sok a kérdőjel, várhatóan a kenyérféléknél megmaradhat a jelenlegi gyakorlat, mivel azokat eleve 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel hozzák forgalomba.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem