Fruits and vegetables overhead assortment colorful background green, yellow to red

Kiárusítják a nemzet aranyát: fillérekért adja a mézédes, nyári csemegét a Tesco, Lidl, Spar

2021. július 20. 14:01

Nemcsak a dinnyének, hanem a csemegekukoricának is eljött a szezonja. A strandok egyik sztárja, a főtt kukorica, ugyancsak áldozatul eshetett a zord időjárásnak és az elszabadult inflációnak - a drágulás a büfékben elkerülhetetlen. Viszont hiába kell kifizetni a vízpartokon minimum 500 forintot egy cső mézédes kukoricáért, a boltok már most elkezdték leakciózni, és a piacokon is megjelent a szabadföldi magyar csemege, ami lefelé tornássza az árakat. Mutatjuk, hol vehetjük meg legolcsóbban a nyár egyik kedvencét.

Nyár közepén is óriási akciókkal csábítják magukhoz a vásárlókat a hiper- és szupermarketek. Ezt azért is tudják megtenni, hiszen eljött a szezonja a magyar zöldségeknek-gyümölcsöknek. Nem múlhat el nyár - legyen az akármilyen rendkívüli, pandémiás időszak - néhány cső mézédes csemegekukorica nélkül, ezért a Pénzcentrum megnézte, melyik bolt mennyiért kínálja akciósan a finomságot. Annak is utána jártunk, mennyibe kerül egy cső a piacokon, és hogyan alakultak a kukoricaárak az elmúlt két évben. Vajon a csemegekukoricát is utolérte a válság?

Nem egy boltban 25-44 százalékos akcióban árulják most a nyár egyik slágerét, a csemegekukoricát. Szerdáig az Aldiban 149 forint egy - friss és magyar  - cső, ahogy a Lidlben is 149 forintért kínálják a csemegét. A CBA Príma szerdáig még 199 forint/db áron adja a magyar kukoricát.

Csütörtöktől már több hiper- és szupermarket beszáll a nagy akciózásba. Az Auchanban 148, a Penny Marketben 149 forint lesz egy csővel. A Lidl ismét jövő hét hétfőtől szerdáig teszi akcióba a csemegekukoricát 149 forintos áron. A Sparban kedvezmény nélkül 249 forint.

Kattints ide a további akciókért, akciós újságokért!

Tavaly nyár közepén szintén ilyen árban volt egy cső csemegekukorica: akkor a Sparban, Aldiban, Tescóban 149 forint, Lidlben 129 forint volt.

A piacokon is megjelent a szabadföldi magyar kukorica

A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy milyen árakkal találkozni jelenleg a piacokon. A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint két budapesti és két vidéki (Debrecen, Szeged) piacon átlagosan 205 forint egy cső kukorica. Végignézve a 2020-as, 2019-es adatokat, azt láthatjuk, hogy amíg két éve már a 24. héten volt utoljára jellemzően primőr áru a piacokon, addig 2020-ban ez kitolódott a 27. hétre. Idén is azt láthatjuk, hogy a piacokon sokkal később jelent meg a szabadföldi kukorica, ami mindkét évben a viszontagságos időjárásnak (volt) köszönhető. Ez viszont az árakon is meglátszik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a négy piac átlagát nézzük, 2019-ben a primőr ár (380 Ft/db) jelentősen magasabb volt, aztán jelentős visszaesés következett. 2020-ban látható, hogy 200 forint felett maradtak az árak egészen augusztus elejéig, és az átlagárak idei ívéből arra lehet következtetni, hogy 2021-ben is így lesz:

Ha pedig a piacok árváltozásait külön-külön is megvizsgáljuk évekre bontva, látható, hogy a 28-29. héttől kezdve sok piacon beállnak egy standard árra, és csak ritkán mutatkozik utána számottevő csökkenés. Ha idén is ez történne, akkor 170-250 forint lenne a piaconokon előforduló leggyakoribb ár ezután szeptemberig. Azért valószínű, hogy lejjebb fog ez menni valamivel még a nyár folyamán, illetve augusztusban már a diszkontokban is megjelenhet a 99 forintos csemegekukorica az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem