Ki nem találod, milyen pizzákra buknak a vidéki magyarok: itt a városonkénti toplista

Ki nem találod, milyen pizzákra buknak a vidéki magyarok: itt a városonkénti toplista

2021. október 16. 07:00

2018 után itt van újfent Magyarország pizzatérképe, most már nemcsak a Netpincér (azaz most már foodpanda), hanem a Wolt adataival. Városonként, Budapesten pedig kerületi bontásban mutatjuk, hogy melyek a legnépszerűbb pizzák, és hányat lehet belőlük venni a helyi átlagos nettó bérből.

A koronavírus-járvány sok szektort letarolt Magyarországon, nem így az ételkiszállító cégeket, amelyek minden eddiginél jobb kereskedelmi teljesítményt nyújtottak. A nemrég Netpincérről foodpandára átkeresztelt szolgáltatást üzemeltető Delivery Hero Hungary Kft. 2020-ban 2,5-szer akkora bevételt ért el, mint 2019-ben, a Wolt pedig ebben az időszakban 3,3-szorosára növekedett.

Egyre több étterem található meg a cégek által üzemeltetett platformokon, és bár ez egyben azt is jelenti, hogy egyre több fajta ételt szállítanak ki, ha házhoz szállított ételre gondolunk, akkor sokaknak továbbra is a pizza ugrik be elsőként.

Kíváncsiak voltunk tehát, hogy 2021-ben, azokban a városokban, ahol a két említett cég ételt szállít ki, melyek a legnépszerűbb pizzák, és azok mennyibe kerülnek. Ha pedig már megkaptuk ezeket az adatokat, azt is kiszámoltuk, hogy az adott város megyéjének 2020-as IV. negyedévi (kedvezmények nélküli) nettó átlagfizetése alapján hány pizza jön ki az átlagbérből, ezzel megalkotva egyfajta sajátos pizzaindexet.

Mivel a két cégtől különböző logika alapján kaptunk adatokat, ezért ezeket nem tudtuk összeolvasztani. A foodpandától minden kért területre – azaz városonként, Budapesten pedig kerületenként – megkaptuk, hogy feltétek szerint mely három pizzatípus volt a legnépszerűbb és azok átlagosan mennyibe kerültek. A Wolttól pedig azt kaptuk meg, hogy mely három konkrét pizzát szálították ki városonként a leggyakrabban, és ezekhez kaptunk pontos árakat.

Visszaszorult a hawaii pizza

Először nézzük a foodpanda adatait. Ezek az adatok azért is érdekesek, mert 2018-ban már írtunk egy hasonló cikket, az akkor még Netpincér néven futó szolgáltató adatai alapján.

A 2018-as képhez viszonyítva rögtön szembetűnő, hogy az egyesek által pizzaszörnynek tartott, mások által kedvelt hawaii pizza karrierje, mintha leáldozóban lenne hazánkban:

míg 2018-ban Budapesten, Székesfehérváron, Szombathelyen, Debrecenben és Miskolcon is ananászos pizzakreálmány számított a legnépszerűbb pizzának, mára minden vizsgált városban kiszorult az első helyről.

A magyar pizzaízlés uniformizálódására utal, hogy a vezető pizza szerepét a legtöbb helyen a sonkás pizza vette át: 24 településből 13 helyen ez számított a leggyakrabban kiszállított pizzatípusnak. A második helyen a húsimádó pizza végzett, amely négy településen volt a legnépszerűbb, a bronzérem pedig megosztva a sonkás kukoricás és a magyaros pizzáké lett: ezek három-három településen voltak a legkeresettebbek. Csupán egy település volt, ahol nem e négy pizzatípus közül került ki a legnépszerűbb típus, Hódmezővásárhelyen ugyanis a kolbászos pizza volt a legkelendőbb.

A legnépszerűbb pizzák árai tekintetében Szekszárd végzett az élen, a tolnai megyeszékhelyen volt ugyanis a legdrágább a leggyakrabban kiszállított pizzatípus átlagára (húsimádó, 2536 forint). Szekszárdot Budapest követte (sonkás, 2343 forint), a fővárost pedig Pécs (magyaros, 2263 forint). A lista másik végén Kaposvár végzett, itt volt tehát listánkon a legolcsóbb a legnépszerűbb pizza (magyaros, 1472 forint volt), a somogyi megyeszékhely után Eger következett (sonkás, 1514 forint), a bronz pedig Szombathelyé lett (sonkás kukoricás, 1574 forint).

Ezzel szemben más sorrendet kapunk, ha a 2020 IV. negyedévi megyei nettó átlagfizetésekhez viszonyítjuk a legnépszerűbb pizzák költségét. Ebből a szempontból, a vizsgált települések közül, Eger tűnik a legmagasabb vásárlóerővel rendelkező városnak a hazai pizzakedvelők számára, hiszen a hevesi megyeszékhelyen kedvencnek számító sonkás pizzából 161 jön ki a hevesi átlagbérből (243 468 forint). Második helyen Szombathely végzett, ahol 155 sonkás kukoricás pizza fér bele a vas megyei átlagfizetésbe (243 896 forint), a harmadik helyet pedig holtversenyben Kaposvár és Sopron foglalták el, amely településeken egységesen 146 pizzát lehet venni a megyei átlagbérből, igaz, ez az érték Kaposváron 1472 forintos magyaros pizza, Sopronban pedig 1913 forintos sonkás pizza alapján jött ki.

Ha a másik végéről vizsgáljuk ugyanezt a listát, akkor azt látjuk, hogy a nettó átlagbérhez viszonyítva Pécsen jön ki a legkevesebb pizza (a helyben legnépszerűbb pizzatípusok közül) az átlagos fizetésből. A baranyai megyeszékhelyen ugyanis csupán 97 darab 2263 forintos magyaros pizzát lehet venni 218 926 forintos átlagos bérből. Alulról a második helyezett Békéscsaba lett 99-es értékkel (2263 forintos sonkás pizzával és 194 408 forintos megyei átlagbérrel számolva), majd pedig Szekszárd 101-gyel (2536 forintos húsimádó pizza és 255 189 forintos megyei átlagbér mellett).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fővárosban maradtak még hawaii-kedvelők

Még mindig maradva a foodpanda adatainál, a főváros tekintetében azt látjuk, hogy bár a teljes budapesti versenyt a sonkás pizza nyerte, ha a kerületeket külön-külön nézzük, akkor a húsimádó pizza végzett a leggyakrabban az első helyen (nyolc kerületben). Holtversenyben második lett a sonkás és a margarita pizza (hét-hét kerület), az meg csak a XVII. kerületen múlt, hogy a 2018-as összesítésünk fővárosi győztese, a hawaii pizza nem sült fel teljesen: Rákosmentén ugyanis az ananászos pizza volt 2021-ben a kedvenc, ráadásul még előzni is tudott, 2018-ban ugyanis itt még a sonkás pizza volt az élen.

Átlagárak tekintetében a XIX. kerületben került az első helyre a legdrágább pizza (húsimádó, 2716 forint), utána következett a 10. kerület (szintén húsimádó, 2657 forint), majd pedig a 15. kerület (újfent húsimádó, 2618 forint). A lista túlsó végén a VIII. kerület végzett (margarita, 2071 forint), a kerületek közül tehát ott volt a legolcsóbb a legnépszerűbb pizza. Józsefvárost a XXII. kerület követte (sonkás, 2076 forint), majd pedig a XII. kerület (margarita, 2106 forint).

Az átlagárak tekintetében érdemes megjegyezni, hogy a jellemzően legmagasabb ingatlanárakkal futó fővárosi lokációk, tehát az első, második, ötödik és tizenkettedik kerületek esetében mind győzött az egyszerűség: ezeken a helyeken egységesen a margarita pizza végzett az élen.

A főváros esetében kerületenként nem számoltuk ki, hogy hány pizza jön ki az átlagbérből, mivel ez a pizzaárak sorrendjével megegyező listát mutatott volna (a konstans átlagbér miatt). Ahogy a néhány bekezdééssel feljebb található, városi bontásból látszik, a fővárosban 143 pizzát lehet venni az átlagos nettóból (a legnépszerűbb pizzatípus, a sonkás pizza 2343 forintos átlagos költségével és 334 238 forintos 2020. IV. negyedévi átlagos nettó bérrel számolva), amely értékkel vásárlóerő szempontjból a felső harmadban helyezkedik el listánkon a főváros.

Wolt: a legnépszerűbb pizzák

Ahogy már jeleztük, a Wolt esetében más típusú adatokhoz jutottunk hozzá. A kisebb kiszállító cég esetében ugyanis nem átlagos fizetendő díjat kaptunk, hanem településenként a három legtöbbet kiszállított konkrét pizza típusát és árát.

A Wolt listáján Veszprémben került a legdrágább pizza az első helyre, 2350 forinttal, amelyért egy négysajtos pizzát vásároltak szép számban a helyiek. Veszprémet Győr követte a sorban (2190 forint, olasz kolbászos), a bronz pedig Szegedé lett (2090 forint, margarita pizza). A rangsor másik oldalán Pécs található, itt volt tehát listánkon a legolcsóbb a leggyakrabban kiszállított pizza (1430 forint, margarita pizza). Nem sokkal volt drágább ennél a Szolnokon legtöbbször kivitt pizza (1490 forint, húsimádó), a harmadik helyen pedig – tényleg csak hajszállal lemaradva Szolnoktól – Debrecen és Miskolc végeztek holtversenyben 1495 forinttal, előbbi esetében ez egy csirkés pizzát, utóbbi esetében pedig egy sonkás pizzát jelentett.

Ezzel szemben, ha vásárlóerő szempontjából vizsgáljuk a helyzetet, akkor a Woltnál azt látjuk, hogy a helyben legnépszerűbb pizzából Budapesten lehet a legtöbbet megvenni az 334 ezres átlagbérből (209 darab 1600 forintos sonkás gombás pizzát). A fővárost a listán Szombathely követte, ahol a leggyakrabban kivitt pizzából (sonkás kukoricás pizza, 1570 forint) 155 darab jött ki a vas megyei átlagbérből, a harmadik pedig Pécs lett, ahol a már említett 1430 forintos margarita pizzából 153 darabot lehet megvásárolni a baranyai átlagbérből.

A lista túloldalán Nyíregyháza volt található, a vizsgált települések közül tehát ezen a helyen jött ki a legkevesebb pizza az átlagbérből (93 darab 1990 forintos sonkás pizza). Nyíregyházát a már említett Veszprém követi (102 darab négysajtos pizza), majd pedig Szeged, ahol 108 darab margarita kell ahhoz, hogy a teljes átlagbért pizzára verjük el.

Címlapkép: Unsplash/Jordon Kaplan

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem